Yazar ya da şairlerin anlatımını daha etkili hale getirmek, güçlendirmek için başvurduğu söz sanatlarından biri de deyim aktarmasıdır. Bu aktarma; doğadan insana aktarma, insandan doğaya aktarma, doğadan doğaya aktarma ve duyular arası aktarma olmak üzere dörde ayrılır. Bu yazımda sizlere aktarma çeşitlerinden biri olan insandan doğaya aktarmayı anlatacağım.
Peki, o zaman deyim aktarmasından biri olan insandan doğaya aktarma, örnekleri ve püf noktası nedir? İnsandan doğaya aktarma nasıl bulunur?
İşte, insandan doğaya aktarma konu anlatımı:
İnsandan Doğaya Aktarma
İnsan dışı varlıkların, insan özelliği kazanmasıdır. Başka bir ifadeyle insana özgü davranışlar, insan dışı varlığa aktarılır. İnsandan doğaya aktarmalar aynı zamanda kişileştirme söz sanatına benzer. Örneğin “Bulutlar gün boyu üzgün üzgün süzülüyordu.” cümlesinde bulutlar, üzgünlük yönünden insanlara benzetildiği için kişileştirme sanatı kullanılmış. Bu da insandan doğaya aktarma örneği sayılır.

İnsandan Doğaya Aktarma Örnekleri
Rüzgârın hırçınlığı, ağaçların yalnızlığı, umutsuz güneş, meraklı gözlerle beni seyreden eski kulübe, kızgın dalga, şaşkın gemi, yalnız ve üzgün gece, mutlu kelebekler, sevinen çiçekler, içinde buruk bir sevinç olan nehir, bana söz veren yaz mevsimi, düşünceli görünen söğüt ağaçları, çiçeklerinin açmasını sabırsızlıkla bekleyen sümbüller…
İnsandan doğaya aktarma konu anlatımını PDF biçiminde indirmek için tıklayınız.