Düz yazı ve şiirlerde anlatımı etkili kılmak için kullanılan söz sanatları birçok alt başlıktan oluşur. Bunlardan sıklıkla kullanılan söz sanatlarından biri de konuşturma (intak) söz sanatı. İnsanların başka varlıkların pencerelerinden bakmalarını sağlayan bu söz sanatında canlı ya da cansız her varlık insanlar gibi konuşturulabilir.
Peki, o zaman konuşturma (intak) söz sanatı nedir, nasıl ayırt edilir, örnekleri nelerdir? İşte; yalın ve basit anlatımıyla, bol örnekleriyle konuşturma (intak) söz sanatı konu anlatımı:
Konuşturma (İntak) Söz Sanatı
İnsan dışı varlıkların insanlar gibi konuşturulmasıdır. Özellikle olaya dayalı metinlerde hayvan, bitki veya cansız varlıklar insanlar gibi konuşur. Bu konuşma sadece bir söz de olabilir ya da tiyatro gibi karşılıklı konuşmalara da dayanabilir.
Konuşturma (İntak) Söz Sanatı Örnekleri:
Karşısına çıkan kedi: “Önümden çekil!” dedi.
Sonbahar hazırlığına başlayan leylek: “Yakında buraları terk edeceğiz.” dedi.
Görkemli çınar ağacı: “Burada ne arıyorsun?” diyerek adama tepki gösterdi.
Dikkat: Bu söz sanatında konuşturulan varlıkların yazılması zorunlu değildir. Mesela: "Her bahar dallarımda renkli çiçekler açar." örneğinde "ağaç" yazılmamış ama dallarında çiçeğin açtığını söylediği için onun ağaç olduğunu anlarız.
Diğer Örnekler:
Boynum bükük, yapraklarım dökük; kimim kaldı senden başka? (Bitki konuşturulmuş.)
Seni daha önce de gördüm diyerek, kuyruğunu salladı. (Köpek, kedi gibi hayvan konuşturulmuş.)
Kuzuya bakıp şöyle dedi kurt: “Bana doğru yaklaşsana.”

Not: Konuşturma (intak) söz sanatı, birçok metin türünde (şiir, masal, fabl, destan, efsane...) karşınıza çıkabilir. Yukarıda da bahsettiğim gibi özellikle olaya dayalı metinlerde kullanılır. Metinlerin gerçekçiliğine gölge düşürse de anlatımı daha etkili ve süslü hale getirmek, okuru olay içine çekmek ve insanları canlı ya da cansız varlıkların gözünden bakmasını sağlamak için kullanılır.
Konuşturma (İntak) Söz Sanatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Konuşturma Sanatı Nasıl Bulunur?
İnsan dışı varlıklar insanlar gibi konuşuyorsa, söz söylüyorsa bu söz sanatının kullanıldığını söyleyebiliriz.
Konuşturma (İntak) Söz Sanatı Hangi Metinlerde Kullanılır?
Bu soruya verilecek cevapların en başında fabl türü metin gelir. Özellikle çocuklara hitap eden bu metinlerde genellikle hayvanlar, insanlar gibi konuşturulur. Bunun dışında masal, destan, efsane gibi düz yazılarda veya şiirlerde de görülebilir.
Konuşturma Sanatı Sadece Hayvanlar İçin mi Kullanılır?
Çoğunlukla hayvanlar için kullanılsa da bitki hatta cansız varlıklar için de kullanılabilir.
Konuşturma (intak) söz sanatı konu anlatımını indirmek için tıklayınız.