8. Sınıf Cümlenin Ögeleri Testi Çöz

Sorular

1) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yalnızca yüklemden oluşmuştur?

A) Hepimizin tanıdığı ve saygı gösterdiği bir insan.

B) Bugün bekleme salonu tıklım tıklımdı.

C) Koşan çocukları görünce birden sevindi.

D) Alnındaki çizgiler çektiği sıkıntının tanığıdır.

2) Aşağıdakilerden hangisi iki öğeli bir cümledir?

A) Yazar, yeni öyküsünde dede ile torunu arasındaki iletişim sorunlarına değinmiş.

B) Rehber öğretmeni raporlu olduğu için okul tercihlerini müdürün odasında yaptık.

C) Her insanın anlayışlı olmasını beklemek büyük bir yanılgıdır.

D) Yoldan yavaşça geçen dolmuş, yolcuları aldıktan sonra hızlandı.

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne söz öbeği içinde verilmiştir?

A) Kütüphanedeki kitapları bugün etiketlemeliyiz.

B) Pencereden dışarıyı izleyen kız daha sonra derin düşüncelere daldı.

C) Ankaralı iş adamları bu konuyu görüşmek üzere bir araya geldi.

D) Dünyayı telefona sığdıran teknoloji bizi birbirimizden ayırıyor.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu dolaylı tümleç üzerindedir?

A) İnşaatın zamanında bitmesi için gerekli ödemeleri yapılması lazım.

B) Tercihlerimi tamamladıktan sonra görevliyle görüşeceğim.

C) Dağcılık sporunu seçtiysen güvenlik tedbirlerinin en üst seviyede olması gerekir.

D) Üzülmeni istemediğim için haberi sana anlatmadım.

Okuyacağım kitapların sürükleyici olması gerekir.

5) Bu cümle öğe dizilişi yönüyle aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

A) Ödevini yapar yapmaz oyun oynamaya başladı.

B) Toplantıya katılan adamın tanıdık bir yüzü vardı.

C) Yarışta gücünün yettiği yere kadar mücadele etti.

D) Çözemediği sorulara tekrar bakıyordu.

6) Aşağıdakilerden hangisinin öğe sıralaması “Akdeniz yemek kültüründe balığın önemli bir yeri vardır.” cümlesiyle özdeştir?

A) Meyve toplama benim en sevdiğim iştir.

B) Ona bu eşyaları taşıttığın için küsmüş.

C) Okula yeni bir öğretmen gelmişti.

D) Toplantı salonuna az önce geldi.

7) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öğe sayısı diğerlerinden azdır?

A) Olumsuz şartlara rağmen başaracağına inanan ve azimle çalışan insanlar istedikleri hedefe ulaşacaktır.

B) Trafik kazasına şahit olan çocuklar yardım çağırmak için bir o yana bir bu yana koşuşturuyorlardı.

C) Bu roman, kahvede karşılaşan iki düşmanın arasındaki buzların nasıl eridiğini etkileyici bir dille anlatıyor.

D) Yazar, eleştirmenin değerlendirmelerde bulunduğu filmleri tarihsel sıralamaya göre ele almış.

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin öğeleri sırasıyla özne, nesne, zarf tümleci ve yüklemdir?

A) Ailem için elimden ne gelirse her zaman yapmaya hazırım.

B) Öğrencilerden birkaçı ödev için kütüphaneye gitmiş.

C) Sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı hakkında kesin bir bilgi verilmedi.

D) Hiçbirimiz bu matematik sorusunu doğru çözememiştik.

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç nesneleri bağlamıştır?

A) Tartışmalarımız neticesinde herhangi bir karar alamadık.

B) Büyük mezarlığın önünden geçerek otoban yoluna doğru ilerledik.

C) Masada dünden kalma birkaç börek ve bir bardak ayran vardı.

D) Ne elindeki üzümleri ne de tabaktaki yemeğini paylaşıyordu.

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne yoktur?

A) Bilgi, insanların çağa ayak uydurmasını sağlayan araçtır.

B) Geleceğe dair hedefler belirlemek insanı her zaman motive eder.

C) Keyifle içtiğim Türk kahvesinin ardından kendimi daha dinç hissediyordum.

D) Hastaları odaya dikkatlice alan görevli acele davranıyordu.

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne vardır?

A) Cemal’in numarasını aldıktan sonra dışarı çıktı.

B) Ahmet’in sebepsiz yere kavga ettiğinin farkındaydı.

C) Telefondaki kişiyi dinledikten sonra konuştu.

D) Yoğun bir tempoyla eksiklerimizi tamamlayabildik.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin öğeleri sırasıyla özne, dolaylı tümleç ve yüklemdir?

A) Gelişmiş medeniyetler arasında yerini almak isteyenler, bilimsel ilerlemeye önem vermeli.

B) Kitapta günümüzdeki şairlerin birkaç şiirine yer verilmiş.

C) Önümüzdeki hafta Mersin’de dolu yağışı bekleniyormuş.

D) Yol çalışmaları tamamlandığı için evimize daha erken varmıştık.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu yüklem üzerindedir?

A) Üzüntüsünün kaynağı bilmiyormuş.

B) Seni buraya davet eden kişi benim.

C) Patates çuvallarını yemekhaneye götürdüler.

D) Birbirimizi dinlemezsek anlayamayız.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer tamlayıcısı yoktur?

A) Bisiklete tekrar binip arkadaşlarının yanına gitti.

B) Birey ve toplum için neyin önemli olduğunu anlatmalı.

C) Ödev kitaplarını açıp kardeşine yardımcı oldu.

D) Salonda biraz sohbet ettikten sonra ablam içeriye çayları getirdi.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yer tamlayıcısı olarak verilmiştir?

A) Karanlık sokakta ilerlerken duyduğum sesle ödüm patladı.

B) Okulun panosunda asılmak üzere konuyla ilgili şiir toplanıyordu.

C) Yol ayrımına vardığımızda levhadaki otoban yolunu gördüm.

D) Bu türküyü dinlerken sanki Artvin’in yaylalarında gezerim.

Salondaki öğretmenler, seminerin başlamasını sabırsızlıkla bekliyordu.

16) Bu cümlede verilmeyen öğe aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özne

B) Nesne

C) Yer Tamlayıcısı

D) Zarf Tümleci

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne söz öbeği içinde verilmiştir?

A) Başkalarının hatalarını sürekli irdeleyen bir insan yalnız kalmaya mahkûmdur.

B) Şairin şiirlerini okuduktan sonra biraz çay molası verdim.

C) Havaların aşırı ısınması nedeniyle bakkala dahi gidemiyoruz.

D) Yazar, genç yaşına rağmen birçok şiir ve öykü türünde eser vermiştir.

Buralara pikniğe gelenler, yerlere hiçbir zaman çöp atmaz.

18) Bu cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç, nesne, yüklem

B) Özne, dolaylı tümleç, zarf tümleci, dolaylı tümleç, nesne, yüklem

C) Özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç, dolaylı tümleç, nesne, yüklem

D) Özne, dolaylı tümleç, zarf tümleci, nesne yüklem

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf tümleci yoktur?

A) Yazılıda çıkma ihtimali olduğu için bu konuya önem vermenizi istiyorum.

B) Yemekhanenin ihtiyaç listesinin başında patates ve soğan vardı.

C) Fabrika yangınıyla ilgili haberler gazetelerde genişçe yer verildi.

D) Yaylada biraz yürüyüş yaptıktan sonra çiçeklerle dolu bir bahçeden dönüş yaptık.

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisi özne, zarf tümleci ve yüklemden oluşmuştur?

A) Yapıtlarındaki olaylar aniden gelişiyor.

B) Annemin yaptığı böreğin kokusu odama geldi.

C) Mersin bu yaz aşırı sıcaklardan kavruldu.

D) Çayın demlenmesiyle kahvaltı masasına geçtik.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-A, 2-C, 3-A, 4-D, 5-B, 6-C, 7-A, 8-D, 9-D, 10-C, 11-D, 12-A, 13-B, 14-B, 15-D, 16-C, 17-A, 18-D, 19-B, 20-A

Testi indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın