8. Sınıf Cümle Türleri Testi Çöz

8. Sınıf Cümle Türleri Testi

1) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre fiil cümlesidir?

A) Eleştirmenleri çok heyecanlandıran bir filmdir bu.

B) Arkadaşları tarafından sevilen, uyumlu ve çok sessiz biridir.

C) Lisedeki ilk günlerimde kendimi yabancı gibi hissederdim.

D) Ekmek bulamayan insanlar varken senin yemek israfı yapman düşüncesizliktir.

2) Aşağıdaki cümlelerden hangisi isim cümlesidir?

A) Kolundaki oldukça büyük bir şişti.

B) Duvarı boydan boya boyamış.

C) Dolaptaki yoğurtlar ekşimişti.

D) Sorulara cevap veremeyince sustu.

3) Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A) Bir sanat yapıtı milletin içinden çıktığı sürece yaşam bulur, geleceğe uzanarak ölümsüzleşir.

B) Çeşitli anlatım teknikleriyle yaşamın umulmadık yanlarını bize sunması kendini anlamlandırma çabasındandır.

C) İnsanlar teknoloji sayesinde dünyanın öbür ucundakilerle konuşabiliyorken aynı teknoloji yüzünden aile içindeki iletişimini koparabiliyor.

D) Hep son güne bırakılan işte başarılı olmak son derece düşük bir ihtimaldir.

4) Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur?

A) Şu an otobüslerde boş yer yoktur, bileti alamadım.

B) Hastane sisteminde ismi görünmediği için giriş yaptıramadı.

C) Okulun bahçesine çıkıp kimseyle konuşmadı.

D) Günlerdir çektiği sıkıntının sebebi borçlarıymış.

5) Aşağıdaki cümlelerden hangisi biçimce olumlu, anlamca olumsuzdur?

A) Başkasından kaptığı gribi üzerinden bir türlü atatamayan kadın ne ev işlerini yapabiliyor ne de çocuklarıyla ilgilenebiliyormuş.

B) Üzüntüsünü içinden bir türlü atamayan kadının derdini paylaşacak herhangi bir arkadaşı yoktu.

C) Misafirlerle oturmak istese de ödevlerini zamanında yapmadığı için onların yanından ayrılmak zorunda kaldı.

D) Kitap o kadar sürükleyici ki sayfayı her çevirişinizde olayların heyecanı sizi saracak.

6) Aşağıdaki cümlelerden hangisi soru cümlesi değildir?

A) Hanginiz kâğıtları istersiniz

B) Bunun nasıl yapılacağını bir türlü bulamadım

C) Konsere kiminle gideceksin

D) Kitabı içerik yönünden nasıl buldun

7) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre isim cümlesidir?

A) Katı kurallarla çocuk yetiştirmek onda disiplin sağlamaz.

B) Yazarın kurgulamadaki ustalığını gözler önüne seriyor.

C) Noktalarla resim yapmak sabır isteyen bir uğraştır.

D) Havaların birden soğuması portakallara zarar vermişti.

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin yerine göre diğerlerinden farklıdır?

A) Bu durumda da gelecek beklentimiz olmaz.

B) Milli güreşçimiz olimpiyatlarda çok iyi sonuçlar elde etti.

C) Başarıları ödüllendirilen çocukların dersleri daha iyi olur.

D) Barajda bakım yapılacağı için iki gün boyunca kesilecekmiş şehir suyu.

9) Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik ve fiil cümlesidir?

A) O kadar dil döküp ikna etmeme rağmen yine kendi bildiğini okumasına bir anlam veremiyorum.

B) İçerik yönünden bazı eksiklikler bulunsa da akıcı bir anlatımı vardı bu kitabın.

C) Isınmak için çıktığı antrenmanda sakatlanan futbolcu yer almayacak bu maçta.

D) Hafta sonu öğrenciye indirim olduğu için sınıfça müzeye gittik.

10) Aşağıdaki cümlelerden hangisi basit yapılıdır?

A) Arkadaşlarımın evindeyken telefonla kötü bir haber almıştım.

B) Beni asıl dost dediğim kişilerin arkamdan iş çevirmesi yıpratır.

C) Konuştuklarından bir an olsun pişmanlık duymamış.

D) Şu Destanı, Büyük İskender ile Türklerin yaptığı savaşı anlatır.

11) Aşağıdaki cümlelerden hangisi birleşik yapılıdır?

A) Tarsus’taki bir şelalenin çay bahçesinde oturup biraz su sesini dinledik, daha sonra garsondan çay istedik.

B) Yemyeşil çimenler arasında koşarak eğlenir, hafta sonu tatilimizin keyfini çıkarırdık.

C) Kırmızı kazaklı iri kıyım bir adam, sahildeki kıyıda kumsaldan deniz kabukları topluyordu.

D) Teknolojinin ilerlemesiyle uzay hakkında elde ettiğimiz bilgiler küçümsenmeyecek boyutlara ulaştı.

12) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısına göre sıralıdır?

A) Kitabında içerikten çok üsluba önem veriyor.

B) Her sabah saat sekizde kahvaltımı mutlaka yaparım.

C) Kısa zamanda kendine birçok arkadaş edinmişti.

D) Belki eve gitmiştir, onu arasan iyi olur.

13) Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre bağlı (bağlacı olan) cümledir?

A) Yapıtlarında ancak toplumsal sorunlara yer verdiğini söyleyen yazar, kendisine yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi.

B) Yediklerim dokunduğu için biraz halsizliğim var ancak ne olursa olsun bu geziye katılacağım.

C) Ünlü yazarın romanından bu yıl sinemaya uyarlanacak olan “Dostum” adlı film herkesin ilgisini çekmeyi şimdiden başardı.

D) Ailemin maddi ve manevi desteği ile öğretmenimin gayreti sayesinde LGS’den iyi bir puan aldım.

14) Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A) Belli bir edebiyat birikimi olan okurların haz alabileceği yapıtlar olduğunu söyleyebilirim.

B) Yazar yapıtında kelimelere yeni anlamlar yükleyerek dil üzerindeki görevini yerine getirmiştir.

C) Bu kitabı oluşturan öykülerin her birinin hem kendi içinde bütünlüğü olmuş hem de bölümler arası bağlantı kurulmuş.

D) Son zamanlarda kuraklığın artması kıtlığa sebep olacağı için bilim insanları çözüm arayışı içine.

Bu tempoyla gidersen sınavı kazanırsın, göreyim seni.

15) Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Bağlı cümledir.

B) Sıralı cümledir.

C) İsim cümlesidir.

D) Birleşik yapılıdır.

İnsanlar bu olayı ne biliyor ne de öğrenmek için araştırıyordu.

16) Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Anlamına göre olumludur.

B) Kurallı cümledir.

C) Bağlı cümledir.

D) Fiil cümlesidir.

Sizden yardım istemiyorum, yeter ki bana engel olmayın.

17) Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Fiil cümlesidir.

B) Kurallı cümledir.

C) Sıralı cümledir.

D) Birleşik yapılıdır.

18) Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir öğesi ortak olan sıralı cümledir?

A) Temizlenmiş, dayanıp döşenmiş evde oturmayı kim istemez?

B) Olaylara karşı daha serinkanlı davranırsak sağlıklı kararlar verebiliriz.

C) Her sabah aynı saatte kalkarım, sahilde biraz spor yaparım.

D) Sunumunu eksiksiz yapmak istiyorsan anlatacağın konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip olman gerekir.

19) Aşağıdakilerden hangisi bağımsız sıralı cümledir?

A) Çocuk çok zayıfladı, deyim yerindeyse üflesen uçacak.

B) Masmavi gökyüzü gri bulutlarla kapandı, görünmez oldu.

C) Bu işin tüm cefasını ben çektim, sen sadece gezdin.

D) Kitaba biraz baktı, sonra onun hediye için uygun olduğunu düşündü.

20) Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir öğesi ortak olmayan bağımsız sıralı cümledir?

A) İlaçlarını düzenli kullanırsan hastalığını kolay atlatırsın.

B) Bu kadar yemekle doyamazsın, sana yağda yumurta kırayım.

C) Üniversite yıllarında maddi sıkıntı içinde ne yapacağını bilmiyordu.

D) Gençler yaşlılara karşı davranışlarında daha saygılı olmalı.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-C, 2-A, 3-A, 4-D, 5-A, 6-B, 7-C, 8-D, 9-C, 10-A, 11-D, 12-D, 13-B, 14-C, 15-B, 16-A, 17-D, 18-C, 19-C, 20-B

Soruları indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın