7. Sınıf Cümlede Anlam Testi Çöz

İşte, 7. sınıf cümlede anlam testi:

“Edebiyat, toplumsal hafızanın taşıyıcısıdır.”

1) Aşağıdakilerden hangisi bu cümle ile anlamca en yakındır?

A) Edebiyat, insanlar arası ilişkiyi düzeltir.

B) Toplumsal sorunların düzeltilmesinde edebiyatın önemi büyüktür.

C) Edebiyat, toplumun yaşadıklarını geleceğe aktarır.

D) Edebi eserde tolumun ürettiklerini açıklama gayesi bulunur.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tasarı anlamı vardır?

A) Medeniyet hoşgörü üzerine kurulursa kalıcı olur.

B) Son zamanlarda kilo aldığı için kıyafetleri dar geliyordu.

C) Onun sanat hayatını etraflıca anlatmayı amaçlıyorum.

D) Kimi insanlar ne yazık ki yalnız kendilerini düşünüyor.

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yorum yapılmamıştır?

A) Şiire vefasıyla insana ve çağına vefasını samimi bir ifadeyle dile getirdi.

B) Şairimiz hem kendi şiirleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor hem de genç şairleri çalıştırıyordu.

C) İnsanın ve hayatın karmaşasını şiire başarıyla taşırken toplumsal bir şiirin nasıl olması gerektiğini de gösterdi.

D) Şairimiz “Şiir Nasıl Yazılmalıdır?” adlı kitabıyla bu alanda ilgisi olanlara oldukça yararlı çalışmalar sunmuş.

4) Aşağıdakilerin hangisinde öneri anlamı yoktur?

A) Bilgisayar çalışmıyor, galiba kabloda sorun var.

B) Dükkâna gelen eşyaları kolilerden çıkaralım diyorum.

C) Sabahleyin dinç uyanmak istiyorsan akşam erken uyumalısın.

D) Optik forma kodlama yaparken dikkatli olmalısın.

5) Aşağıdakilerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) 23 Nisan hazırlıkları için okuldaki masa ve sıralar bahçeye taşınmıştı. 

B) Müdür sıraların nereye yerleştirileceğini görevlilere söyledi. 

C) Şiirlerinde çoğunlukla “Yaşama Sevinci” konusunu ele almış.

D) Ağaçların arasından keyifle koşan çocuk bana mutluluğu özetliyordu.

(I) Takımımız son zamanlarda iyi sonuçlar almaya başlamıştı. (II) Karşımıza çıkan birçok takımı mağlup ettik. (III) Bu gidişle şampiyon da oluruz. (IV) Yeter ki birbirimizi kıskanmayı bırakalım.

6) Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde öz eleştiri yapılmıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

7) Aşağıdakilerin hangisinde varsayım anlamı yoktur?

A) Elektrik kesildi diyelim, çalışmanı devam ettirebilir misin?

B) Bugünkü tüm işleri bitirdiğini varsayalım, erken çıkar mıydın?

C) Kuru fasulyenin yanında pilav olsaydı çok iyi olurdu.

D) Hayalindeki arabayı aldığını düşünelim, yeni bir hayalin olur muydu?

8) Aşağıdakilerin hangisinde gerçekleşmemiş beklenti anlamı vardır?

A)Son şiirimde üslup yönünden bazı hatalarımın olduğunu söyleyebilirim.

B) Aylardır çalıştığı bu koşu yarışmasında birinci olacağını düşünüyorum.

C) Beni de doğum günü partisine davet etmesini bekliyorum.

D) Doğa yürüyüşüne katılma konusunda onu ikna edebileceğimi sanmıştım.

Kişinin yapmadığı işten duyduğu üzüntüye hayıflanma denir.

9) Buna göre aşağıdakilerin hangisinde hayıflanma anlamı vardır?

A) Yarım saatte sadece bir odayı mı temizleyebildin?

B) Fırsatım varken onunla konuşmalıydım.

C) Ne yazık ki ayrılık vakti geldi.

D) Böyle olacağını bilseydim onu davet etmezdim.

10) Aşağıdakilerin hangisinde beğenme anlamı yoktur?

A) İş yerinde yaşadıklarını bana eksiksiz olarak anlatırsın diye düşünüyorum.

B) Yazarın kurgulamadaki başarısı kitabın sürükleyiciliğini arttırmış.

C) Adamın yaptığı maket gemiler gerçeklerini aratmayacak kadar detaya sahip olurdu.

D) Anlatımının sadeliği ve akıcılığı kitabın daha ilk sayfalarında kendini belli ediyor.

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaygı anlamı vardır?

A) Kalabalığın içinde birden avazı çıktığı kadar bağırmasın mı?

B) Bana geri dönüş yapmaları gerekirdi, başvurumu kabul etmediler mi acaba?

C) Bana yardım etmesi için Cengiz’i mi çağırsam yoksa Hüseyin’i mi?

D) Ona iş versem olmaz, kendim yapsam zamanım yok.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı yoktur?

A) Önce ders mi çalışsam yoksa biraz atıştırsam mı?

B) Sorulara anında cevap verdin diye kendini yeterli mi görüyorsun?

C) Sizin gayretle çalıştığınız bu konuyu ben önemsemiyorum bile.

D) İstediğin kadar uğraş, başarıların benimki kadar göz doldurmaz.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ön yargı anlamı vardır?

A) Yeni bir başlangıç istiyorsan önce anlayışını değiştirmelisin.

B) Çocuğunuz geçen seneye göre daha sessiz.

C) Öykülerinde hangi konuyu seçiyorsun?

D) Öve öve bitiremediği kitabı kimse beğenmeyecek.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisi tasarı bildirmez?

A) Yolcular otobüse zamanında varsın diye ek sefer düzenlemeyi planlıyorum.

B) Bu ayın 10’unda apartmanımızın bahçesinde yemek vermeyi düşünüyorum.

C) Korkularınla yüzleşmek istiyorsan kendine karşı samimi olmalısın.

D) Önümüzdeki haftaya kadar bu konuları bitirmeyi hedefliyorum.

15) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde koşul sonuç anlamı vardır?

A) Öyküler kadar tercih edilmese de bazı romanlar yoğun ilgiyle karşılaşıyor.

B) Müziğin her türünü dinlerim ama Türk halk müziğine daha çok ilgim var.

C) Yarın ümitsizliğe düşmek istemiyorsan bugün elinden geldiğince çalışmalısın.

D) Birçok kişi paten sürüyor ancak kimse onun kadar seri ve hızlı değil.

16) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde tanımlama yapılmamıştır?

A) Anlatımındaki yavanlığa rağmen kısa cümleler kurması metnin anlaşılmasını sağlamış.

B) Çok anlamlılık, sözcüklerin cümledeki kullanımlarına bağlı olarak kazandığı yeni anlamlardır.

C) Aynı yazılmalarına rağmen farklı anlamlar ifade eden kelimelere sesteş sözcük denir.

D) Yaşanmış ya da yaşanabilir olayların geniş bir zaman dilimi içinde anlatıldığı metinlere roman denir.

“Kitabında yeni konular anlatmak istiyorsan halkın arasına karışmalısın.”

17) Bu cümleye anlamca en yakını aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeni çalışmalar yapmak için başkalarının fikirlerini de önemsemelisin.

B) Mesleğinde en iyisi olmak istiyorsan kendini sürekli geliştirmelisin.

C) Kendini üstün gören yazarlar bir süre sonra yerinde saymaya başlar.

D) Toplumla bütünleşmeyen sanatçılar eserine yeni bir tat getiremez.

18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?

A) İnce işçiliği ve manzarasının güzelliğiyle köyün en güzel eviydi.

B) Yarın geziye gidemeyeceğim çünkü yağmur yağabilir.

C) Ayda beş kitap bitirecek biri vaktini gereksiz yere harcamaz.

D) Konfor alanından uzaklaşmadıkça başarının ilk adımını atamazsın.

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öneri anlamı vardır?

A) Ağaçları budarken işi bilen birinden yardım alsaydım daha iyi olurdu.

B) Arkadaşlarının seni oyuna çağırmasını istiyorsan onlara karşı saygılı olacaksın.

C) İçerik ve üslup yönünden kendini tekrar etmesi okurları hayal kırıklığına uğrattı.

D) Kapıyı çalmadan içeri girip söz istemen hem saygısızlık hem de kendini bilmemektir.

20) Aşağıdakilerin hangisinde kişisel düşünce içermez?

A) Onun bu sınavı kazanacağına hiçbir şekilde ihtimal vermiyorum

B) Manavın önünde durarak adama elindeki kâğıdı gösteriyordu.

C) Uçsuz bucaksız maviliğin karşısında büyülenmiş bir Kayseriliyim.

D) Yapıtında kuşaklar arası çatışmayı etkili bir dille anlatmış.

21) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde olasılık anlamı yoktur?

A) Ceren şu an sınavdan çıkmış olabilir.

B) Tut ki seni de davet ettiler, düğüne yine de gelir miydin?

C) Bu işi tek başına yapabilirsin, yeter ki kendine güven.

D) Sevdiğim dizi şimdi başlamıştır, kanalı açar mısın?

22) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi vardır?

A) Yeteri kadar malzeme olmadığı için süslemeleri tamamlayamadık.

B) İstediği hayata ulaşmak için derslerine sıkı çalışıyordu.

C) Patronun gözüne gireyim diye işten geç çıkıyordu.

D) Soğuk kış günlerinde iyi gelsin diye sıcak çaylarımızı yudumlardık.

23) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sitem yapılmamıştır?

A) Sıkıntılarımın olduğunu bildiğin günden beri beni aramadın.

B) Akşama kadar senin için uğraştım ama bir teşekkürü bile fazla gördün.

C) Kusura bakmasın da edebiyata ilgisi var diye yazar olunmuyor.

D) İşlerini zamanında yapmayı alışkanlık haline bir türlü getiremedin.

24) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eleştiri yapılmıştır?

A) Kitabı veririm ama en geç iki hafta içinde iade edeceksin.

B) Zavallı adam hastalığı sebebiyle gün geçtikçe zayıflıyordu.

C) Düşün ki bu araziye bina yapıldı, o zaman evin ön cephesi kapanmaz mı?

D) Bu şarkı, gerek sözleri gerekse müziğiyle oldukça etkileyiciydi.

25) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartı anlamı yoktur?

A) Yarın sizlerle dışarı çıkamayacağım çünkü dünya kadar ödevim var.

B) Toplantıda kendisiyle dalga geçilince utancından yerin dibine girdi.

C) Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstüne olacağı söylendi.

D) Doğum günü partisi o kadar kalabalıktı ki iğne atsan yere düşmez.

26) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pişmanlık anlamı yoktur?

A) Bu kadar kırıcı konuştuğum için üzgünüm.

B) Böyle olacağını bilseydim onu davet etmezdim.

C) Bu masaya geçmeseydik keşke, diğeri daha temizdi.

D) Olayların bu yönde ilerlemesine üzüldüm.

27) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öz eleştiri yapılmamıştır?

A) Son zamanlarda kırıcı konuştuğumun farkındayım.

B) Zamanında buradan daire alsaydım şimdi rahat ederdim.

C) Bazen yalan söyleyerek sizi kandırdığımın farkındayım.

D) İnsan küçük bir hata yapınca işten çıkarılır mı kardeşim?

28) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi vardır?

A) Üzümler olgunlaştığı için dalından sarkıyordu.

B) Sana gerekli desteği sağlarım yaptıklarımı unutmazsan.

C) Akrabalar yardım ettiğinden tarladaki fasulyeler erken toplandı.

D) Toprağın yeteri kadar sulanmaması, sebzelerin kurumasına neden oldu.

29) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir eserin içeriği hakkında bilgi verilmemiştir?

A) Yazar, belli yörelerin kendilerine özgü balık yemekleri tariflerini bir araya getirerek bu kitabını hazırladı.

B) Konu cilt olunca güzellik sırları da kitapta ihmal edilmemiş.

C) Romanda, ailesine yalan söyleyen bir gencin zamanla yaşadığı pişmanlık anlatılıyor.

D) Kitapta geçen olaylar insanın yüreğini sızlatacak kadar etkileyici bir üslupla yazılmış.

30) Aşağıdakilerin hangisinde tasarı anlamı yoktur?

A) Otelden memnun kalmadım, keşke buraya gelmeseydim.

B) Önümüzdeki hafta domates ekmeyi düşünüyorum.

C) Yemekten sonra arkadaşlarımın yanına gideceğim.

D) Toplantıda kısa bir konuşma yapma niyetindeyim.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-C, 2-C, 3-B, 4-A, 5-D, 6-D, 7-C, 8-D, 9-B, 10-A, 11-B, 12-A, 13-D, 14-C, 15-C, 16-A, 17-D, 18-A, 19-B, 20-B, 21-B, 22-A, 23-C, 24-D, 25-C, 26-D, 27-D, 28-B, 29-D, 30-A

Yorum yapın