Sözcükte Anlam Testi Çöz (20 Soru)

Sözcükte Anlam Testi-1

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması kullanılmamıştır?

A) Tabağını bitirmeden dışarı çıkamazsın.

B) İran’ın bu hamlesi Batı’yı tedirgin etti.

C) Adam beni görünce eğilip selam verdi.

D) Konsere gitmek için evden izin almalıyım.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlam kullanılmamıştır?

A) İnsan bu dizenin yalınlığı ve yaşamdaki derin karşılığı için ne söylese azdır.

B) Şairin sevgi bağları dışında hiçbir şiirinde görmediğim ya da anımsamadığım bir yenilik var bu şiirde.

C) İş şiire dökülmeye gelince usta şairin içindeki sevgiyi çevresine saçan bir insanın sözcüklerine dönüşmüş.

D) Vatanından uzak kalan adam ilk fırsatta ülkesine dönüyor.

3) “Babam yufka yürekli biriydi.” cümlesi hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Cümledeki tüm sözcükler somut anlamda kullanılmıştır.

B) “Yufka yürek” sözü olaylardan çabucak etkilenme anlamı taşır.

C) Yürek sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.

D) Cümlede benzetme sanatı yapılmıştır.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı sözcük yoktur?

A) Bu bakış açısıyla hiçbir yere varamazsın.

B) Öğrenci tahtaya çıkıp bir daire çizdi.

C) Redifler, dize sonlarında yer alır.

D) Tarlalar şu sıralar nadasa bırakılmıştır.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A) Eylül ayına rağmen Samsun oldukça sıcaktı.

B) Otogardan inip Atakum dolmuşunu bekledim.

C) Otobüs gelince içerideki valizi dışarıya taşıdı.

D) Sabah kahvaltımı yaptıktan sonra çarşıda gezdim.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yoktur?

A) Madenciler bir avuç kara elmas için hayatlarını ortaya koyuyorlar.

B) Kitabı okumaya başladığınızda aynı zamanda hayal dünyasının kapılarını da aralıyorsunuz.

C) Avlanma yasağının kalkmasıyla derya kuzuları pazar tezgâhlarında yerlerini aldı.

D) Kuraklığın gelmesiyle ormanlar kralı fazla enerji harcamamak için sürekli uyur.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma sözcük kullanılmamıştır?

A) Gittiğiniz yerdeki şelalenin şırıltısı beni iyi dinlendirdi.

B) Ayder Yaylası’nda ışıl ışıl bir güne merhaba dedikten sonra Giresun’a gittim.

C) Fazla tahammül edemiyorum, şu cızırtıyı durdurun lütfen.

D) Sınıf arkadaşlarımla yediğimiz acı yemek yüzünden beni hıçkırık tuttu.

(I) Romanda çocukluktan beri arkadaş olan iki kişinin zamanla birbirlerinden nasıl uzaklaştığı anlatılıyor. (II) Yazar bunu anlatırken geçmişe dönerek bu eski arkadaşların aralarında geçen anılarından kesitler sunuyor. (III) Oldukça duygusal bir konusu olan roman baştan sona kadar sizi kendine bağlamayı başarıyor. (IV) Her yaşa uygun olan bu kitabı özellikle gençlere öneriyorum.

8) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde zıt anlamlı sözcüklere yer verilmiştir?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda bir sözcük kullanılmıştır?

A) Özellikle gençler tarafından beğenilmiş bir şiir türü olsa da ben buna karşıyım.

B) Şiirdeki kelimeleri eş anlamlarıyla bile değiştirmezsiniz.

C) Romandaki karakterler sıradan insanlardan seçilmiş.

D) Gençlik döneminde kişilik şekillenir, kişi daha çok bağımsız hale gelir.

(I) Dizelerindeki ilk harfin yukarıdan aşağıya doğru okunduğunda anlamlı sözcük veya sözcüklerin ortaya çıkmasına akrostiş şiir denir. (II) Bu tür şiirlere karşıyım çünkü gelişigüzel yazılır. (III) Başındaki harflerden anlamlı kelimeler oluşturulması en önemli kaygıdır. (IV) Bu nedenle öğretmenlik yatığım okullarda bu tür şiirlere soğuk baktım.

10) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde zıt anlamlı sözcükler vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

(I) İsmi geçen eleştirmenin yapıtım üzerindeki değerlendirmelerinde yararlılık ve yapıcılık açısından bir alaka bulamıyorum. (II) Beni öven kalem olacağına eksikliklerimi ortaya çıkaran olsun ki kendimi geliştireyim. (III) Bu eleştirmen şiirlerimde kullandığım kelimelerin özenti olduğunu söylüyor, sonra yalnızlığı ele almamam gerektiğinden bahsediyor. (IV) Kısacası üslubumdan bahsederken bir bakmışsın ki ele aldığım temayı eleştiriyor.

11) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde ad aktarması vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

“Çok kalabalık bir aile ortamında yaşamasına rağmen… bir hayat sürdürmüş.”

12) Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelirse anlam bütünlüğü bozulmaz?

A) Tedirgin

B) Çocuksu

C) İyimser

D) Huzurlu

(I) Eleştiri kitapları günümüzde rağbet görmesine rağmen yeni bir eleştiri dergisi çıkarmanın riskli olduğunu söylerler. (II) Evet, bu doğru bir kanıdır. (III) Hatta günümüzde edebiyatın her alanında böyle bir problemle karşılaşabiliyoruz. (IV) Ben yine de bu tür girişimlerin edebiyatımızın can damarı olduğunu söyleyebilirim.

13) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde benzetme yapılmıştır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

“Sen hiç endişelenme, o tereyağından kıl çeker gibi işlerini halledecektir.”

14) Bu cümlede geçen deyimin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Yanlış anlaşılmasından ötürü oldukça gücenmişti.

B) Arkadaşım kılı kırk yararcasına işlerini yapardı.

C) O kadar yetenekli ki bütün işler çantada keklikti.

D) Sessizce yürümesinden ötürü şüphelenmişti.

15) “Sıcak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut anlamda kullanılmıştır?

A) Sıcak bir çorbanın yerini hiçbir şey tutamaz.

B) Çaydanlık çok sıcak, dikkat edin.

C) Sıcak odayı havalandırmak için pencereyi açtı.

D) Davranışlarıyla oldukça sıcak bir insandı.

“Yazar, insanlık değerini yitirmenin olumsuzluklarına değindiği kitabında teknolojik gelişmelerden ahlak kavramına kadar birçok konuyu irdeliyor.”

16) Bu cümlede “kadar” sözcüğünün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Bu evin yapımında senin kadar benim de hakkım geçti.

B) Sen de Orhan kadar çalışsaydın bugün pişmanlık içinde olmazdın.

C) Senin kitaplığın -benimki kadar olmasa da- çeşitli kitaplardan oluşuyor.

D) Dile önem vermemek iletişim sorunlarından kültürel yozlaşmaya kadar bazı sorunlara yol açar.

“Bahsi geçen şairin daha önceki şiirlerinde yer almayan bazı üslup farklılığı ve öncesinde bir arayış içinde olması …… göstergesidir.”

17) Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

A) başka şairleri taklit ettiğinin

B) basitliğe kaçtığının

C) başka sanat dallarıyla da uğraştığının

D) kendini aşma çabası içinde olduğunun

18) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı sözcük vardır?

A) Sabahleyin yeterince çalışmadığını söyledi.

B) Hakem yapılan müdahaleye penaltı dedi.

C) Dün aldığım köy yoğurdu oldukça lezzetliydi.

D) Sandalyeye oturmuş filmi izliyordu.

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt (zıt) anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A) Maç bittikten sonra sonuçtan memnun olanla olmayanlar kardeşçe evlerine gittiler.

B) Öğretmen, ödevini yapan öğrencilere aferin derken yapmayanlara da başka ödev verdi.

C) Evin içinde yaşlı insanlar sohbet ederken gençler de bahçede telefonlarıyla oynuyordu.

D) Duvara çıkan kedi bahçede duran köpekten korkmuş, çaresizce miyavlıyordu.

Dilimizde “ad” ile ilgili birçok deyim mevcuttur. (I) “Adı batmak” deyimi, istenmeyen birinden bahsetmemek; ismini anmamak için kullanılır. (II) “Adı çıkmak” deyimi ise birinin isminin olumsuz bir durumla anılması durumunda söylenir. (III) Ünlenmek, şöhrete kavuşmak durumunda ise “adı kalmak” deyimi kullanılır. (IV) “Adı karışmak” deyimi de birinin kötü bir olayla bağlantısının olduğunun ortaya çıkması durumunda kullanılır.

20) Bu parçada geçen deyimlerden hangisinin açıklaması yanlış verilmiştir?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-C, 2-D, 3-A, 4-A, 5-C, 6-B, 7-B, 8-C, 9-D, 10-A, 11-B, 12-D, 13-D, 14-C, 15-D, 16-D, 17-D, 18-B, 19-C, 20-C

Yorum yapın