Duyular arası aktarma, deyim aktarmasının bir türüdür. Özellikle lise ve üniversite sınavlarında çıkabilecek konulardan biridir. Peki, o zaman duyular arası aktarma nedir? Duyular arası aktarma nasıl bulunur? Duyular arası aktarma örnekleri nelerdir? İşte, örneklerle, önemli yöntemiyle, kısa ve yalın anlatımıyla duyular arası aktarma konu anlatımı:
Duyular Arası Aktarma
Deyim aktarmasının alt başlıklarından biri olan duyular arası aktarma, bir duyuyla ilgili ayrıntının başka duyuya aktarılmasıdır. Mesela tatma duyusuyla ilgili bir ayrıntı duyma duyusuyla algılandığında duyular arası aktarma olur.
Duyular arası aktarma örnekleri
Acı çığlık (Tatma duyusundan duyma duyusuna aktarma)
Yumuşak ses (Dokunma duyusundan duyma duyusuna aktarma)
Keskin viraj (Dokunma duyusundan görme duyusuna aktarma)
Sert bakış (Dokunma duyusundan görme duyusuna aktarma)
Sıcak konuştu (Dokuma duyusundan işitme duyusuna aktarma)
Soğuk renkler (Dokunma duyusundan görme duyusuna aktarma)
Duyular Arası Aktarma Nasıl Bulunur?
Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi bir duyuyla ilgili ayrıntı (acı, sert, soğuk, keskin…) mecaz anlam özelliği kazanarak başka duyuya aktarılır. Bu tür kullanımlarda sözcükler gerçek anlam özelliğinden çıkıp yeni ve soyut bir anlam özelliği kazanır. Mesela “Sert” kelimesi temel anlamda kullanıldığında dokunma duyusuna ait bir ayrıntıdır. “Sert konuştu.” cümlesinde ise mecaz anlam özelliği kazanarak işitme duyusuna geçmiştir.