8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları A ve B Grubu

8. sınıf Türkçe 2. dönem 1. yazılı soruları:

8. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları

(A Grubu)

Öğrencilerden “kesilmek” sözcüğünü cümle içinde kullanmaları istenmiştir. Öğrencilerin verdiği cevapların oranı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

Üzerinde "kesilmek" kelimesinin çok anlamlı örneklerinin yazılı olduğu renkli piramit

1) Buna göre aşağıdaki örneklerden hangisi %20’lik dilimin içinde değerlendirilebilir?

A) Fon kâğıtları belli bir kalıba göre kesilmiş.

B) Uzun süren fırtına, güneşin doğuşuyla kesildi.

C) Okul yolumuz asfaltlama sebebiyle kesildi.

D) Suçlu olduğu ortaya çıkınca kuzu kesildi.

Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni ve soyut anlama mecaz anlam denir. Mesela “Muhabirin soruları ünlü sanatçıyı germişti.” cümlesinde altı çizili sözcük mecaz anlamlıdır.

2) Buna göre aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamlıdır?

A) Yaptığın bu davranış, onun içindeki intikam duygusunu beslemekten başka bir işe yaramaz.

B) Canı çok sıkılmış, arkadaşlarıyla bahçede biraz oynamasın mı?

C) Genç, ihtiyar, çoluk çocuk hep beraber tarlada çalışırdık.

D) Böyle davranırsan gitmene izin vermeyeceğim.

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “açmak” sözcüğü “aralamak” anlamında kullanılmıştır?

A) Arabanın kapısını açmak isteyen kardeşine engel oldu.

B) Bakıyorum da aramıza katıldın katılalı açıldın.

C) Fidanları dikmek için bir metre arayla çukur açmalıyız.

D) Kördüğüm olan ipi açmak için dakikalarca uğraştı.

4) Aşağıdakilerin hangisinde “-ma/-me” eki farklı görevde kullanılmıştır?

A) Bu derdi çekerken kimseden destek almadım.

B) Kendini ifade etmedikçe toplumda istediğin yere ulaşamazsın.

C) Yaşadığı güzel hatıraları anlatmaya bayılırdı.

D) İşten anlamayanlar makineyi çalıştırmasın.

5) Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) İşaretlediklerini dosyaladı, sonra rafa kaldırdı.

B) Masadaki ekmeği yanımıza getirip gitti.

C) Uzunca bir çubukla daldaki erikleri topladı.

D) Olayları yaşarcasına anlatıyordu.

Bazı yemek ve tatlı tariflerinden veya bunlara verilen isimlerinden yöresi hakkında bilgi edinebiliriz: Şehzade kebabı denildiğinde şehzadeleriyle ünlü olan ilimiz Amasya, kayısı dolması denildiğinde ise kayısılarıyla ünlü ilimiz Malatya akla gelir. Hamsi de buğulaması da Karadeniz’indir. Baklava ise Antep fıstığıyla bütünleşip çok lezzetli olur ve bu nedenle akla Gazi Antep gelir.

6) Bu metinde aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

A) Betimleme – tanımlama

B) Açıklama – örnekleme

C) Öyküleme – açıklama

D) Tartışma – tanımlama

7 ve 8. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Kış mevsiminde sebzeleri serada yetiştiririm. Domatesler bu havalarda daha yüksek fiyattan satılıyor. Ben daha çok kâr etmek için özellikle domates yetiştiriciliğine başladım.

7) Yukarıdaki parçada domates yetiştiren kişi için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenemez?

A) Sıcak havalarda da sebze yetiştirebilir.

B) İşlerinde kazanç sağlamak ister.

C) Domatesleri serada yetiştiriyor.

D) Kışın domatesten başka sebze yetiştirmez.

8) Yukarıdaki parçaya göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Amaç – sonuç anlamı taşıyan cümle vardır.

B) Şart anlamı taşıyan cümle vardır.

C) Farklı türlerde zarflara yer verilmiştir.

D) Çekimli fiillere yer verilmiştir.

“İlim ilim bilmektir,

İlim kendin bilmektir.

Sen kendin bilmezsin,

Ya nice okumaktır?”

(Yunus EMRE)

9) Yukarıdaki dörtlükte asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Okuyan her insan ilim sahibi olurken kendini de daha iyi bilir.

B) Her insanın ilim yolunda çok emek harcaması gerekir.

C) Okumak öncelikle kendini ve haddini bilmek demektir.

D) Okumak ilim sahibi olmak demektir. Bu nedenle mutlaka okumamız gerekir.

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde uyarı anlamı vardır?

A) Herkes büyük bir endişeyle küçük çocuğa baktı.

B) İnsanları kırmaya devam edersen yakında arkadaşsız kalacaksın.

C) Babamın telefon konuşmasını çok net duyabiliyordum.

D) Girdiği tüm sınavda başarılı olunca ailesi gururlandı.

Açelya, Beren, Oktay, Ceylin, Ümit ve Necdet bir kafeye gidip çay, kahve ve portakal suyu siparişi vermiştir. Ayrıca siparişler hakkında aşağıdakiler bilinmektedir:

– Her biri yalnızca bir içecek istemiştir.

– Sadece bir kişi Ceylin’le aynı içeceği içmiştir.

– Portakal suyunu yalnızca bir kişi istemiştir, o da Açelya değildir.

– Beren ve Ümit aynı içeceği istemiştir.

– Oktay ve iki arkadaşı aynı içeceği istemiştir.

11) Buna göre Ceylin’le aynı içeceği isteyen kimdir?

A) Açelya

B) Necdet

C) Oktay

D) Ümit

Birçok yerde konuşma ve yazmaya yeteri kadar önem verilmemesine rağmen sosyal medyadaki özensizlik, dilimizle ilgili geleceğe dair umutlarımı yok etmektedir. Yolda, bakkalda, markette ya da okulda karşılaştığınız kişilerle ettiğiniz sohbete çok az kişi dahil olurken sosyal medyada arkadaşınızın fotoğrafına yazdığınız yorumu birçok kişi okumakta; en ufak bir yazım yanlışı veya anlatım bozukluğu da bu alanda daha çok etkiye sahip olmaktadır. Bu nedenle kitlelere ulaşan bir alanda iletişim kurarken oldukça dikkatli olursak geçmişin bize emanet ettiği Türkçemizi sonraki kuşaklara gönül rahatlığıyla bırakabiliriz.

12) Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sosyal medyada dilimize önem verilmemesi

B) Sosyal medyadaki iletişimin dil üzerindeki etkisi

C) Sosyal medyanın iletişim hızı üzerindeki etkisi

D) İnsanların gittikçe daha çok arkadaş edinmesi

“Kitapta anlatılan olaylar okurlara tanıdık geliyordu.”

13) Aşağıdakilerden hangisi bu cümlenin öge sıralamasıyla aynıdır?

A) Şiddetli yağışlar trafiğin bir süre durmasına neden oldu.

B) Kuşlar öğleden sonra daldaki meyveleri gagalamış.

C) Yapacaklarımız, yönergede detaylı olarak anlatılmış.

D) Şiirdeki değişim son yıllarda kendini daha çok hissettirmeye başladı.

14) Aşağıdakilerden hangisi bir eserin içeriğinden bahsetmez?

A) Bu sade ve hüzünlü aşk hikâyesi, yazarın dünya genelinde geniş bir okuyucu kitlesi kazanmasını sağladı.

B) Yazar insanların bedeni ile zihni arasındaki çalkantıları anlattığı kitabında okuyucuyu hayaller içinde gezdiriyor.

C) Topluma sanatsal estetik aşılamayı amaçlayan ama bir o kadar da toplumu eğitmeyi hedef haline getiren bir eserdir.

D) Romandaki kişilerin sıkıntıya düştüğü bir anda karşılarına bir yol çıkması okurların umudunu artırmak içindir.

15) Aşağıdaki yüklemlerden hangisi çatısına göre ötekilerden farklıdır?

A) Komşumuzun oğlu tıp fakültesini kazanmış.

B) Televizyon bozulduğu için servisi aradı.

C) Çocuğunun istediği defter hemen getirildi.

D) Öğrenciler zili duyar duymaz içeri girdi.

16 ve 17. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Arabayla çok çok iki saat gittikten sonra karşı karşıya kaldığımız bu manzarayı izlemek için sağda durduk. Büyük bir heyecan içinde önümde ki ağaçlara baktım. Yolun her iki yanını sarmış bu ağaçlar yukarıda birbirlerine el uzatırcasına kavuşuyor, sonbaharın da etkisiyle yere düşen yapraktan en yüksekteki yaprağa kadar yer yanı sarıya boyamıştı. Ben de bu mutlulukla telefonu çıkarıp kartpostallardaki gibi fotoğraf çekimi yaptım.

16) Metinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi var?

A) Abartma

B) Kişileştirme

C) Konuşturma

D) Benzetme

17) Metinde aşağıdakilerden hangisiyle ilgili yazım yanlışı vardır?

A) “de”nin yazımı

B) Birleşik sözcüklerin yazımı

C) Sayıların yazımı

D) “ki”nin yazımı

Yeni yazarlara hep şunu söylerim ( 1 ) ( 2 ) Sürekli yazın ( 3 ) eleştirmenlerin ne diyeceğini düşünmeyin ( 4 ) Unutmayın ki onların görüşleri sizi edebiyattan koparmak değil, size yol göstermek içindir ( 5 ) ( 6 )

18) Bu parçada numaralanmış parantezlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırayla getirilmeli?

A) ( : ) ( ” ) ( , ) ( . ) ( . ) ( ” )

B) ( ” ) ( : ) ( , ) ( . ) ( ” ) ( . )

C) ( ; ) ( ” ) ( , ) ( . ) ( . ) ( ” )

D) ( ” ) ( – ) ( , ) ( . ) ( ” ) ( . )

Okuduğumuz romanlardan birçoğu sinemaya uyarlanmış olsa da romanlar kadar tat vereceğini düşünmüyorum. Romanda kendi aklımızla kurgulama imkânımız varken sinemada yönetmenin kurgusuna bağlı kalıyoruz. Yani elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Bu yüzden roman sanatı sinemanın aksine daha özgürlükçüdür, diyebilirim.

19) Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Makale

B) Biyografi

C) Anı

D) Deneme

Şairle yaptığımız röportajda şairin ara sıra kayıt cihazını kapatmamı istediği anlar oldu. Bazen gözlerinin dolduğu, bazen sinirlendiği, bazen de bir çocuk gibi sevindiği anlarda benden bunu istedi. Aslında okurlarının bilmesini istemediği anlardı bunlar.

20) Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisine verilmiş bir cevap olabilir?

A) Şairle aranızda kaç konuşma geçmiştir?

B) Şairle ilgili kaleme almadığınız konuşmaları daha sonra yazacak mısınız?

C) Şairle yaptığınız röportajınızda yazmadığınız şeyler oldu mu?

D) Şairin tutarsız davranışları karşısında neler yaptınız?

Sorularını indirmek için tıklayınız. (A Grubu)

A grubunun cevap anahtarı için tıklayınız.

1-C, 2-A, 3-A, 4-C, 5-C, 6-B, 7-D, 8-B, 9-C, 10-B, 11-A, 12-B, 13-A, 14-C, 15-C, 16-D, 17-D, 18-A, 19-D, 20-C

Soruları indirmek için tıklayınız. (B Grubu)

B grubunun cevap anahtarı için tıklayınız.

1-B, 2-A, 3-B, 4-A, 5-C, 6-C, 7-D, 8-D, 9-A, 10-D, 11-C, 12-C, 13-A, 14-A, 15-C, 16-C, 17-B, 18-D, 19-B, 20-C

Yorum yapın