, ,

Türkçe Dersi Nasıl Sevdirilir?

Posted by

Kimi öğrenciler soruları çözerken yanlış yaptığı için, kimileri anlamakta zorlandığı için kimileri de sıkıldığı için Türkçe dersine karşı mesafeli olmakta; bu da derse karşı olumsuz önyargılar ortaya çıkarmakta. Bu yazıda Türkçe dersine karşı ilgisiz olan öğrencilere elimden geldiği kadar yardımcı olmak istedim. O yüzden Türkçe dersi nasıl sevdirilir, sorusuna açıklık getirdim.

Türkçe Dersi Nasıl Sevdirilir?

Üstte "Türkçe Dersi Nasıl Sevdirilir?" başlığı, aşağısındaki karikatürde öğrencilerine çimenlerin üstünde kitap okuyan öğretmen görseli ve yanında "Pratik Çalışma" logosu var.

Kimi öğrenciler için basit ve eğlenceli olan Türkçe dersi kimileri için de sıkıcı olabilir. Bunda detaylı dil bilgisi dersleri ya da uzun paragraf soruları önemli rol oynar. Ayrıca öğretmene ısınamadığı için bu derse karşı olumsuz tutum sergileyen öğrenciler de yok değil ancak sorunun kaynağı ne olursa olsun öğrenciye Türkçe dersini sevdirmek imkânsız değil.

Bu dersi, genellikle dil bilgisi ve anlam bilgisi olmak üzere iki şekilde işlediğimiz için bunları ayrı ayrı değerlendireceğim. İşte, bu iki alanda yapmanız gerekenler:

Öğrenci Dil Bilgisi Derslerini Nasıl Sever?

Dil bilgisi derslerini sevdirmek için öncelikle konunun genel hatlarını anlatmak, böylece öğrencide oluşabilecek belirsizlik hissinin önüne geçmek gerekir. Daha sonra öğrencinin işine yarayacak pratik bilgiler ve püf noktaları vermek gerekir. Öğrenci de bunu sezdiği zaman öğretmenin anlattıklarını daha çok önemser. Konu anlatımı bittikten sonra çeşitli etkinliklere yer vermeliyiz. Dersin daha eğlenceli olduğunu gören öğrencide derse karşı olumlu duygu gelişir. Ayrıca öğrenci konu hakkında ilk kez test çözülecekse öğretmen akıllı tahta ya da projeksiyon üzerinden, birebir ders veriyorsa öğrencinin yanında birkaç soruyu anlatarak kendisi çözmeli. Bu esnada anlattığı bilgi veya püf noktalarına tekrar değinmeli.

Öğrenci Paragraf Dersini Nasıl Sever?

Paragraf sorularını rahat çözebilmek için bol bol kitap okumak gerekir. Öğrenciye daha en baştan kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı çünkü düzenli kitap okuyan bir öğrencinin okuma hızı artar, verilenden yola çıkarak yorumlama yeteneği gelişir. Bu da paragraf sorularını daha rahat çözmek anlamına gelebilir. Okuma alışkanlığı olan bir öğrencinin soruları daha hızlı çözdüğü bilinmekte. Ayrıca okuyan, okuduğunu anlayan öğrenciler diğer derslerde daha başarılı olur. Kapağı güzel ve dikkat çekici bir soru bankasından paragraf testi çözülürse öğrencide konuya karşı olumlu duygular gelişebilir.

Öğretmene Düşen Görev

Öğretmen derse başlamadan önce güler yüzlü ve enerjik olduğunu gösterirse öğrencide de olumlu duygu gelişebilir.

Dersleri kolaydan zora doğru anlatmak, gereksiz yere uzatmamak, ayrıntılara boğmamak ve bazı önemli konuların püf noktalarına değinmek gerekir.

Kısa özetlere önem verme, konu anlatımı bittikten sonra öğrencinin konuyu bütün halde görmesini sağlayacak tablolu anlatım yapmak konuyu pekiştirir.

Başarılı olduğu derse karşı ilgi artar. Öğrenciye başarabileceği bazı ortamlar sunmak, öğrenciyi teşvik etmek gerekir.

Öğrenciye Düşen Görev

Öncelikle bir ders çalışma programınız olmalı, plansız çalışmanın belirsizlik ve düzensizliğe sebep olabileceğini unutmayın.

Bol bol kitap okumak, metin sorularına soğuk bakmasını engelleyebilir hatta öğrenci bir süre sonra bu soruları daha çok sevebilir. O yüzden düzenli kitap okuma alışkanlığı geliştirmeli.

Anlatılan konuları günlük tekrar etmeli, konuyu anladığınızdan eminseniz test çözmelisiniz.

Konular hakkında kısa kısa notlar çıkarabilirsiniz, etkin çalışma ile daha yüksek verim sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir