Değerli Öğretmen Arkadaşlarım ve Sevgili Öğrenciler; motivasyon sözlerine geçmeden önce ders çalışma sürecinde öğrenciyi güdüleyecek, çalışma isteğini artıracak motivasyonun ne olduğunu açıklamak ve öneminden bahsetmek istiyorum:
Motivasyon
İnsanı hedeflerine ulaşması için harekete geçiren içsel ya da dışsal etkenlere bağlı güce motivasyon denir.
İçsel etkenler: Motivasyonun öncelikli şartlarından biridir. Kendi potansiyelinin farkında olup hedef belirleme, kendini gerçekleştirme ve başarıya odaklanmadır.
Dışsal etkenler: Yemek yeme, başkasının yönlendirmesi, cezadan kaçınma gibi etkenlerdir.
İçsel etkene bağlı motivasyonun yüksek olması insanın başarıya odaklanmasını, daha çok çaba harcamasını sağlar. Bu yönüyle dışsal motivasyona göre daha etkilidir. Bir öğrenci düşünün, önünde çok önemli bir sınav var ve o sınavda iyi bir sonuç almaya odaklanmış. Başaracağına inanan, motivasyonu yüksek bir öğrenci karşısına hangi konu çıkarsa çıksın onu anlamak için gayret eder. Konunun zorluğu onu yıldıramaz. Çünkü çözüm odaklıdır. Engelleri aşmak için farklı yollar dener. Çalışmalarında kararlılık ve istikrar vardır. Ayrıca planlı çalışmaya da gayret eder.
Motivasyonu Yüksek Tutmak için Ne Yapmalı?
Motivasyonu nasıl yüksek tutarız, motivasyonu yüksek tutmak için ne yapmalıyız?
Öncelikle hayal kurmak ile işe başlayın. Kendi başınıza kalın, sakin bir ortamda durup düşünün, hayal kurun. Sizi en çok ne mutlu ediyor. Kendinizi görmek istediğiniz yer neresi? (doktor, iç mimar, iyi bir okul ya da üniversite…) bu soruya cevap arayın.
Hayaliniz doğrultusunda belirlediğiniz hedefi dışarıdan birinin yönlendirmesiyle değil içsel motivasyonunuzla sağlamlaştırın. Bu, hedefinize daha çok bağlanmanızı sağlayacaktır. Yani dışarıdan gelecek bir ödüle ulaşmak, potansiyelini ortaya koymak için uğraşmak kadar süreklilik sağlamaz.
Ulaşılabilir bir hedefinizin olması gerekir. Çünkü insanın hedefine ulaşacağına inanması ve boşa zaman harcamadığı hissi enerjisini canlı tutacaktır.
Hedefinize bağlı olun. Yani çalıştığınız süre boyunca hayatınızın merkezinde hedefiniz olsun.
Gerçekleştirmesi zor olan bir hedefiniz olsa da ona ulaşabileceksiniz. Kendinize olan güven, başaracağınıza olan inancınız sizin içsel enerjinizdir. Bu enerjiden yoksun olan kişi bir müddet sonra çalışmalarını ya yavaşlatacak ya da durduracaktır.
Hedefin tek olması ve bütün enerjinizi onu gerçekleştirmek üzere harcamanız, motivasyonu yükseltecektir. Düşünsenize birden fazla ve her biri farklı alanda hedefiniz var. Bu sizin dikkatinizi dağıtmaz mı? Nereden başlayacağınıza ve nasıl bir yol izleyeceğinize karar veremezsiniz. Bu da bir süre sonra hızınızı düşürecek, yaptığınız işleri gözünüzde dağ gibi büyütecektir.
Çalışmalarınızı kararlı ve planlı bir şekilde sürdürün. Bu disiplinli süreç sizi ilerleteceği için yaptığınız işten de keyif almanızı sağlayacaktır.
Başkalarının başarılarından ilham alın. Kişinin önüne çıkan engeller bazen onu durdurabilir veya yavaşlatabilir. Ancak çevrenizden insanların başardığını görmek size güç verecek, yola devam etmenizi sağlayacaktır.
Yoğun çalışma temposundan yorulan öğrenciyi motive edecek birçok yol denenir. Bunlardan en önemlisi öğrencinin kendi kendini motive etmesidir ancak yoğun çalışma temposundan yorulan hatta bıkan öğrenci bazen dışsal güdüye ihtiyaç duyar. İşte, Hedeflerinize ulaşmak için gereken enerjiyi artıracak, sizi harekete geçirecek motivasyon sözleri:
“Yerinde duran, geriye gidiyor demektir… İleri, daima ileri!” (Mustafa Kemal Atatürk)
“Yol sizi nereye götürüyorsa oraya gitmeyin, yol olmayan yerden gidin ki ardınızda bir iz bırakın.” (Ralph Waldo Emerson)
“Hayallerinin gerçek olmasını istiyorsan yapman gereken ilk şey uyanmaktır.” (M. Power)
“Hayat her ne kadar zor görünse de, yapabileceğiniz ve başarabileceğiniz bir şey her zaman vardır.” (Stephen Hawking)
“Kimse geriye gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün birçok kişi yeni bir son yapıp yeniden başlayabilir.” (Carl Bard)
“Kendinizi kıyaslamak zorunda olduğunuz tek kişi geçmişteki sizsiniz.” (Sigmund Freud)
Sürekliliği sağlamanın bir yolu, hep daha büyük hedefler koymaktır. (Michael Korda)
“Bugün sahip oldukların için teşekkür et ve yarın sahip olacakların için savaşmaya başla.” (William Shakespeare)
“Hayatımı sadece ben değiştirebilirim. Kimse benim için bunu yapmaz!” (Carol Burnett)
“Her şey sizin aksinize ilerliyor gibi geldiğinde uçakların rüzgârla birlikte değil rüzgâra karşı uçtuğunu hatırlayın.” (Henry Ford)
“Başlamak için doğru olan yol, konuşmayı bırakmak ve yapmaya başlamaktır.” (Walt Disney)
İstediğiniz sonuçlar konfor alanında kesinlikle ortaya çıkmaz.
Afrika’da her sabah bir ceylan uyanır. Aklında tek düşünce vardır: En hızlı avcıdan bile daha hızlı koşabilmek… Yoksa günün birinde ona yem olacaktır. Yine Afrika’da her sabah bir avcı uyanır. Onun da aklında bir düşünce vardır: En yavaş koşan ceylandan daha hızlı koşabilmek…
Peki ya biz? Bugün kendimizi geliştirmek için ne yapıyoruz? Dünün üzerine bir şeyler ekleyebiliyorsak, kendimizi geliştirebiliyorsak yarın daha iyi yerde olabiliriz. Unutmayın ki birçok kişi az veya çok gayret içinde.
Size üç önerim olacak:
1. Mutlaka çalışma planınız olmalı ve ona uymak için elinizden geleni yapın.
2. Sabahları uyandığınızda planınızda o gün ne yapacaksanız uygulama yöntemini belirlemelisiniz. Böylece atacağınız adımlar netleşecektir.
3. Akşam uyumadan önce kendinizle baş başa kalıp gün içinde yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı değerlendirmelisiniz. Değerlendirme sonucunda vicdanınızın rahatlığı da ödülünüz olmalı.
Birçok kişi istediği şekilde ders çalışamamaktan şikâyetçidir. Bunun nedenini çevresinde ararlar ancak kendilerini sorgulamayı hiç düşünmezler. Yaptıklarınızı hatta yapamadıklarınızı gözden geçirip değerlendirmeniz gerekmez mi? “Neyi hedefliyorum, gerçekleştirmek için ne kadar uğraşıyorum?” diye düşünmenin zamanı gelmedi mi? Zaman çok çabuk geçiyor, hem de bir daha geri gelmemek üzere. Akıntının götürdüğü yere gitmek, kitlelerin ilerlediği yönde olmak başarının ölçütü değil. Kendine gerçekçi bir hedef seçip etkili çalışmanın, karşına çıkan engelleri aşmanın yani dizginleri eline almanın zamanı gelmedi mi?
Motivasyon Sözleri, Motivasyonu Yüksek Tutmak ve Öneriler