8. Sınıf Cümlede Anlam Testi PDF İndir ve Çöz

Konuyu kavrama ve yazılıya hazırlık düzeyinde Cümlede Anlam testi PDF indir ve çöz. Sayfanın altındaki linke tıklayarak soruları indirebilirsiniz.

8. Sınıf Cümlede Anlam Testi

1) Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) Erkan, sinirlenince alnından damarları belli olurdu.

B) Gençlik yıllarımda sabretmek dünyanın en zor işiydi.

C) Bunaltıcı sıcaklarda buz gibi köpüklü ayran içerdik.

D) Müzikle uğraşmak insanı özgürleştirir.

(I) Benim gibi orta yaşını geçmiş insanlar için bazı şeyler geçmiş olabilir. (II) Mesela Batı edebiyatı gibi kapsamlı bir konuyu araştırmaya vaktim yok. (III) Zamanım olmadığı için detaylara fazla inmeyen bir kaynağa ihtiyacım var. (IV) Bu nedenle kitabevinin yolunu tuttum. Burada birçok antoloji kitabını bulmak mümkündür.

2) Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde neden-sonuç anlamı vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beklenen bir şeyin gerçekleşmediği anlamı vardır?

A) Eve geç gelerek kardeşine örnek bir davranış sergilemedin.

B) Arkadaşlarla okul çıkışı sinemaya gideriz sanıyordum.

C) Bu gazetenin magazine ağırlık vermesi, ciddiyetine gölge düşürüyor.

D) Resimleri, hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir derinliğe sahip.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişisel değerlendirme (yorum) söz konusudur?

A) Konunun işlenişindeki ustalığa rağmen yazarın anlatımındaki sıradanlık yapıta gölge düşürmüş.

B) Tüm zamanını roman yazmaya adamadan önce edebiyatla ilgisi olmayan birçok işte çalışmış.

C) Zamanında okula gönderilmeyen kadın okuma yazmayı kendi kendine sökmüş.

D) Pozantı yolunda yapılan kazada herhangi bir can kaybı olmadı.

5) Aşağıda verilen atasözlerinden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?

A) Akıl kişiye sermayedir.

B) Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır.

C) Akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer.

D) Akıllıyı arkada tutma, akılsızı kılavuz etme

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kınama yapılmamıştır?

A) Saygıdeğer bir deden var sen de onu hiçe sayıyorsun.

B) Sana verdiğim göreve gereken önemi vermiyorsun ya yazıklar olsun.

C) Sana bu kadar değer veren anne ve babana terbiyesizlik ediyorsun.

D) İki dostun birbirine karşı böyle düşmanca tutum içine girmesine doğrusu aklım ermiyor.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tezlik” anlamı vardır?

A) Yerdeki kovayı tekrar almak için yelteniverdi.

B) İskemleye oturup yorgunluğunu gidermeye çalıştı.

C) Güneş öğle vaktinde kendini daha da hissettirdi.

D) Bisikleti yalpalayarak sürmeye çalışan kişi oğluydu.

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde övünmeden söz edilebilir?

A) Unutmaya çalışmasına rağmen torun özlemini içinden atamıyordu.

B) Biraz olsun iyi olan adam artık iş yapabilecek durumda olduğunu hissetti.

C) Dosyaları istenilen düzeyde benden başka kim düzenleyebilir ki?

D) Elinden bir şey gelmeyeceğini anlayan adam bu duruma alışmaya başladı.

(I) Bir öğrencinin derslerinde başarılı olmasında hiçbir engel yoktur. (II) Yeter ki çalışma isteği ve azmi olsun. (III) Nice öğrenciler ekonomik sıkıntılara rağmen çok başarılıdır. (IV) Ev ödevlerinde onlara yardım edecek birilerini bırakın akşamları mum ışığında çalışmak zorunda olanlar vardır.

9) Yukarıdaki cümlelerin hangisinde olumsuz şartlara rağmen bir amacın gerçekleştiği anlamı vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde değerlendirme yapılmamıştır?

A) Yazar, olaylara kendi görüşünden bir şeyler verirken anlatılış biçimine önem vermemiş.

B) Romanı okurken daha önceden unuttuğumuz birçok güzelliğin arasında gezmeye başlıyorsunuz.

C) Masanın üzerinde duran kitapları türlerine göre raflara yerleştirdikten sonra listeyi oluşturduk.

D) Yazılarıyla gündemi yakalamaya çalışan yazar okuyucularına etkileyici yapıtlar sunuyor.

I. Üzüm üzüme baka baka kararır.

II. Dost kara günde belli olur.

III. Sürüden ayrılanı kurt kapar.

IV. Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan…

11) Yukarıda numaralanmış atasözlerinden hangisi anlamca en yakındır?

A) I. ve II.

B) I. ve IV.

C) II. ve III.

D) III. ve IV.

1. Sanatçı dün akşam harika bir konser verdi.

2. Yönetmenin birbirinden güzel iki filmi vardı.

3. Mersin’de her yıl narenciye festivali düzenlenir.

4. Sevgisiz insan, susuz kalmış çiçeğe benzer.

5. Onun üzgün olduğunu duyunca sebebini sordum.

12) Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangileri özneldir?

A) 1, 2, 4 ve 5.

B) 1, 2, 3 ve 5.

C) 2, 3 ve 4.

D) 1, 2 ve 4.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazarın üslubu ya da eserlerinin içeriği hakkında genelleme yapılmamıştır?

A) Romanlarının tümü edebiyat tarihimizin en çalkantılı döneminde yazılmıştır.

B) Toplumsal sorunlar onun eserinin çıkış kaynağıdır.

C) Yapıtlarının temelinde gereksiz sözcüklerden kaçınmak vardır.

D) Hikâyelerinde kullanılan anlatım teknikleri genç yazarlar için örnek niteliğindedir.

“Yaşadıklarımın, yaşamak istediklerimle karışımıdır günlüklerim.”

14) Bu cümlede anlatılmak isteneni aşağıdakilerden hangisi en iyi karşılar?

A) Günlüklerinde karmakarışık yaşamlar okurların gözleri önünde sergiliyor.

B) Farklı anlatım teknikleri kullanarak okurların dikkatini çekmeye çalışmaktadır.

C) Onun günlükleri yalnızca içsel çekişmelerden oluşur.

D) Günlüklerinde yaşadıklarının yanında hayalleri de vardır.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçekleşmemiş beklenti yoktur?

A) Hâlbuki onun bizi anlayacağını düşünmüştüm.

B) Dolmuşun kısa sürede geleceğini sanmıştım.

C) Hatalarını tekrarlamaz diye düşünmüştüm.

D) Olumsuz hava koşullarından uçuşlar iptal edildi.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-A, 2-C, 3-B, 4-A, 5-C, 6-D, 7-A, 8-C, 9-C, 10-C, 11-B, 12-D, 13-A, 14-D, 15-D

Soruları indirmek için tıklayınız.

“8. Sınıf Cümlede Anlam Testi PDF İndir ve Çöz” üzerine bir yorum

Yorum yapın