Çok Anlamlılık Testi Çöz

Sözcükte anlam konusunun önemli alt başlıklarından biri de çok anlamlılıktır. Bu konunun önemi, içinde başka başlıkları da barındırmasından kaynaklanır. Çok anlamlılık; gerçek, temel ve mecaz anlamdan oluşur. Bu testi çözmeniz için sözcükte anlam konusuna, özellikle bu üç başlığa, dikkat etmeniz gerekir. İşte, 20 soruluk yorumlama düzeyinde çok anlamlılık testi:

Soruları online olarak çözmek için tıklayınız.

Çok Anlamlılık Testi

Çocuklarıma bırakacağım bir arsa ya da ev yok. Mutlu olacakları mesleği edinip kendilerini kurtarmaları yeterli. Bir de ufuk açıcı yüzlerce kitabım var kitaplığımda.

1) Bu parçada geçen “ufuk açıcı” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mutlu olmasını sağlayan

B) Hayal dünyasını geliştiren

C) Kuşkuyla bakmasını sağlayan

D) Güldürüp eğlendiren

“Artık onun alaycı tavırlarına ve hakaret dolu sözlerine dayanmak için hiçbir sebep yok.”

2) Bu cümlede “dayanmak” sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tahammül etmek

B) Direnmek, karşı koymak

C) Dayanmak, yaslanmak

D) Dayanıklılık

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşmak” sözcüğü “uğraşmak” anlamında kullanılmıştır?

A) Şantiyede gün boyu koştum ama kimseye yaranamadım.

B) İndirimi fırsat bilen insanlar hemen mağazaya koştu.

C) O oyuncunun gol atması için hızlı koşmaktan başka bir seçeneği yok.

D) Her şikâyetinde müdüre koşman gerekmez.

4) “Baş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir mekânın başlangıç kısmı” anlamında kullanılmıştır?

A) Dönemin başında ne yapmanız gerektiğini söylemiştim.

B) Hastanın boynunda ve başında yaralar vardı.

C) Sokağın başında küçük bir kaza olmuş.

D) İllerde idari yönetimin başında valiler bulunur.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüklerin kullanıldığı anlamları karşılarına yanlış verilmiştir?

A) Üstü kapalı sözlerle arkadaşını hedef alıyordu. (açık, anlaşılır olmayan)

B) Fidanları sulamayı kestik çünkü yağmur yağacak. (ara ya da son vermek)

C) Kurduğu özel okulda derslere de giriyormuş. (açmak, oluşturmak, ortaya getirmek)

D) Midem kazındı, dürümcüye gidelim mi? (silmek, çıkarmak)

6) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “kesmek” sözcüğü karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır?

A) Makası alıp halının yapışan saçaklarını kesti. (Makas ile ucunu almak)

B) Şiddetli fırtına nedeniyle elektriği kestiler. (Akışı, akımı durdurmak)

C) Bardağın kırık ağzı elini kesmiş. (Sonlandırmak, bitirmek)

D) Eti ufak ufak kestikten sonra tencereye koydu. (Doğramak)

I. Derin olmayan

II. Dikmek, germek

III. Rengi olan

7) Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisini anlamı, yukarıdaki numaralı ifadelerde yoktur?

A) Çadırı kurduktan sonra ateş için odun topladık.

B) İnsanlarla bir türlü anlaşamıyor.

C) Bu yaz renkli tişörtle moda oldu.

D) Küçükken sığ sularda balık kovalardık.

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “değiştirmek” sözcüğü “yerine başka bir ürün almak” anlamında kullanılmıştır?

A) Şirketteki odasını değiştirdiği için yerinden memnun.

B) Kredi çekip evi değiştirecekmiş.

C) Koldaki aşınmadan dolayı gömleği değiştirmiş.

D) Kalemlerimizi iki günlüğüne değiştirdik.

9) “El” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “girişmek” anlamında kullanılmıştır?

A) Ekvator çevresinde el değmemiş ormanlar var.

B) Onun eline düşersen çok sıkıntı çekersin.

C) Birkaç el oynadıktan sonra eve doğru gitti.

D) El atmadığın bir galericilik kalmıştı o da oldu.

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mantık” sözcüğü “tutarlılık” anlamında kullanılmıştır?

A) Panoya astığım soru ancak üzerinde mantık yürüterek çözülebilir.

B) Herkesin bundan haberi olması daha mantıklıdır.

C) Bu mantıkla hareket edersen başarıya ulaşamazsın.

D) Onun eserlerinin tümü mantıktan uzaktır.

11) “İşi yapmak için hevesle öne atıldı.” cümlesindeki “atılmak” sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Davranışta bulunmak

B) Atma, dışlama eylemi

C) Saldırı anlamında

D) Belli etmemek

12) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “dalmak” sözcüğü “kaptırmak” anlamında kullanılmıştır?

A) Dünkü otobüs yolculuğunda yaklaşık iki saat dalmışım.

B) Canım sıkkın olduğu için çalışmak yerine öylece dalmışım.

C) Yetkililerden ses gelmeyince köylüler içeri daldı.

D) Çalışırken dalıp gitmişiz, saat çok geç olmuş.

I. Şekeri

II. Düzey

III. Genişlemek

13) Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisinin anlamı, yukarıdaki numaralı ifadelerde yoktur?

A) Tatlı narı hemen bulamazsınız.

B) Acıkan doymam, susayan kanmam sanır.

C) Şişkin cüzdanıyla çevresine hava atardı.

D) Havuzu çizgi seviyesine kadar doldurmalısın.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüklerin kullanıldığı anlamları karşılarına yanlış verilmiştir?

A) Koyu kahverengi ceketi oldukça göz kamaştırıcıydı. (açık olmayan)

B) Temizlik yapılmayınca site sakinleri köpürdü. (öfke, sinir)

C) Etkinliğe onu davet etmediğim için kalbi kırılmış. (düşünce)

D) Onun çevirdiği gizli işlerin kokusunu alabiliyorum. (belirti, işaret)

15) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “gitmek” sözcüğü “yakışmak” anlamında kullanılmıştır?

A) Canı sıkılınca aramızdan gitti.

B) Sana en iyi bu ceket gider.

C) Elindeki kazmayla bahçeye doğru gitti.

D) Satışlarımız son zamanlarda iyi gidiyordu.

16) “Fena” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “aşırı derecede” anlamında kullanılmıştır?

A) Bayram öncesi pazar yerleri fena kalabalıktı.

B) Dolaptan fena kokular geliyordu, dayanamayıp camı açtım.

C) Öyle fena insanlarla işim olmaz.

D) Ağzından fena sözler çıkıyor, dikkat edersen iyi olur.

17) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “kaldırmak” sözcüğü karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır?

A) Yere düşen simidi kaldırdı, bahçe duvarının üstüne bıraktı. (Bulunduğu yerden almak)

B) Son zamanlarda arkadaşlarının eleştirilerini kaldıramaz oldu. (Katlanmamak)

C) Bizim hurda kamyonet bu kadar ağırlığı kaldıramaz. (Yükseltmek)

D) Yoğun bakıma kaldırılan hastadan nihayet iyi haber geldi. (Hastanede kalmak)

18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “saymak” sözcüğü “hesaba katmak” anlamında kullanılmıştır?

A) Ayhan Bey toplantıya katılanları belli etmeden sayıyordu.

B) Kazım dayıyı her gördüğümde sayarım.

C) Çok okunan her kitabı nitelikli saymak doğru değildir.

D) Bugünü saymazsak sınava sekiz gün kaldı.

I. Canlandırıcı rolde

II. Özenmek, titiz olmak

III. Sertçe indirmek

19) Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisini anlamı, yukarıdaki numaralı ifadelerde yoktur?

A) Suçunu bastırmak için adamın suratına vurdu.

B) Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlık

C) O boyacı, temiz iş yaptığı için sürekli çağrılıyor.

D) Takımı ancak taze kanla düzlüğe kavuşturabilirsiniz.

20) “Kusura bakmayın ama o kadar geniş biri olamam.” cümlesindeki “geniş” sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rahat, tasasız

B) Bol, çok

C) Eni çok olan

D) Alanı, metrekaresi fazla


Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-B, 2-A, 3-A, 4-C, 5-D, 6-C, 7-B, 8-C, 9-D, 10-D, 11-A, 12-D, 13-B, 14-C, 15-B, 16-A, 17-C, 18-D, 19-B, 20-A

Soruları indirmek için tıklayınız.

“Çok Anlamlılık Testi Çöz” üzerine 2 yorum

Yorum yapın