Haziran 2024

  • Fiilimsi Konu Anlatımı

    Fiilimsi Konu Anlatımı

    İşte, fiilimsi konu anlatımı Fiilimsi Konu Anlatımı Fiiller aldıkları bazı ekler sayesinde tür değiştirir. Bu sayede isim, sıfat ya da zarflar gibi görev alır. Fiil olmaktan çıksa da hareketlilik anlamını yitirmemiştir. Örnekler Misafirlerine oldukça güzel bir sürpriz hazırlamış. Hakkımda ileri geri konuştuğunu duyunca ondan soğudum. Oyuna geldiğini anlayınca birden köpürdü. Olayları yanlış değerlendirmeni istemiyorum. Otobüsten inip okul yolunu tuttum. Okul bahçesine girdiğimde zil çalmıştı.…

  • Fiil Konu Anlatımı

    Fiil Konu Anlatımı

    İşte, fiil konu anlatımı: Fiil Konu Anlatımı Fiil Nedir? Kip ve kişi ekini alan, ayrıca hareketlilik anlamı bildiren sözcüklerdir. Bu sözcükler mastar (-mak / -mek) ekiyle okunmaya uygundur. Örnekler Sus, koştu, ayrılmayacak, gelmeli, anlasaydın, beklememiş, yürüyelim, çözeceğim, gitmemeli… Diğer adı eylem olan fiilleri bildirdiği anlam bakımından iş (kılış), oluş ve…

  • Zarf (Belirteç) Konu Anlatımı

    Zarf (Belirteç) Konu Anlatımı

    İşte, zarf (belirteç) konu anlatımı: Zarf (Belirteç) Konu Anlatımı Fiil soylu sözcük, sıfat ve kendileri gibi zarfların anlamını etkileyen sözcüklerdir. Bu sözcükler durum, zaman, miktar ve yer-yön anlamı bildirir. Zarfları neden, niçin, niye, ne diye, ne zaman, ne kadar… gibi sorularla buluruz. Açıklamalı Örnekler 1. Gürültüden dolayı hiç çalışmadım, diyerek yakındı. Açıklama: “Hiç” sözcüğü, sağındaki…

  • Sıfat (Ön Ad) Konu Anlatımı

    Sıfat (Ön Ad) Konu Anlatımı

    İşte, sıfat (ön ad) konu anlatımı: Sıfat (Ön Ad) Konu Anlatımı Sıfatlar, isimlerin önüne gelerek onların anlamını çeşitli yönlerden etkileyen sözcüklerdir. Kendi içinde niteleme ve belirtme olmak üzere iki alt başlığa ayrılır. A) Niteleme Sıfatı İsimlerin anlamını nitelik yönünden bildiren, yani onların ölçülemeyen bir özelliğini (renk, durum, biçim…) anlatan sıfatlardır.…

  • Zamir Konu Anlatımı

    Zamir Konu Anlatımı

    İşte, zamir konu anlatımı: Zamir Konu Anlatımı Diğer ismi adıl olup isimlerin yerine geçen sözcüklerdir. Çeşitli anlam ve görev bakımından isimlerin yerini tutar. Zamirler, sözcük veya ek halindedir. Sözcük halindeki zamirler; kişi (şahıs), işaret, soru, belgisiz ve dönüşlülük zamiridir. Ek halindeki zamirler ilgi ve iyelik zamirleridir. Zamir; bu, şu, o,…

  • İsim Tamlaması Konu Anlatımı

    İsim Tamlaması Konu Anlatımı

    İşte, İsim Tamlaması konu anlatımı: İsim Tamlaması Konu Anlatımı En az iki isim birleşerek söz grubu oluşturur. İsim tamlamasını oluşturan sözcükler tek bir isme karşılık gelir. Örneğin “çocuk odası” tamlamasında akla ne sadece çocuk ne de oda gelir. Bunlar bütündür, her ikisi anlam üzerinde katkıda bulunur. Dikkat: İsimlerin dışında zamir, adlaşmış…

  • İsimler Konu Anlatımı

    İsimler Konu Anlatımı

    İşte, isimler konu anlatımı: İsimler Konu Anlatımı Varlık, kavram, olay ya da durumların yerine geçen; onlara karşılık gelen sözcüklere isim denir. İsimler; insan, ev, toprak, elbise, ateş, buz, rüzgâr, korku, hastalık, iyilik… gibi sözcükler isimlere örnektir. A) Varlıklara Verilişine göre İsimler 1. Özel İsim Tek varlık, kavram, olay ya da…

  • Sözcükte Yapı Konu Anlatımı

    Sözcükte Yapı Konu Anlatımı

    İşte, sözcükte yapı konu anlatımı: Sözcükte Yapı Konu Anlatımı A) Kökler Bir sözcüğün üzerindeki bütün ekin çıkarılmış en kısa halidir, eke göre önde olur ve sözcüğün anlamıyla arasında bağlantı kurulabilir. Örnekler: sus, çay, renk, gel, ev, kutu, ben, cam, araba, bulut… Not: Kökün kelimenin kendisiyle anlamsal bir bağı vardır. Yani “balıkçı” kelimesinin…

  • Ses Olayları Konu Anlatımı

    Ses Olayları Konu Anlatımı

    İşte, ses olayları konu anlatımı: Ses Olayları Konu Anlatımı A) Ünlülerle İlgili Ses Olayları 1) Ünlü Düşmesi 1) Ünsüzle biten iki heceli bazı sözcükler ünlüyle başlayan bir ek aldığında orta hecedeki ünlü düşer. Örnekler Şehri (şehir-i) Oğlu (oğul-u) Ayrıntı (ayır-ıntı) Oyna (oyun-a) Hükmü (hüküm-ü) Nesli (nesil-i) Benzi (beniz-i) Karnı (karın-ı)…

  • Söz Sanatı Konu Anlatımı

    Söz Sanatı Konu Anlatımı

    İşte, sık kullanılan söz sanatı konu anlatımı: Söz Sanatı Konu Anlatımı 1. Benzetme (Teşbih) Söz Sanatı Özellik bakımından eksik olanın üstün olandan benzeyen yönler edinmesidir. Eksiksiz bir benzetmede dört ögeden söz edebiliriz. Bunlar benzeyen, benzetilen, benzetme edatı ve benzetme yönüdür. Örnekler Yeni sahiplendiğimiz kedi aslan gibi yürüyordu. Benzeyen: kedi Benzetilen: aslan Benzetme…