Giden zamanın geri gelmemesi, ne kadar önemli olduğunu ve verimli harcanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca saatlerce değil de yeteri kadar ders çalışmanın, dinlenmeye ve eğlenmeye de zaman ayırmanın daha uygun olduğu bilinen bir gerçektir. Bu da etkili ve verimli çalışmaya işaret ediyor. Peki, bizler verimli çalışabiliyor muyuz? Okul yazılılarına, LGS’ye veya üniversite sınavlarına yeteri kadar çalışabiliyor muyuz? İşte, adım adım verimli ders çalışma teknikleri:
Verimli Ders Çalışma Teknikleri
- Güçlü motivasyonla güçlü adımlar atın.
- Çalışma programınız olsun.
- Uygun bir ortamda çalışın.
- Düzenli ve kararlı olun.
- Duygularınızı bir kenara bırakın.
- İhtiyaçlarınızı karşılayın.
- Kendinizi çalışmanın merkezine alın.
- Çalıştığınız derse kendinizi verin.
- Gün sonu tekrarları yapın.
Çalışmaya başlamadan önce iyi bir motivasyona ihtiyacınız var. Atacağınız ilk adım “Neden çalışmalıyım?” sorusuna cevap vermektir. Ayrıca çalışmaktan başka bir seçeneğinizin olmaması, yaptığınız işin zorunluluğunu ortaya koymaktadır ki bu da iyi bir başlangıç için çok önemlidir. Zira motivasyonu içsel enerjiye benzetirim. Yeteri kadar enerjiden yoksun olan biri, gücü tükenmiş makine gibidir.
Program dahilinde çalışmanın belirsizlikleri ortadan kaldıracağı, kaygıları azaltıp verimi de artıracağını unutmayın. O yüzden gerçekçi ve ihtiyacınızı karşılayabilecek bir çalışma programı hazırlayın. Programın hazırlanmasında başkasından yardım alsanız bile sürece kendiniz de katılın çünkü ilgi ve yeteneklerinizi sizden başka kimse bilemez.
Ders çalışmaya uygun bir ortamınız olsun. Düzenli bir masa, rahat bir sandalye, uygun sıcaklık, yeterli ışık, sessiz ve sakin bir ortam hatta mümkünse sadece size ait bir oda. Sık kullanmadığınız eşyaları masada bulundurmayın. Sürekli bakabileceğiniz bir yerde kısa ve önemli notlarınızı asabileceğiniz boş bir duvar hatta mümkünse panonuz olsun.
Düzenli ders çalışma alışkanlığınızı kararlılıkla sürdürmeye çalışın. Derslere zamanında katılın, tekrarları sık sık yapın. Konu bitiminde -zor olsa bile- mutlaka test çözün. Zorluklar gözünüzü yıldırmasın. Düzen ve kararlılığın, küçük adımlarla olsa bile emin adımlarla başarı getirdiğini unutmayın.
Duygular insanı saran kıyafetler gibidir. Olumsuzları insanın sıkarken olumluları kendine çeker ve bırakmaz. O anda masada olmanızın da bir önemi yoktur artık. Kendinizi bu duygulardan tam anlamıyla soyutlamanız mümkün değil ama çalışmalarınızı engelleyecek düzeyde olmasının önüne geçebilirsiniz. Bu yüzden odadan içeri girerken duygu ceketini çıkarmanız gerekir.
Verimli çalışmak her şeyden önce ihtiyaçların karşılanmasıyla mümkündür. Yemek, dinlenme veya uyuma ihtiyacınızı mutlaka zamanında ve yeteri kadar karşılayın.
Uygun bir çalışma ortamında tamamen sizin düzenlediğiniz bir çalışma masasında çalışmaya özen gösterin. Kısa kısa özetleri, notları ve hatırlatma kağıtları oluşturun. Yani bu çalışma sürecinin merkezinde siz olun. Başkasından yardım alsanız bile dizginleri elinizde tutun.
Hangi derse çalışırsanız çalışın programa yazanları yapmadan o dersi bırakmayın. Yani yaptığınız işin hakkını verin. Öğretmeni dinlerken, konu anlatım kitaplarına bakarken ya da internette çalışırken önemli yerleri not alın, anlamadığınız bir yer varsa sorun, araştırın.
Gün içinde yaptığınız çalışmaları özellikle akşam saatlerinde tekrar etmeye özen gösterin. Çünkü yatmadan önce öğrenilen bilginin akılda kalması daha kolaydır.
Sonuç: Değerli Öğrenciler, önemli olan çok çalışmak değil; verimli çalışmaktır. Konuları anladığınızı düşünüyorsanız, deneme sınavlarında veya testlerde yeteri kadar başarı sağladığınızı görüyorsanız strese gerek yok zira gereğinden fazla kaygı da dikkatinizi dağıtabilir. Bu da kavrama düzeyinizi düşürebilir.
“Verimli Ders Çalışma Teknikleri Neler?” üzerine bir yorum