Küçümseme Cümlesi Nedir, Örnekleri Neler?

Genellikle günlük yaşamda ya da derslerde karşınıza çıkan küçümseme cümlesi nedir, nasıl bulunur, örnekleri nelerdir? İşte, yalın ve sade anlatımıyla, bol örnekleriyle küçümseme cümlesi konu anlatımı:

Küçümseme Cümlesi

Bir varlığın değerini yetersiz gören, onu hafife alan hatta aşağılayan cümlelerdir. Kısacası bir varlığa gereken değerin verilmediği anlamlardır. Küçümsemenin konusu kişi, fikir, anlayış ya da bir eser olabilir. Genellikle öznel ifadeler içerir ve küçümseme cümlesini kullanan kişi karşıdaki kişinin kırılıp kırılmamasını dikkate almaz. Bu nedenle olumsuz iletişim örneklerinden biri sayılabilir.

Küçümseme Cümlesi Örnekleri

İstediğin kadar uğraş, başarıların benimki kadar göz doldurmaz.

Bu kadar yeteneksiz ve bilgisiz insanların olduğu yerde yemek yapamam.

Sen bu kafayla işlerinde dikiş tutturamazsın.

Birkaç çalım hareketiyle kendini usta futbolcu mu sanıyor?

Ben ne yaparsam yapayım çalışmalarımı anlamaktan uzaksınız.

Bu kadar basit bir soruyu alt sınıflar bile çözer.

Sorulara anında cevap verdin diye kendini yeterli mi görüyorsun?

Sen ne anlarsın tiyatro oynamaktan?

İki yumurta kırdın diye kendini aşçı mı sandın?

Bizimle maç yapabileceğini mi sanıyor?

Sen kim bu duvarı sıvamak kim?

Sizin gayretle çalıştığınız bu konuyu ben önemsemiyorum bile.

Kusura bakma ama bir günde yaptığın bu işi çocuklar iki saatte bitirir.

Karşısındaki beğenmeme işaretine karşı mutsuz bakan insan görseli.
Not: Azımsama cümlelerinde yer alan soru anlamı aslında cevap beklemekten çok bilinen bir durumu vurgulamak için kullanılır. Yani soru anlamı olsa da cevabı bellidir. Yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi soru işaretiyle biten bu cümlelerin çoğu sözde soru cümlesidir. Örneğin "Buna yemek mi denir?" cümlesinde soru işareti olmasına rağmen cevap beklenmez çünkü yemek denmeyeceği vurgulanmak istenmiştir.
Dikkat: Küçümseme ile azımsama cümleleri karıştırılmamalı. Küçümseme cümlesi genellikle bir varlığı niteliksel yönden yetersiz görürken azımsama cümlesi niceliksel yönden yetersiz görür. Örneğin "Bu sınavı kazanabileceğini mi sanıyorsun?" cümlesi küçümseme bildirir çünkü kişinin başarı seviyesi yetersiz görülmüştür. "Önemli bir sınava bu kadar az test çözerek mi hazırlandın?" cümlesi azımsama bildirir çünkü çözülen testin sayısı yetersiz görülmüştür.