İyi veya Kötünün Kişiye göre Değiştiğini Bildiren Atasözü

Kimi için felaket ya da mutluluk getiren bir olay başkası için tam tersi olabilir. Yani bir olayın herkes için aynı sonuç verdiğini söylemek mümkün değil. O yüzden olayları çok boyutlu değerlendirmek gerekir. Peki, o zaman iyi veya kötünün kişiye göre değiştiğini bildiren atasözü nedir? İşte, iyi veya kötünün kişiye göre değiştiğini bildiren atasözü:

Örneğin mevsim normallerinin üstünde yağış alan bir yerde çiftçilerin yüzü gülebilirken aynı yerde turizmle ya da salça üretimiyle uğraşan biri için hava koşulları yüzünü güldürmez. Bunu fıkrayla anlatacak olsak Nasreddin Hoca’yı örnek verebiliriz:

Nasreddin Hoca’nın iki kızı varmış. Birinin kocası kiremitçi, diğerininki çiftçiymiş. Hoca, hal hatır sormak için bir gün içinde sırayla kızlarını ziyarete gitmiş. Kocası kiremitçi olan, yaz yağmurları olmazsa kocasının çok iş alacağını bu sayede zengin olacağını söylemiş. Kocası çiftçi olan da bu yaz bol yağış olursa ekinlerinin bol olacağını ve çok kazanacağını söylemiş. Nasreddin Hoca eve döndüğünde karısı sormuş:

Hoca, neden düşünceli görünürsün? Bir sonu mu var?

Hoca: “Sorma hanım, bizim çocuklardan biri bu yaz ayvayı yiyecek ama hangisi bilmiyorum.” demiş.

Fıkradan da anlaşılacağı üzere olay ve durumlar kişiye ve zamana göre farklı sonuçlar verebilir. Bununla ilgili mesajlar veren atasözleri vardır.

İyi veya Kötünün Kişiye göre Değiştiğini Bildiren Atasözü

Dünyayı sel bassa ördeğe vız gelir.

Anlamı: Kimi için felaket olan bir olayı başkası umursamayabilir.

Yorum yapın