Güzel Adlandırma Nedir? Örnekleri Neler?
Dilimiz, kelimelere yüklenen anlam derinliği bakımından oldukça zengin diller arasında yer alır. Bu da bir kelimenin başka anlamları da içinde barındırmasıdır. Yani cümledeki kullanıma bağlı olarak farklı farklı anlamlar bildirir. Genellikle sanatçılar tarafından yüklenen yeni anlamları günlük yaşamda kullanır, ifade gücümüzü artırırız. Bu da diğer söz sanatlarında olduğu gibi güzel adlandırmanın da önemini artırmakta. Peki, o zaman güzel adlandırma nedir?
Bazen söylemek istediklerimizi başka kelime ya da cümlelerle gerçekleştiririz. Bunun için atasözleri, deyimler, mecazlı ifade, ad aktarması, dolaylamaya başvururuz. İşte, bunlardan biri de güzel adlandırmadır.
Birçok kişi bu kavramı bilse de tam olarak ne demek olduğunu karıştırmakta. Peki, o zaman güzel adlandırma nedir, ne anlama gelir ve örnekleri nelerdir? İşte, güzel adlandırma konu anlatımı:

Güzel Adlandırma Nedir?
Genellikle kötü olan ya da düşündüğümüzde bizi rahatsız eden, uğursuz sayılan veya korkutan bir durumu kulağa iyi gelecek kelimelerle ifade etmektir. Kimi insanlar bu kelimeyi kullanmak istemez bunların yerine başka kelimeleri seçerek kullanmak ister.
Güzel adlandırmayı hastalıktan ölüme, uğursuz sayılan varlık ya da olaydan adaba aykırı olan durumlara kadar birçok alanda kullanırız. Bu kelimelerin bizde bıraktığı rahatsızlık hissini azaltmak için kullanırız. Bu nedenle güzel adlandırmaya başvuranları kibar, hassas, düşünceli, anlayışlı, toplumsal değerlere önem veren insan olarak biliriz.
Güzel adlandırmada benzetme anlamı vardır ve kullanılan kelimeler geniş bir toplum tarafından kabul görmüştür. Ayrıca güzel adlandırma toplumun anlayış ve değer yargılarına dikkat etmenin göstergesidir. Bu nedenle kişi kendi çevresinde ya da ailesiyle iletişimde güzel adlandırmaya pek başvurmasa da geniş topluluğa hitap ettiğinde veya eserlerinde güzel adlandırmaya başvurmalı.
Örnekler
Ölüm – Hakk’ın rahmetine kavuşmak, ebedi uykuya dalmak veya son yolculuk
Kefen – çadır ya da yakasız gömlek
Sakat ya da özürlü – bedensel engelli
Verem – ince hastalık
Üvey anne – cici anne
Cin – üç harfli ya da iyi saatte olsunlar
Kör – görme engelli
Menenjit – kısma
Azrail – ölüm meleği
Deli – akıl hastası
Sağır – işitme engelli
Geri zekalı – zihinsel engelli
Felç – inme
Cüzzam – deri veremi
Romatizma – kuru yel
Topal – yürüme engelli
Tabut – tahta at
Dikkat: Güzel adlandırmada bir sözcüğü başka sözcüklerle ifade ederiz ve kullandığımız benzetmeler, toplum tarafından kabul görür. Yani bir toplumun benimsediği ve kullandığı benzetme olmalı. Bu nedenle güzel adlandırmalar dolaylamaya benzer.
Sıkça Sorulan Sorular
En kısa anlatımıyla “kötü bir durumu kulağa iyi gelecek kelimelerle ifade etmektir.”
Örnekler: İşitme engelli (sağır), yürüme engelli (topal), deri veremi (cüzzam)…
Bir ismi benzetme olmadan başka bir isim yerine kullanmaktır.
Örnekler:
Evden izin aldım. (ev ile aileyi anlarız.)
Sobayı yak. (soba ile odun, kömür gibi yakacakları anlarız.)
Bir duyuyla ilgili ayrıntının başka duyuyla ifade edilmesidir. Örneğin “acı” sözcüğü tatma duyusuna ait bir ayrıntıdır. Bu sözcüğü “Acı bir çığlık sesi geldi.” cümlesinde duyma duyusuna aktarmış oluruz.
İlginizi Çekecek Bağlantılar
Yansıma Sözcük Nedir? Örnekleri Nelerdir?
Soyutlama (Soyutlaştırma) Nedir?
Beni Instagram üzerinden takip ediniz.
“Güzel Adlandırma Nedir? Örnekleri Neler?” için 2 görüş