8. Sınıf Cümlenin Ögeleri Testi İndir

8. Sınıf Cümlenin Ögeleri

1) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yalnızca yüklemden oluşmuştur?

A) Şu an Trabzon yaylalarında gezmek vardı.

B) Otobüse yetişemezsek yandık.

C) Korkudan gözleri fal taşı gibi açıldı.

D) Kimseden yardım beklemeyen bir insandı.

2) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yalnızca temel ögelerden oluşmuştur?

A) Selden önce bu köyün toprağı çok verimliydi.

B) Sizi sergi salonuna kendim götüreceğim.

C) Bilgi, gelişmişliğin en büyük ölçülerindendir.

D) Yakasından tutup ona hesap sordu.

3) Aşağıdakilerden hangisi iki öğeli bir cümledir?

A) İyilik karşılık beklemeden yapılan yardımlardır.

B) Çocukluğumda bu mahalleye sık gelirdim.

C) Yüzü kızarmış utancından.

D) Pınar da çalışmıyor bugünlerde.

4) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öğe sayısı diğerlerinden azdır?

A) Bayramlarda patlatılan torpillerden rahatsız olan kuşlar oldukça huzursuzlaşıyor.

B) Adam, sıkıca bağladığı kargıların uçlarını ipliklerle hat döşeyecek şekilde tutturdu.

C) Sınavı kötü geçen kardeşine moral vermek için odasına girdi.

D) Eskiden komşu köylere patika yollardan geçerek ulaşırdık.

5) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin cevabı yüklemdir?

A) Konukları salonda bir süre oturduktan sonra nereye alalım?

B) Size gelen arkadaşların sizde kaç gün kalacaklarmış?

C) Apartmanın duvarlarını boyatmak için kaç kilo boya gerekir?

D) Yaptığın tüm çalışmalarının boşa gittiğini farz et, o zaman başka bir planın var mı?

6) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin cevabı nesnedir?

A) Evin bahçesinde kime seslendin?

B) Bize geldiğinde ne getirdi?

C) Çocuğu sen mi çağırdın?

D) Yapılanlara üzüldün mü?

7) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin cevabı öznedir?

A) Üzüntünüzün sebebi neymiş?

B) Hanginiz masadakileri toplamış?

C) Bu araba kaça satıldı?

D) Masadaki gazeteleri okudun mu?

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin cevabı dolaylı tümleçtir?

A) Sen derslerine nerede çalışırsın?

B) Doğum günü partisine neden gelmedin?

C) Akşam yemeğine halanları mı çağırdın?

D) Suyu kovaya doldurdun mu?

9) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin cevabı zarf tümlecidir?

A) Şunu masaya bırakır mısın?

B) Etkinlikte şiir okuyacak mısın?

C) Bu çocuk, annesini neden üzüyor?

D) Hangi elbiseyi giyeceksin?

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe sıralaması zarf tümleci, nesne ve yüklem şeklindedir?

A) Yazarın çok tartışılan psikolojik romanı yakın bir zamanda beyaz perdeye uyarlanacakmış.

B) Bu eleştirmenin analizlerinde olay, kişi ve sanatçının üslubu önemli hususlardandır.

C) Düzeltilmesi gereken bazı bölümler olduğu için romanımı yayımlamayı düşünmüyorum.

D) Halk edebiyatında şiirler genellikle saz eşliğinde söylenirdi.

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe sıralaması özne, nesne, zarf tümleci ve yüklem şeklindedir?

A) Sınavlarının iyi geçmesi onu çok sevindirmişti.

B) Yalnız hava değil, bulutlar da kirlendi.

C) Çocuklardan biri bahçe duvarına çıkmış.

D) Onunla hiçbir konuda orta yolu bulamadık.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğe sıralaması zarf tümleci, özne, nesne, dolaylı tümleç ve yüklem şeklindedir?

A) Akşamleyin özellikle sıcak havalarda ailece sahil parkına gezmeye giderdik.

B) İşlek bir caddede olduğu için bu apartmanın dairelerinden sürekli araba sesleri duyarsınız.

C) Televizyonda izlediği bir habere üzülen Mine Teyze bir anda ağlamaya başladı.

D) Ben eşyaların taşınmasını istemediğim için kimse onları bir adım ileriye bırakamaz.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu yüklem üzerindedir?

A) Bu adamı kaç defa burada gördün?

B) Yemeklerimizin çoğu bitmiş mi?

C) Bu araba nasıl görünüyordu?

D) Sözlerimden neden bir şey anlamıyorsun?

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu özne üzerindedir?

A) Senden başka herkes bize geldi.

B) Bazı arkadaşlar henüz gelmemiş.

C) Zor dediklerini ben yaptım.

D) O çok düşünceli biridir.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu nesne üzerindedir?

A) Kardeşimin oltasına büyük bir levrek balığı takılmıştı.

B) Bana doğru koşarak geldiği için elimle uyararak koşmamasını istedim.

C) Tercih formunu doldurduktan sonra rehber öğretmenime verdim.

D) Damdaki adam bize seslenerek şeyler anlatmaya çalışıyordu.

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu dolaylı tümleç üzerindedir?

A) Düşen adama yardım etmek isteyen Hüsniye Teyze koşarcasına ilerliyordu.

B) Sanatlı anlatımdan yoksun olsa da yapıt tüm doğallığıyla insanı etkiliyor.

C) Söz verip de gelmeyen arkadaşım okuldayken gönlümü almaya çalışıyordu.

D) Neşe dolu gözlerle bana bakan çocuk, benden bir cevap bekliyordu.

Bahçedeki kurumuş otların yandığını gören Celal ateşin ağaçlara ulaşmasını engellemek için yangının önünü suyla kesiyordu.

17) Bu cümle öğe dizilişi yönüyle aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

A) Yazarın başarılı anlatımı okuyucuyu etkiliyor.

B) Önümüzdeki günlerde badana yapacağız.

C) Kardeşim, erkenden yatsa da bir türlü uyuyamadı.

D) İşyerindeki adam dün evrakları gizlice almış.

Yan sınıftan arkadaşım ders bitince beni bahçede bekleyecekmiş.

18) Bu cümle öğe dizilişi yönüyle aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

A) Simitçi öne eğilerek tepsideki simitlerden birkaçını çocuğa uzattı.

B) Gülten Dayıoğlu’nun kitaplarını bir kitabevinden temin ettik.

C) Arkadaşlarımın içinde olmadık sözler söyleyerek beni üzdü.

D) Bana karşı yaptıkların nedeniyle seninle konuşmak istemiyorum.

Sunucu öğrenci iki beyitlik bir şiir okuduktan sonra folklor grubunu alana davet etti.

19) Bu cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Özne, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç, yüklem

B) Özne, zarf tümleci, nesne, dolaylı tümleç, yüklem

C) Özne, zarf tümleci, dolaylı tümleç, nesne, yüklem

D) Özne, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci, yüklem

Son zamanlarda taşra edebiyatına olan ilgi gittikçe artıyor.

20) Bu cümlenin öğe dizilişi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Zarf tümleci, dolaylı tümleç, özne, zarf tümleci, yüklem

B) Zarf tümleci, özne, zarf tümleci, yüklem

C) Özne, zarf tümleci, yüklem

D) Özne, yüklem

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-D, 2-C, 3-A, 4-A, 5-D, 6-B, 7-B, 8-A, 9-C, 10-C, 11-A, 12-D, 13-B, 14-C, 15-B, 16-C, 17-D, 18-A, 19-B, 20-B

Soruları indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın