Abartma Cümlesi

Kimi zaman şiirlerde, öykülerde ya da günlük konuşmalarda abartı cümlesine yer veririz. Bunlar aynı zamanda birer söz sanatı olup anlatımın süslü olmasını sağlar. Yani ifadelerimizin ilgi çekici olmasını, karşıdaki kişinin dikkatini çekmeyi istiyorsan söz sanatlarından abartma cümlesini kullanabiliriz. Gerçekçilikten uzak ifadeler içeren abartma cümlesi içinde bulunduğumuz duygunun yansımasıdır ve genellikle benzetme ifadeleriyle oluşturulur.

Peki, o zaman iletişimimizde önemli bir yere sahip olan abartma cümlesi nedir, nasıl kurulur, örnekleri nelerdir? İşte; yalın ve basit anlatımıyla, bol örnekleriyle ve önemli notlarıyla abartma cümlesi konu anlatımı:

Abartma Cümlesi

Bir durum, olay ya da varlığın olduğundan daha az ya da fazla gösterilmesidir. Genellikle benzetme ifadeleriyle oluşturulan abartma cümleleri sayesinde içinde bulunduğumuz duygu hali ya da durumunu aşırı biçimde anlatmış oluruz. Gerçekçilikten uzak olduğu için abartma cümlelerindeki olalar mantığın sınırlarını zorlar.

Abartma cümlesi nesnel ifadenin ağır bastığı metinler (makale, haber yazısı…) yerine genellikle kurgusal (masal, destan, fabl…) ya da kişiselliğin ağır bastığı metinlerde (deneme, sohbet, fıkra…) görülür.

Abartma Cümlesi Örnekleri

Onun gözlerinde sonsuzluğa daldım.

O kadar zayıf ki rüzgar esse alıp götürür.

Pireyi deve yapmakta üstüne yok.

Bırak yılanın kendisini, fotoğrafını görse korkudan bayılır.

Kırk gün yesem, o yemekten bıkmam.

Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.

Ateşler içinde yatan çocuğu nasıl olur da hastaneye götürmezsiniz?

Kalemim iki gündür kayıp, sanki yer yarıldı içine girdi.

Bir fırsatını bulsa bir bardak suda fırtınalar koparır.

Büyük bir haksızlığa uğrarsa dünyayı ayağa kaldır.

Hep sonraya bıraktığı evrak işleri zamanla dağ gibi oldu.

Bunu söylemekten dilimde tüy bitti.

Filmi izlerken gülmekten öldüm.

Tatile gideceğini duyunca dünyalar onun oldu.

Okyanuslardaki su tükenir bendeki dert tükenmez.

Bu yaptığın pire için yorgan yakmaktan başka bir şey değil.

Çıkardığı sesi arkadaşları duyunca utanıcından yerin dibine girdi.

Haberi alınca sevincinden havalara uçtu.

Dağı üfleyerek yıkmaya çalışan insan görseli ve üzerindeki konuşma balonunda "Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır." yazısı.

Abartma Cümlesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Deyimlerde abartma anlamı var mı?

Evet, deyimlerin bir kısmında abartma anlamı vardır: yerin dibine girmek, havalara uçmak, pire için yorgan yakmaktan, dilimde tüy bitti… deyimlerde abartma anlamı vardır.

Abartmanın diğer adı nedir?

Mübalağa

Kaç tane söz sanatı vardır?

15’ten fazla söz sanatı olmasına rağmen en çok kullanılanları şunlardır: benzetme (teşbih), abartma (mübalağa), kişileştirme (teşhis), konuşturma (intak), tezat (zıtlık) ve mecazlı İfade.