Cümlede anlam testi çöz ve seviyenizi ölçün.

Cümlede Anlam Testi Çöz

Büyük bir tablet ekranında "Cümlede Anlam Testi Çöz" başlığı, aşağısında bazı cümlede anlam soruları ve ekranda arka planda fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var. Ayrıca tabletin yanında kendinden emin bir ifadeyle bakan öğrenci görseli var.

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tezlik” söz konusudur?

A) Ne yazık ki hiçbir zaman istediğim gibi yaşayamadım.

B) Durmadan yeni hayata başlıyor, sonra oturup bu yeniden başlamaları kaleme alıveriyorum.

C) Kitabı okuyanlar yazarın tavsiyelerini yerine getirmeye, onun yolundan gitmeye başlarlar.

D) Yazar; merakla okunan, eğlenceli ve düşündürücü bir roman ortaya çıkarmayı başarmış.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisi “öznel yargı” taşımaktadır?

A) Mutluluk, hayattan zevk almayı bilen insanın harcıdır.

B) Bahçeye çıkıp annesini bekleyen çocuk bir süre sonra ağlamaya başladı.

C) Samsun Karadeniz Bölgesi’nin en büyük şehirleri arasındadır.

D) Elektriklerin kesilmesi nedeniyle işlerimiz yarıda kaldı.

(I) Mutfağa gidip yemek yapacaktı. (II) Aklında pilav ve çorba vardı. (III) Hasta kocasını iyileştirmesi için tavuk çorbası yapacaktı. (IV) Dolaptaki malzemeleri çıkarıp çorba yapmaya başladı.

3) Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde amaç – sonuç anlamı vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep – sonuç anlamı vardır?

A) Yağmurda ıslandığı için onlara gitmek istememiş.

B) Adam yorgunluğunu gidermek için erken uyudu.

C) Çatlakları gidermek için ellerine krem sürmüş.

D) İtibarımı düşürmek maksadıyla söylenen sözlerdir.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşullar oluşsa da eylemin gerçekleşmediği anlamı vardır?

A) Çardağın altında buz gibi köpüklü ayranlarımızı içtikten sonra kendimize gelmiştik.

B) Havanın açık olmasına, servisin de tutulmasına rağmen anlaşmazlık yüzünden piknik iptal edildi.

C) Toprağın uzun süre boş kalması yüzünden üstünde yabani otlar vardı.

D) Tarladan biçtiğimiz otları çuvala doldurup traktörle ahırın üzerine taşıdık.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tahmin vardır?

A) Bundan sonra seni arayacağımı sanmıyorum.

B) Bakımsız tarladaki otları tırpanla biçtik.

C) Bahçedeki adam çiçekleri suluyordu.

D) Evden tarlayı çok rahat görebiliyordum.

7) Aşağıdaki cümlelerden hangisi onay bildirmektedir?

A) Çuvallarla taşıdığımız otları samanlığa istifledik.

B) Hava güzel olduğunda inekleri meraya salardık.

C) Bildiklerimizi günlük yaşamda kullanmamız gerekir.

D) Dolmuşta yaşlı adama yer vererek iyi ettin.

8) Aşağıdakilerin hangisinde özlem bildiren bir cümle vardır?

A) Çocuklar kâğıtlara şekil vererek gözlemleme gücünü geliştiriyor.

B) Romanları samimi havadan yoksun kalmış.

C) Çocukluğumda kutladığımız bayramlar bir başkaydı.

D) Romanımda herhangi bir kısıtlama koymadım kahramanlarıma.

9) Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) Şu sıralar bir kitap üzerinde çalışıyorum.

B) Evde otururken bir anda elektrikler kesildi.

C) Karanlık yolda biraz daha yürüdü.

D) Kitaplarım en yakın arkadaşlarımdır.

(I) Okullar açılalı üç gün oldu. (II) İlk gün okula gitmedim. (III) İkinci gün sınıf öğretmenimiz beni bir arkadaşımın yanına oturttu. (IV) Uzun sürmeyeceğinden eminim çünkü birkaç güne kadar arkadaşımdan şikâyetçi olacağımdan eminim.

10) Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisinde ön yargı anlamı vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı anlatım yapılmıştır?

A) Dursun, bilgisayar odasının en kısa zamanda temizleneceğini söyledi.

B) Seninle sürekli tartışsam da senin fikirlerine her zaman önem vereceğim, dedi.

C) Depremden sonra yardım bekleyen insanların yaralarını saracağız

D) Cengiz: “İşlek bir cadde olduğu için dükkânımız en kısa sürede kâra geçecek.” dedi.

12) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?

A) İşleyen demir pas tutmaz.

B) Yatan aslandan, gezen tilki yeğdir.

C) Akan su yosun tutmaz.

D) Kurt tüyünü değiştirir, huyunu değiştirmez.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kınama vardır?

A) Sen de bizimle çalışmaya gidecek misin?

B) Nasıl olur da kardeşinin elinden oyuncağı alırsın?

C) Yeni okuluma gitmek için çok heyecanlıydım.

D) Bahçedeki adam ağaçları buduyordu.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişisel görüş yoktur?

A) Son söylenen şarkı gençlik yıllarımı hatırlattı.

B) Her şarkının bende ayrı bir değeri var.

C) Tiyatro başlamadığı için salondan ayrılanlar oldu.

D) Bu şarkılar duygudan yoksun ve bir o kadar cansızdı.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden – sonuç anlamı vardır?

A) Yapacağı sürprizi benden gizlemek için çok uğraştı.

B) Patlayan lastiğin onarımı için bisikletini tamirciye götürmüş.

C) İstediklerini alamadım, çünkü para yetmedi.

D) Üniversitedeki kızına para göndermek için bankaya gitti.

Cevap Anahtarı: 1-B, 2-A, 3-C, 4-A, 5-B, 6-A, 7-D, 8-C, 9-D, 10-D, 11-A, 12-D, 13-B, 14-C, 15-C

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top