Zaman çok hızlı geçiyor ve birçok kişi derslere nasıl başlayacağına henüz karar verememiştir ancak geçen zaman kişinin aleyhine işlediği için stres ve kaygıya, sonrasında başarısızlığa yol açma ihtimali var. Bu da “Çalışmaya nasıl başlarım?” sorusunu beraberinde getirmektedir. Birçok kişi bu soruya sağlıklı bir cevap bulamadığı için sağlam adımlar atmaktan uzak kalır. Bu yüzden LGS sınavına etkili bir program dahilinde çalışamaz. O yüzden bu sayfada sizlere LGS çalışma programı hakkında bazı önerilerde bulundum:

Gerçekçi hedefler belirleyin.

Çalışma programı oluşturun.

Çalışmaya kararlı olun.

LGS Çalışma Programı

Bilgisayar ekranından çıkıp öğrencilere gösterdiği kâğıtta "LGS Çalışma Programı" yazıyor ve iki öğrenci de onu izliyor.

1. Bölüm

Çalışmaya başlamadan önce ulaşmak istediğiniz gerçekçi hedefler belirleyin. Örneğin 8. sınıf öğrencisinin iyi bir lise için LGS sınavından yüksek puan hedeflemesi, motivasyon meşalesinin ilk kıvılcımlarından biridir. Bu kararı özgür iradeyle aldığınızda adımlarınızı daha sağlam atarsınız.

Hedef belirlendikten sonra yapacağınız ilk iş sizi başarıya götürecek etkili bir çalışma programını oluşturmaktır. Okul veya etütle uyumlu ya da eksik olduğu derslere ağırlık vermesini sağlayacak bir program kaygının azalmasını, çalışacağı dersi önceden bildiği için de belirsizliklerin ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Ayrıca çalışma verimini artıracağı gibi kişinin kendine güven duymasını da sağlayacaktır.

Hangi öğretim kademesinde olursak olalım zamanımızın kısıtlı olması veya hedefimizin büyük olması gibi sebeplerden ötürü kısa sürede başarı elde etmek isteriz. Bunun için de etkili bir çalışma programına ihtiyaç duyarız. Bu sayede çalışma süreci boyunca yaşanan belirsizlikler ortadan kalkar, verim artar, böylece kaygı da azalır. İşte, LGS çalışma programını oluştururken dikkat etmemiz gerekenler:

Öncelikle amacınızı belirleyin. Bu amaca ulaşmak için ne kadar çalışmanız, hangi derse ağırlık vermeniz gerektiğine karar verin.

Haftanın hangi günleri, günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin. Bu süreçte gerçekçi olun. Yapamayacağınız bir program ilerleyen günlerde tavizler vermenize neden olur bu da cesaret, azim ve kararlılığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Okul ya da etütteki derslerle uyumlu olmasına özen gösterin.

Uyku, yemek, dinlenme gibi ihtiyaçlarınız için programda boşluklar oluşturun; bunlardan taviz vermeyin.

2. Bölüm

Günlük en az 3 ya da 4 saat çalışın.

Bir derse en fazla 2 ya da 3 saat zaman ayırın, fazlası sıkılmanıza ve verimin düşmesine sebep olabilir.

Sözel ve sayısal dersler dönüşümlü olmalı yani Türkçe dersinden sonra sosyal, İngilizce gibi sözel yerine matematik ya da fen gibi sayısal derslerden birini tercih edebilirsiniz.

Programa elinizden geldiği kadar uyacağınıza söz verin. Hatta aile ve çevrenizdekilere hazırladığınız programı gösterin onlardan destek isteyin.

Çalışma bitiminde o günün değerlendirmesini yapın. Programa uymadığınız yerler varsa nedenini düşünüp sonraki günlerin derslerinde tekrar düzenleme yapabilirsiniz ya da telafi yapacağınız saatleri belirleyebilirsiniz.

Program haftanın son günü bitebilir. Yani pazar öğle vakti ders çalışmayı bitirirseniz haftanın yorgunluğunu üzerinizden atma, önceki günlerin değerlendirmesini yapma ya da sonraki haftanın programını hazırlama gibi çalışmaları yapma fırsatınız olur.

Okul ya da etütteki derslere göre çalışma yapmanız hem tekrar etme hem de ön hazırlık yapmanızı sağlar.

Unutmayın ki verimli bir çalışma ancak gereksinimler karşılandıktan sonra ortaya çıkar. Uykusunu almamış, aç karnına ders çalışan birinin algısının yeterli olduğunu söyleyemeyiz.

Programa uyma konusunda kararlı olun. Bunun için bazı yollar denenebilir. Mesela çok istediğiniz hedefinize ulaştıracak programın öneminin farkına varın. Hazırladığınız programa uyacağınıza dair kendinize söz verin. Gerekirse çevrenizden (aile, öğretmen, arkadaş…) destek isteyin. Unutmayın ki motivasyonun en önemli aşaması budur. Çünkü başlamak bitirmenin yarısıdır.

Sonuç:
Programın faydalı olması öncelikle kişiye uygunluğuna bağlı. Bu da kendinizi iyi tanımanız, ne yapabileceğinizi ya da neleri yapamayacağınızı iyi bilmenizle mümkündür. Mesela günün hangi saatlerinde daha verimli çalıştığının farkında olan biri bu saatlere ağırlık verecek ya da hangi dersi zayıfsa programda o derse ağırlık verecektir. Ayrıca öğrenme düzeyinizi bilmek hedefinizin ne olabileceği üzerinde etkilidir. Mesela azimli ve kararlı olan birinin hedefinin büyük olması gayet doğaldır ama gayretli olmayan birinin kendini yoracak düzeyde çalışması, büyük hedeflerin peşinden gitmesi akla yatkın görünmez.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top