8. Sınıf 20 Soruluk Fiilimsi Testi

20 Soruluk Fiilimsi Testi

İçinde bazı fiilimsilerin bulunduğu 6 cümle al alta sıralanmış.

1. Yukarıdaki cümleler için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) 3 ve 5. cümlede aynı türden fiilimsi vardır.

B) Durum anlamındaki zarf fiile birden fazla örnek verilmiştir.

C) Sıfat-fiilin her iki görevine örnek vardır?

D) Çekim eki almış isim-fiil örnekleri vardır.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim-fiil vardır?

A) Havanın kararması işimizi olumsuz yönde etkiledi.

B) Sıradan insanların hayatını konu alan romanlarıyla bilinir.

C) Paketin içindeki pili çıkarıp oyuncak arabaya taktı.

D) Gözlüğünü taktıktan sonra kabloyu dikkatle inceledi.

3. “Hak ettiğin değere eninde sonunda kavuşacaksın.”

Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Yeni evinin işçiliği karşısında hayran kaldık.

B) Kalabalığın içine karışıp akşama kadar gezdi.

C) Kuyu suyuyla bahçedeki ağaçları suladı.

D) Üzgün olduğumu bile bile benimle konuşmadı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil kullanılmıştır?

A) Kilitlenen telefonu yeniden başlattıktan sonra denedi.

B) Çocuklar etkilenmesin diye gündüz vakti tartışmıyordu.

C) Şimdi arayıp başarılar dilemen onu mutlu edecektir.

D) Dükkânın yerini beğenmeyince başka dükkânlara baktı.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil kullanılmıştır?

A) Hastalık fazla ilerlemeden tedavi olmaya başlamış.

B) Tüm işlerimizi bitirdikten sonra lokantaya gideceğiz.

C) Annem, ağaçtaki kirazları toplayıp reçel yaptı.

D) Sert bakışları karşısında herkesi bir anda susturdu.

Birini diğerinden üstün tutmaz, hepsi birdi onun gözünde. Bu nedenle derse en çok katılan öğrencisi neyse sessiz ve ilgisiz öğrencisi de aynıydı onun için.

6. Bu parçada kaç fiilimsi kullanılmıştır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmıştır?

A) Duvar resimleri sanatseverlerin ilgisini çekmişti.

B) Burada eskiden daha çok portakal ağacı vardı.

C) Gecenin bu saatinde canı çorba istemiş.

D) Akşam olunca tatlıcıyı beklemeye başladık.

8. Aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

A) Güvenlik görevlileri sitedeki kavgayı ayırmak için çok uğraştı.

B) Alarmın sesiyle insanlar sağa sola kaçışmaya başladı.

C) Okulumuzda mezunlar için velilerin de katıldığı bir tören yapacak.

D) Ara sıra tekrar yapman, konuyu unutmanı engeller.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil kullanılmıştır?

A) Babam söz verdiyse bu akşam o bilgisayarı getirecektir.

B) Üstü başı çamur olan çocuk, annesinden gizlice banyoya girdi.

C) Uykum olmasına rağmen biraz daha ders çalışmalıyım.

D) Törende okuduğu şiirle arkadaşlarının beğenisini kazandı.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç fiilimsi türüne yer verilmemiştir?

A) Beklenmedik bir zamanda karşısına çıkan bu iş teklifi, onu çok mutlu etti.

B) Kürsüye çıkıp donuk bir konuşma yaptıktan sonra salonu terk etti.

C) Çalışmalarını sürdürdüğü masanın dağınıklığını göstererek konuşmaya başladı.

D) Yolladığı mesajları okumadığını düşünerek onu aramaya karar verdi.

11. Bir eleştirmenin üslubu onun kendi görüşlerini bir nebze olsun yansıtır. Sözünü ettiğim eleştirmenin bir eseri beğensin ya da beğenmesin eleştiri süzgecinden geçirmesi onun nesnel eleştiri tutumuna sahip olduğunu gösterir. Ancak bu özelliğine rağmen düşüncelerini kanıtlamaya gerek duymadan yapması güvenirliğine gölge düşürmektedir.

Yukarıdaki metinde kaç fiilimsi var?

A) 6

B) 7

C) 8

D) 9

12. “Hoşça vakit geçirelim diye pikniğe gideceğiz.”

Bu cümledeki fiilimsinin türce benzeri hangisinde vardır?

A) Mavi, beyaz beresiyle ablasına heyecanla bir şeyler anlatıyordu.

B) Burada havalar ısınınca insanlar sahil yolunda gezer.

C) Bir sanatçının herhangi bir resminde kendi duygularını görebilirsiniz.

D) Olgunlaşan erikleri toplamak için kuzeninden yardım istedi.

13. “Güzel bir mekânda kahvaltı yapacağımızı söyledim.”

Bu cümledeki fiilimsinin türce özdeşi hangisinde yoktur?

A) Perşembe günleri sabah 8’de kalkar, pazardan taze sebze ve meyve alırdı Remziye teyze.

B) Kendi doğal ortamına müdahale etiğimiz için şehirlere kadar yaklaştı ayılar.

C) Küçüklüğümün anılarını dolduran bu ağaçlar şimdi yerini binalara bırakmış.

D) Evin tadilatı tamamlandıktan sonra bazı eşyalar içeri alındı.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı türden fiilimsiler bir arada kullanılmamıştır?

A) Ölçüsüz konuşmaları, arkadaşlarının kendinden uzaklaşmasına neden oluyor.

B) İnşaat alanında gerekli incelemeleri yaptıktan sonra eksik gördüğü yerleri rapor haline getirdi.

C) Çocukluğunun geçtiği mahallede dolaşırken karşısına tanıdık bir sima çıktı.

D) İnternet üzerinden konu çalışması yaptıktan sonra test çözdü, çevrim içi sınava girdi.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı türden fiilimsiler bir arada kullanılmıştır?

A) Otelin kazan dairesinde bakım ve onarım çalışması olduğunu söyledi.

B) Evdeyken sakin bir hayat sürer, yılların muhasebesini tutup vicdanını rahatlatırdı.

C) Muayene ettikten sonra kolunun röntgenini çektirmesini istedi.

D) Kimse anlamasın diye evi sessizce terk etmiş, babasının sesini duyunca geri gönmüş.

16. Fırsatını buldukça kitabevlerine gider, almasam da kitaplara bakarım. Bazen yağmurlu bir akşama denk gelir, bazen güneşli bir pazar gününe… Önceden planladığım bir zaman yoktur gitmek için. Yolum düşsün bir de zamanım yetsin o kadar. Edebiyat ve bilim dergilerine bakarım önce o ayki konulara göz gezdirerek. İlgimi çeken bir konu olduğunda hemen sepetime atarım. Sonra kitaplara bakar, varsa almak istediğim kitap onu da sepetime bırakırım. Gezmekten hiç sıkılmadığım bir yerdir. Uzun süre gitmediğimde ise bir eksiklik hissederim kendimde.

Yukarıdaki paragrafta kaç fiilimsi var?

A) 11

B) 12

C) 13

D) 14

17. Bahçedeki fareleri yakalayayım diye her tarafa kapan kurmuş.

Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Farklı türden fiilimsiye yer verilmiş.

B) Zarf-fiil kullanılmış.

C) Sıfat-fiil kullanılmış.

D) İsim-fiil kullanılmış.

18. Fiilimsiler tür olarak üçe ayrılır: İsim fiil, sıfat fiil ve zarf fiil. Buna göre aşağıdakilerin hangisinde üç fiilimsi türüne de yer verilmiştir.

A) Uzun yıllar boyunca toprak kavgası yüzünden küs olan iki köy nihayet anlaşma yoluna girdi.

B) Sahil kasabasına taşınan yaşlı çift, bir süre sonra küçük bir arazi alıp organik tarıma başlıyor.

C) Arabaya bindikten sonra radyoyu açıp annesinin gelmesini bekledi.

D) Tenceredeki yemeğe baktıktan sonra büyük bir iştahla masaya geçti.

Ortada bir, çevresinde dört cümlenin yer aldığı şablon.

19. Ortadaki cümlede yer alan fiilimsinin türce benzeri çevresinde numaralanmış cümlelerin hangisinde vardır?

A) I.

B) II.

C) III.

D) IV.

20. Başkalarıyla herhangi bir benzerliği olmamasına rağmen aynı kalıba konması ve onlar gibi eleştiriye maruz kalması yazarlık mesleğine olan ilgisini söndürmüş.

Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Birden fazla isim fiil var.

B) Birden fazla sıfat fiil kullanılmıştır.

C) Durum görevinde bir zarf fiil vardır.

D) Çekim eki almış fiilimsi var.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-A, 2-A, 3-D, 4-A, 5-B, 6-A, 7-D, 8-C, 9-C, 10-A, 11-B, 12-B, 13-A, 14-D, 15-D, 16-A, 17-B, 18-C, 19-B, 20-A

“8. Sınıf 20 Soruluk Fiilimsi Testi” üzerine bir yorum

Yorum yapın