Cümle veya metin içinde fiilimsiler nasıl bulunur, bunun yöntemleri nelerdir? İşte, kısa ve sade biçimde anlattığım bu yazıda sizlere fiilimsinin nasıl bulunabileceğini madde madde sıraladım.
Öncelikle fiilimsiyi ayırt etmenin en iyi yolu konu anlatımlarından çalışmaktır ancak fiilimsiye karşı ön yargı nedeniyle konuyu kavramakta sıkıntı çekiyorsanız ya da süre sıkıntısı varsa aşağıdaki taktiklere göre hareket edebilirsiniz.
Madde Madde Fiilimsi Bulma Taktikleri
1. Öncelikle cümlede fiil soylu sözcükleri bulunuz.
2. Bulduğunuz fiil soylu sözcüklerin hangi eki aldığına bakınız.
3. Alınan ek haber ya da dilek kipiyse çekimli fiildir, onu hemen bırakın 🙂
4. Kip eki almamışsa o sözcük üzerinde düşünmeye başlayın.
5. İsim-fiil eklerini arayın. (mayışmak)
6. İsim fiil değilse sıfat-fiil eklerini arayın. (anası mezar dikecekmiş)
7. Bu maddeye gelmişseniz muhtemelen sıfat-fiil de değildir. Zarf-fiili bulmanın iki yolu var. Önce aldığı eke bakabilirsiniz. Ancak eklerin isim-fiil ya da sıfat-fiil gibi tam kodlama hali yok. (Kenyalı asiye ince ipi araklamadan gittiğinde oldukça gençti buna maksızın, -a, -r…-maz, -casına ekleri sonradan dahil edilir.) 2. yol: Fiil soylu sözcüğün başka bir fiilin zamanı ya da durumu olduğunu görüyorsanız zarf fiil ekini almış olabilir.
Unutmayın:
İsim-fiilden -ma/-me eki olumlu olmak zorundadır, diğer fiilimsi ekleri olumsuz olabilir.
-mez, -ar, -dik, -ecek, -miş ekiyle oluşan sıfat-fiil; nadiren tek başına yüklem olur. O yüzden kurallı cümlede sonda olan fiil soylu sözcüğün fiilimsi olma ihtimali çok düşüktür.

“Fiilimsi Nasıl Bulunur? Fiilimsi Bulma Taktikleri” üzerine bir yorum