8. Sınıf Yeni Nesil Türkçe Testi Çöz

LGS düzeyinde yeni nesil paragraf, tablo ve sözel mantık sorularından oluşan test. 15 soruluk bu testi isterseniz PDF biçiminde indirebilir, çıktısını alıp çözebilirsiniz. İşte, 8. sınıf yeni nesil Türkçe testi:

8. Sınıf Yeni Nesil Türkçe Testi

Uzayda en kısa mesafelerde bulunan iki yıldız arası bile ne metre ne de kilometreyle ölçülebilir. Işığın hızı saniyede yaklaşık üç yüz bin kilometre olduğu ve bu hızın ötesine geçilemeyeceği düşünüldüğünde Güneş’e en yakın yıldız olan Alfa Centauri yıldız sistemine bu hızla gidilecek olsa yaklaşık dört buçuk yılda varılacaktır. Evimiz Güneş sistemi olsa bu yolculuk dış kapının eşiğidir ancak. Yani evden uzaklığımız bir adımdan az.

1) Bu parçada asıl anlatılmak istenen yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Uzay devasa büyüklükte bir alandır.

B) İki yıldız arası seyahat kesinlikle mümkün değildir.

C) Işıktan daha hızlı giden bir teknoloji üretilemez.

D) Bize en yakın yıldız Alfa Centauri’dir.

Her gün -özellikle sabahları- Türk kahvesi içmeyi çok severim. Kahveyi kendim hazırlarım. Övünmek gibi olmasın ama hazırladığım kahveyi içenler çok lezzetli olduğunu söyler. Aslında özel bir çabam yoktur. Tarifine uymam yeter. Cezveye içilecek fincan kadar su katılır. Daha sonra her fincan için bir buçuk tatlı kaşığı taze kavrulmuş kahve katılır. Şeker isteğe bağlı atılır. Orta şekerli içtiğim için her fincan için bir çay kaşığı şeker kullanırım. Cezveyi karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynatırız. Su kaynamaya ve köpükler ortaya çıkmaya başlayınca cezve ateşten ara ara kaldırılır. Her kaldırılışta cezvenin köpükleri kaşıkla alınır, fincanlara bırakılır. Bu işlem birkaç defa yapıldıktan sonra ocak kapatılır ve cezvedeki kahve köpükler bozulmayacak şekilde fincanlara doldurulur.

2) Bu paragrafla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Kahve hazırlarken bazı kurallara dikkat eder.

B) Kahvesini içenler çok beğendiklerini söyler.

C) Suyu kaynayınca kahve ateşten hemen alınmaz.

D) Misafirlerine kahve ikram etmektedir.

Bir alışveriş merkezine giden Esen, Emrah, Defne, Göksel ve Uğur adındaki beş arkadaş kendilerine kazak, pantolon, gömlek ve mont almıştır. En az iki, en fazla üç ürünün alındığı alışverişle ilgili aşağıdakiler bilinmektedir:

– Herkes en az iki, en fazla üç ürün almış ama kimse aynı üründen birden fazla almamıştır.

– Kazak, pantolon ve gömleği iki, montu üç kişi almıştır.

– Pantolon alanlar, gömlek de almıştır.

– Emrah’la Göksel sadece iki ürün almış, bunlar da aynıdır.

– Defne, Esen’den bir fazla ürün almıştır bu da monttur.

– Emrah kazak, Esen gömlek almıştır.

3) Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Esen pantolon almıştır.

B) Defne gömlek almıştır.

C) Esen kazak almıştır.

D) Defne pantolon almıştır.

Fatih, Çiğdem, Zehra, Can, Osman ve Suat yaz tatilinde yüzme, gitar ya da satranç kursundan yalnızca birine katılmıştır. Ayrıca bunların dışında aşağıdakiler bilinmektedir:

– Zehra’nın dışında bir kişi daha aynı kursa katılmıştır.

– Gitar kursuna yalnızca bir kişi gitmiştir, o kişi de Suat değildir.

– Osman ve iki arkadaşı aynı kursa katılmıştır.

– Çiğdem ve Can aynı kursa katılmıştır.

4) Suat’ın satranç kursuna gitmediği bilindiğine göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle yanlıştır?

A) Zehra yüzme kursuna katılmıştır.

B) Fatih gitar kursuna katılmıştır.

C) Çiğdem yüzme kursuna katılmıştır.

D) Can satranç kursuna katılmıştır.

Üzerinde açelya ve lale hakkında bilgi bulunduran afiş.

5) Yukarıdaki bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Bu çiçeklerin yetiştirilmesi, belli bir çaba gerektirir.

B) Her iki çiçek türü de sonbahar aylarında ekilmelidir.

C) Laleler farklı renklerde çiçek açabilir.

D) Bazı dönemlerde açelyaların yerleri değiştirilmelidir.

4 ayrı öğle yemeği menüsünün olduğu afiş.

Öğle arası bir lokantaya giden Ada, Erhan, Dilek ve Bilgehan’ın istediği menülerle ilgili aşağıdaki bilgiler verilmiştir:

– Herkes farklı menü istemiştir.

– Menüler yukarıdaki gibidir, içine başka yiyecek veya içecek eklenemez.

– Bilgehan ayran içenlerden biridir.

– Erhan ne ayran ne de şalgam almıştır.

– Dilek’in menüsünde karnıyarık yoktur.

– Ada irmik helvası almamıştır.

6) Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

A) Bilgehan tavuk çorbası içmiştir.

B) Dilek, kuru fasulye yemiştir.

C) Erhan, sebzeli bahar pilavı yemiştir.

D) Ada ezogelin çorbası içmiştir.

Açelya, akasya, bambu, begonya, kasımpatı ve lale hakkında bilgi veren afiş.

Bir öğrenci yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak bazı değerlendirmelerde bulunmuştur:

1. Küçük orman gülleri, kış mevsiminde yaşayamaz.

2. Bazı çiçekler evlerde yetiştirilmeye uygundur.

3. Kendiliğinden yetişen çiçeklerin birden çok türü bulunmaktadır.

4. Begonyalar süs bitkisi olarak kullanılacaksa kesilip vazoya konulmalı.

5. Akasyalar dünya üzerinde birden çok ülkede yetiştirilebilir.

7) Bu değerlendirmelerden hangileri kesinlikle doğrudur?

A) 1, 2 ve 4

B) 1, 4 ve 5

C) 2, 3 ve 5

D) 3, 4 ve 5

Bir okulda 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla oratoryo, şiir okuma, halk oyunları, koro ve tiyatro etkinliği düzenlenmiştir. Bu etkinliklerin sırası hakkında aşağıdakiler bilinmektedir:

– Koro gösterisi tiyatronun hemen önündedir.

– Halk oyunları ve şiir arasında 3 etkinlik vardır.

– İlk iki etkinlik oratoryo ve şiirdir.

8) Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Tiyatro, oratoryodan sonra yapılmıştır.

B) Halk oyunlarından sonra tiyatro yapılmıştır.

C) En son yapılan etkinlik şiir okumadır.

D) Oratoryo ile tiyatro arasında iki etkinlik vardır.

9 ve 10. soruyu aşağıdaki bilgilere göre çözünüz.

Cumartesi günü evinde gün boyu ders çalışmayı planlayan Arda önceden bir program hazırlamıştır. Program hakkında aşağıdaki bilgiler verilmiştir:

– Sayısal derslerden matematik, fen; sözel derslerden Türkçe, tarih, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce çalışacaktır.

– İlk dersi sayısal değildir.

– İki sayısal ders arasında İngilizce bulunmaktadır.

– Türkçe ile tarih arasında 3 ders vardır ama Türkçe ne 5. sırada değildir.

– Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 6. sıradadır.

9) Buna göre aşağıdaki derslerden hangisinin sırası bilinemez?

A) Türkçe

B) İngilizce

C) Tarih

D) Fen

10) Matematiğin 4. saat olduğu bilindiğine göre fen ile tarih arasında kaç ders vardır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

11 ve 12. soruyu aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız.

8. sınıf öğrencisi Melike, sınavlara bilgisayardan çalışmaya karar vermiştir. Bunun üzerine internetten araştırma yapmış, destek alabileceği bir eğitim sitesi bulmuştur. İnternet sitesinin paket özellikleri aşağıdaki gibi karşılaştırmalı olarak verilmiştir.

"Bireysel Çalışma", "Akademik Çalışma" ve "Pratik Çalışma" hakkında bilgi veren broşür.

11) Melike’nin karar vermesi için aşağıdakilerden hangisinin bilinmesi gerekir?

A) Önümüzdeki sene hangi liseyi hedeflediği

B) Ödeme için ayırdığı bütçenin ne kadar olduğu

C) Çalışma yönteminin nasıl olduğu

D) Çalışma süresinin ne kadar olduğu

Melike okulundan çok memnundur ve yeterince faydalanmaktadır. Onun böyle karar vermesinde asıl sebep evde tek başına çalışırken soru soracağı ve kendisini yönlendirecek birine anlık olarak ihtiyaç duymaktadır.

12) Bu nedenle Melike’ye sitenin sunduğu paket ve özellikleri hakkında aşağıdakilerden hangisinin önerilmesi daha uygundur?

A) Evde tek başına çalıştığı için bireysel çalışma paketini tercih etmelidir.

B) Soru sormasına imkân tanıyan paketlerden birini tercih etmesi yeterlidir.

C) Paket tercihi için sitenin rehberlik hizmetlerinden destek alması gerekir.

D) Fazla bilgi yerine verimli ders çalışma imkânı sunan paketi tercih etmelidir.

13 ve 14. soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız.

Bir grup sanatçı; mart, mayıs, haziran, ağustos, eylül, kasım ve aralık aylarında Zonguldak, Ordu, Sinop, İzmit, İstanbul, Giresun ve Edirne’de gösteri yapacaktır. Bu grubun gidecekleri ay ve iller hakkında aşağıdaki bilgiler verilmektedir:

– Her ay yalnızca bir ile gidilecektir.

– Mayıs ayında İstanbul’a gidilecektir.

– Zonguldak’tan sonra gidilecek 3 il kalmıştır.

– İzmit ile Giresun arasında 3 il vardır ancak İzmit’e ne eylül ne haziran ne de aralık ayında gidilmiştir.

13) Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda İzmit kaçıncı sırada yer almaktadır?

A) 1

B) 3

C) 5

D) 7

14) Ordu’ya Giresun’dan hemen sonra, Sinop’tan önceki ay gidileceği bilinirse Edirne’ye hangi ay gidilecektir?

A) Haziran

B) Mart

C) Eylül

D) Aralık

Farklı günlerde barınağa giden Zühal, Kenan, Yüksel, Yelda, Ayça ve Zehra İran kedisi, siyam kedisi ya da Ankara kedisinden yalnızca birini sahiplenmiştir.

– Yelda’nın da aralarında bulunduğu üç kişi aynı cins kediyi sahiplenmiştir.

– Sadece bir kişi Ayça’yla aynı cins kedi sahiplenmiştir.

– Zehra ve Yüksel aynı cins kedi sahiplenmiştir.

– Yalnızca bir kişi Ankara kedisini sahiplenmiştir, o da Zühal değildir.

15) Ayça’nın İran kedisini sahiplendiği biliniyorsa hangisi yanlıştır?

A) Zehra siyam kedisini sahiplenmiştir.

B) Zühal İran kedisini sahiplenmiştir.

C) Yüksel, Yelda ile aynı cins kedi sahiplenmiştir.

D) Kenan siyam kedisini sahiplenmiştir.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-A, 2-D, 3-C, 4-C, 5-B, 6-D, 7-C, 8-A, 9-D, 10-B, 11-C, 12-D, 13-A, 14-A, 15-D

Soruları indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın