Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Değerli Öğrenciler; yoğun bir çalışma ortamı içinde olduğunuz şu günlerde veriminizi artırmak, belirsizliği kaldırmak ve süreyi daha etkili kullanmak için ihtiyaç duyduğunuz programın nasıl hazırlanacağı konusunda önemli teknikler aktaracağım.

Öncelikle “Ders çalışma programını kim hazırlar?” sorusuna açıklık getirmek istiyorum:

Ders Çalışma Programını Kim Hazırlar?

Haftalık ders çalışma programı hazırlanırken veli, öğretmen ya da bir uzmandan destek alınsa da neyi nasıl, ne kadar sürede kavradığını bildiği için öğrencinin sürece dahil olması gerekir. Onun da görüşleri alınmalı, hatta programı denemesi için birkaç gün süre tanınmalı ona. Programı öğrencinin kendisi hazırlarsa çalışma verimini ve sürekliliğini daha da artıracaktır. Bunun birkaç sebebi var:

1. İlgi ve yeteneğini bilen öğrencinin hazırlayacağı program daha gerçekçi olur.

2. Öğrenci programı sahiplendiği için sorumluluğu da üzerine alacaktır.

3. Programa bağlılığı kendine olan güvenini daha çok artıracak, programı aksatması da öz eleştiri yapmasını sağlayacaktır.

4. Program sayesinde gün içindeki çalışmalarını kontrol etme yeteneği kazanacak, bu da öz denetim (otokontrol) yeteneğini geliştirecek.

5. Çalışmalarda başkasına olan bağımlılık azalacak, daha özerk bir çalışma imkânı bulacak.

Kendi görüşleri alınmadan oluşturulan bir çalışma programının ne öğrenciye faydası olur ne de kalıcılığı.

Kendi kapasitesinin farkında olan öğrencinin hazırladığı programda özellikle eksik olduğu konulara ağırlık vermesi, bunun dışında okul veya etütteki ders programlarına uygun bir programı hazırlaması gerekir. Ders çalışma programı değişken şartlara uygun (esnek) olarak hazırlanmalı. Bunda özellikle sizin bireysel performansınız belirleyici olmaktadır ancak bazen ne zaman ders çalışmanız gerektiği konusunda net olamazsanız programdaki boşlukları dolduramazsınız. Burada “Ne zaman ders çalışmalıyım?” sorusuna verilecek cevap önemli.

Yazılı haftası geldiğinde veya önemli bir sınav öncesinde birçok kişi “Ne zaman ders çalışmalıyım?” sorusuna cevap arar. Kimileri uykusuz kalmak pahasına dinlenme saatlerinden bile feragat eder, kimileri de kısa sürede sıkılıp yüzeysel tekrarlarla yetinir. Kimileri ilkinin en doğrusu olduğunu düşünebilir ancak ikincisi ne kadar yanlışsa ilkinde de en az o kadar hata vardır. Önemli olan doğru zamanda ve sürede çalışmaktır. Bu da galiba birçoğumuzun dikkate almadığı bir teknik.

Peki, Ne Zaman Ders Çalışmalıyız?

Bu sorunun cevabını en iyi siz biliyorsunuz. Bizler sadece kendinizi tanımanız konusunda rehberlik edebiliriz. İşte, size yardımcı olabilecek bazı altın kurallar:

a. Ne için çalıştığınızın, hedefinizin ne kadar önemli olduğunun farkına varın.

b. Sabah, öğle ya da akşam derse başlayabilirsiniz. Bu tamamen size ait ancak sabah okulu olanların uyku problemi olmaması için çalışmalarını gündüz yapması gerekir çünkü okuldaki derslerin verimli geçmesi ihtiyacınız kadar uykuyu almanıza bağlı.

c. Verimli bir çalışma, günlük ortalama 4 saattir ancak kimine 3 saat yeterliyken kimine de 5 saat gerekebilir. Bu tamamen size bağlıdır. Yeter ki kendinizi, verimli olduğunuz anı ve dikkat sürenizi iyi bilin.

Kendi çalışma performansı, eksik olduğu ders ya da konuların farkında olan bir öğrenci hedefini de belirlemişse haftalık ders çalışma programını hazırlayabilir.

Haftalık Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

1. Ulaşılabilir bir hedef seçin.

2. Bu hedef için ne kadar çalışmanız gerektiğini belirleyin.

3. Haftanın hangi günleri, günün hangi saatlerinde çalışabileceğinize karar verin.

4. Zayıf olduğunuz ders ya da dersleri belirleyin.

5. Zayıf olduğunuz dersleri verimli olduğunuz saatlere yazın.

6. Boş tabloya öncelikle okul veya etüdün ders programını aktarın.

7. Etüt ya okuldaki derslerle uyumlu olması programın işlevini artıracaktır. (Mesela okuldaki bir dersin tekrarını yapmak için aynı güne aynı dersi yazabilirsiniz veya bir gün önceden o dersin çalışmasını yapabilirsiniz.)

8. Sözel ve sayısal dersleri dönüşümlü olarak yazmakta fayda var. Mesela 2 saat matematik çalıştıktan sonra fen dersi yerine Türkçe, din ya da sosyal gibi sözel dersleri yazabilirsiniz.

9. Dinlenme, yemek, uyku gibi ihtiyaçlarınızı karşılamaya özen gösterin; programda boşlukların yer almasını sağlayın.

10. Sizi zorlayacak bir programın, programa bağlılığınızı engelleyeceğini dolayısıyla motivasyonunuzu azaltacağını unutmayın.

11. Hazırladığınız programa uymak için kendinize söz verin, bu konuda aile ve çevrenizden destek isteyebilirsiniz.

12. Önceki haftanın değerlendirmesi ve yeni haftanın hazırlanması açısından pazar günlerinin daha uygun olabileceğini aklınızda bulundurmakta fayda var.

13. Etkili bir çalışma programının sizin görüşlerinizin alınmasıyla oluşturulabileceğini asla unutmayın.

14. Unutmayın ki hiçbirimiz programa her hafta yüzde yüz uyamayız çünkü hepimiz duygusal varlıklarız. Önemli olan elimizden geldiğince uğraşmak, gerekirse sonraki hafta telafi yapmaktır.

Artık, ders çalışma programı hazırlamak için gerekli püf noktaları biliyorsunuz. Bunları uygulamak için kendinize uygun bir program hazırlayabilirsiniz. Sizler için hazırladığım taslak halindeki haftalık ders çalışma programını indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın