Soru Çözme Tekniği Nedir? Nasıl Soru Çözülür?

Değerli Öğrenciler, önemli bir sınava hazırlandığınız şu süreçte elde edeceğiniz başarı üzerinde düzenli ve disiplinli çalışmanın yanında bazı teknikleri uygulamanız da gerekmektedir. Bunların başında etkili soru çözme tekniği bulunmaktadır. Deneme sınavlarında bu teknikleri uygulamaya başlamanınız gerçek sınava kadar alışkanlık haline getirmenizi sağlayacaktır. İşte, madde madde soru çözme tekniği:

Soru Çözme Tekniği

  • Sınavda karşınıza çıkacak ders ya da konuların her birine gereken önemi veriniz. Yani birine daha çok zaman ayıracaksınız diye diğerinden vazgeçmeyin.
  • İyi olduğunuz ders ya da konudan başlamanız sınav sürecinde kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Mesela uzun paragraf sorularına karşı olumsuz duygular hisseden biri öncelikle sözcükte anlam konusundan başlayabilir ancak bu, paragraf sorusu çözmeyeceğiniz anlamına gelmemeli çünkü ilk maddede dediğim gibi her konu ve soru önemlidir.
  • Önce soru kökünü okuyunuz. Sizden istenene dikkat ediniz. Buna göre metni okumanız, soruyu çözerken hızınızı artıracaktır. Ancak hızlı çözmek için kontrolü kaybetmeyin. Önemli olan dikkatli çözmektir.
  • Soruları testte farklı işaretlerle etiketleyin. Çözdüğünüz ve emin olduğunuz sorunun zaten şıkkı işaretlenmiştir. Onda sorun yok. Boş olan bir soruya başka, çözdüğünüz ama aklınızda kuşku uyandıran bir soruya başka işaret atınız. Çünkü geri dönüp baktığınızda kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.
  • Sınav sorularının büyük çoğunluğu genellikle basittir. Belli oranda zor sorular bulunur. Bunlar da sizi olumsuz duygular içine sokmasın. Gerekirse o soruyu işaretleyip sonra tekrar çözün ve unutmayın ki basit soruyu herkes yapar. Önemli olan zor olanı çözmek.
  • Çözemediğiniz soru bilgi eksikliğinden kaynaklıysa o soru üzerinde fazla zaman harcamayın ama uğraş gerektirdiği içinse işaret atıp daha sonra tekrar çözmeye çalışın.
  • Metinin dışına çıkmayın. Her soru kendi içinde bir dünyadır. Onun dışına çıkıp kendinize göre yorumlama yapmayın.
  • Şıkların hepsini okumadan cevaplamayın. Hatta doğru olduğundan emin olsanız bile…
  • Sınavda bilginin dışında dikkatin de önemli olduğunu unutmayın.
  • Optik formu kodlamayı en sona bırakmayın. Bu sizin hızınızı artırmaz. Ayrıca sınavı yetiştirememe riski olabilir. Mümkünse her soruyu çözdükten sonra ya da sayfa sayfa kodlama yapın. Bunu deneme sınavlarında alışkanlık haline getirin.
  • Çözemediğiniz soruları öğretmeninize mutlaka sorun.
  • Değerli Öğrenciler, LGS Türkçe sorularının çoğu metin halindedir. Bu tür sorulardaki hatayı en aza indirmek için bol bol kitap okumanız veya kitap okuyacağınız zaman yoksa paragraf testi çözmeniz gerekir. Kimileri paragraf testine sıcak bakmayabilir ancak bence en kolay konulardan biridir paragraf.
  • Bazılarınız son cümlemi okuyunca yadırgayabilir ama bir Türkçe öğretmeni olarak en zevkli konulardan birinin paragraf olduğunu söyleyebilirim. Bu konuda test çözmek için ezber ya da konu bilgisine gerek yok. Sadece metinde verilenlerden dışarı çıkmamak ve soruyu dikkatli çözmek gerekir. Biraz da teknik beceri ister. Bunlara sahip öğrenci için paragraf çerezdir.
  • Kimileri uzun metinleri gözünde büyütür. Sona bırakıp diğer soruya hatta başka derse geçer ama okumak ve yorumlamaktan başka meşakkati olmayan bu sorulardan neden kaçınanlar olur? Düzenli kitap okuma alışkanlığı yoksa, bu yaşa gelinceye kadar okuduğu kitap sayısı kitaplıktaki bir rafı bile doldurmuyorsa paragraf soruları eziyet olur. Kişi önce merak duygusunu kamçılamalı; daha sonra her okuduğu metinde ayrı bir olay, bilgi veya tecrübeyi kendine katacağının farkına varmalı. İşte, bu duygu ve bilince sahip olanlar için değil paragraf sorusu sayfalarca uzunluktaki metinler bile korku olmaktan çıkacaktır.

Yorum yapın