Atasözleri genellikle kısa yapılı özlü sözler olmasına rağmen kimileri vardır ki oldukça fazla kelimeden oluşur. Vermek istediği mesajı uzun yapısı içinde tutar. Bunlar genellikle cümle şeklinde ve tekerlemeler gibidir. İşte, uzun atasözleri ve anlamları:
Uzun Atasözleri ve Anlamları
Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır: Kişi hak etmeden güzel bir durumla karşılaşıp onu hak etmiş gibi düşündüğünde söylenen bir atasözü. Genellikle kendini üstün gören ya da görgüsüz kişilere söylenir.
Acıkanın yanağından susayanın dudağından belli olur: Kişinin içinde bulunduğu durum, yaşadığı sıkıntı yüzünden belli olur.
Arabanın ön tekerleği nereden geçerse art tekerleği de oradan geçer: Bir grubun lideri konumunda olan kişi ne yaparsa diğerleri de onun izinden gider.
Ağustosta beyni kaynayanın zemheride kazanı kaynar: Yaz sıcağında çalışan kişi kışın yokluk çekmez.
Arife günü yalan söyleyenin bayram günü yüzü kara çıkar: Kişinin söylediği yalan, çok kısa sürede anlaşılır ve söylediği yalan onu utanılacak bir duruma sokar.
Avrat var, arpa unundan aş yapar; avrat var buğday unundan keş yapar: Bir kadın yetenekliyse yetersiz malzemelerle bile güzel yemek yapar ancak yetenekli değilse elindeki malzemeler iyi olsa bile güzel yemek yapamaz.
Buğdayım var deme ambara girmeyince, oğlum var deme yoksulluğa ermeyince: Bir şey yanında ve seninse ona sahip olduğundan kuşku duymazsın.
Dağ başına harman yapma, savurursun yel için, sel önüne değirmen yapma, öğütürsün yel için: Bir işe girişeceksen öncesinde planını yapmalısın, yoksa o işe kalkışmamalısın.
Deveye “İnişi mi seversin, yokuşu mu?” demişler, “Düz yere mi girdi?” demiş: Kolay yolu varken işin zor yollarını denemek niye? Anlamında kullanılan bir atasözü.
Ön tekerlek nereye giderse art tekerlek de oraya gider: Büyüklerin davranışları küçükler için örnek olur. Küçükler, büyüklerin izinden gider.
Sade pirinç zerde olmaz, bal da gerek kazana; ata malı tez tükenir, evlat gerek kazana: Aileden gelen mala mülke güvenme, ona yenisini katamıyorsan zenginliğinin sonu gelir elbet.
Sev seni seveni hak ile yeksan ise sevme seni sevmeyeni Mısır’a sultan ise: Biri seni seviyorsa toplumdaki konumuna bakmaksızın sen de onu sev ancak kişi seni sevmiyorsa sen de onu sevme.
Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır: Bir insan ne kadar farklı iş veya ortamda çalışırsa çalışsın bir gün elbet ait olduğu yere dönecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Derin, kapsamlı ve yoğun anlatıma sahiptir. Daha çok bilgi sunar. İçerisindeki her bir sözcük bir tecrübenin sonucudur.
Uzun atasözlerine göre daha özlü anlatıma sahiptir.
Bunda içerik ve yapı unsurlarının olduğunu söylemek mümkün. Anlam derinliği, kafiye, mesaj, uyum…
Bir yanıt yazın