Çerçeveli bölümün üstünde "Geçiş ve Bağlantı İfadeleri" başlığı, aşağısında zincir görseli, onun da altında "Kardelenler sabretmeyi çağrıştırır, bu nedenle sevdiğim çiçek türlerindendir." yazısı ve en altta "www.pratikcalisma.com" adresi var.

Geçiş ve Bağlantı İfadeleri

İşte, geçiş ve bağlantı ifadeleri:

Geçiş ve Bağlantı İfadeleri

İki düşünceyi birbirine bağlayan ifadelerdir.

Bir yargıdan diğerine geçişi ya da bağlantıyı sağlar.

Genellikle “ama, fakat, lakin, halbuki, yalnız, oysaki, bundan böyle, bu nedenle, ancak, ne var ki, demek ki, başka bir deyişle, son olarak, çünkü, üstelik, hatta, özellikle, böylece, sonuçta, kısacası, o halde…” gibi sözcüklerden oluşur.

Örnekler

Çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istiyorlar ancak bir ihtiyacımız var mı diye kimse sormuyor.

Yolda hiç durmadan ilerledik fakat araba Kayseri yolunda arızalandı.

Son olarak şunu diyebilirim: Birbirinizi asla üzmeyin.

Piknik alanına ben de gittim ne yazık ki burada hoş bir manzarayla karşılaşmadım.

Hiç kimsenin yazmasına karşı değilim hatta herkes kalemini eline alıp bir şeyler yazmalı.

Ufku genişletmek için çok gezmeyi ve etkileşimde bulunmayı önerirler demek ki sosyalleşmenin bu yönde olumlu bir etkisi var.

Örnek Metin

Başarı, insanlara altın tepside sunulmuş bir armağan değildir. Bu yüzden her kim büyük başarıya hiç çalışmadan ulaştığını söylemişse gerçekçi değildir benim gözümde. Çünkü ter dökmedikçe, geceni gündüzüne katıp çalışmadıkça, kendinden feragat etmedikçe başarı kapısını açamazsın.

Metindeki geçiş ve bağlantı ifadeleri sırayla şu şekildedir: bu yüzden, çünkü.

Alıştırmalar

Aşağıdaki metinlerde geçen geçiş ve bağlantı ifadelerini bulunuz.

1) Ülkemizde daha çok Kuzey ve Doğu Anadolu’da yetişen kardelenler bana hep umudu ve sabretmeyi çağrıştırır. Nasıl mı? İlkbaharda karların henüz erimediği dönemlerde beyaz veya sarı renkte, çan şeklinde çiçekleri ile karları delerek baharı müjdelediği için umudu çağrıştırır. Uzun dönem kar altında kaldığı için de sabretmeyi çağrıştırır, bu nedenle en sevdiğim çiçek türlerindendir.

Çözüm: Paragrafın son cümlesinde yer alan “bu nedenle” sözü iki yargıyı (“sabretmeyi çağrıştırır”, “en sevdiğim çiçek türlerindendir.”) birbirine bağladığı için bağlama ifadesidir.

2) Gelişen teknolojinin etkisiyle günümüz bilgisayarlarında başta iletişim ve haberleşme olmak üzere araştırma, bilgiyi paylaşma, medyaya ulaşma ve bunları düzenleme, alışveriş gibi günlük işlerimizi yapmamız mümkün. Üstelik bunların birçoğu için bilgisayar uzmanı olmaya gerek yok çünkü çoğu uygulamayı artık kolaylıkla kullanabiliyoruz. Hatta bazıları daha öteye giderek saatlerce sürecek çalışmaların yapay zekâ desteğiyle çok daha kısa sürede tamamlanmasını sağlamakta. Bu sayede kolaylaşan çalışmalarımızın sadece bir merkezde yapılacağı anlayışını değiştirip evde, tatilde veya herhangi bir yerde yapılabilmesini sağlamaktadır.

Metinde geçen geçiş ve bağlantı ifadeleri sırayla şunlardır: ve, üstelik, çünkü, hatta, bu sayede, veya.

3) Akdeniz çevresinde doğal ortamda yetişebilen lavantaların boyu yaklaşık 1 metredir. Çiçekleri mor ya da mavidir. Bu bitkinin kokusundan çok güzel esans üretilir. Ayrıca çiçekleri kurutulup bir torba içine konularak çamaşırlar arasında bekletilir. Bu sayede çamaşırlarda güzel kokular bırakır.

Metindeki geçiş ve bağlantı ifadeleri sırayla şunlardır: ayrıca, bu sayede.


Sıkça Sorulan Sorular

Artık geçiş ve bağlantı ifadesi midir?

Evet, “bundan böyle” anlamında kullanılan “artık” kelimesi geçiş ve bağlantı ifadesidir.

Yönlendirici ifade nedir?

Cümle içinde olumlu ve olumsuz iki yargıyı birbirine bağlayan “ama, fakat, lakin, ancak, yalnız…” gibi bağlaçlara yönlendirici ifade denir.

rağmen edat mı?

Kendinden önceki sözcükle anlamsal bağ kuran “-a rağmen” edattır.
Örnek: başarımıza rağmen, aldığımız ödüle rağmen…

Bu notu indir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir