İşte, 8. sınıf anlatım bozukluğu testi:

8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi Çöz

Dizüstü bilgisayar ekranında "8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi Çöz" başlığı, aşağısında birkaç anlatım bozukluğu testi ve geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

1) Birbirlerinin yerine gelebilecek sözcüklerin bir cümlede kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna benzer anlatım bozukluğu vardır?

A) Fazla uzak olmadığı için çarşıya yaya yürüyerek gitmiş.

B) Yazarın kurgulamadaki başarısı kitabın sürükleyiciliğini arttırmış.

C) Karlı dağlardan yükselen güneş manzarası beni çok etkiledi.

D) Müziğin ritmine kapılıp kısık sesle şarkı söyledi.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Sayın Konuklarımız, otobüste değerli eşyalarınızı bırakmayınız.

B) Evin duvarlarında ahşap raflar ve renkli ışıklandırmalar vardı.

C) Canı acıyan bir çocuğun ilk aklına gelen genellikle annesidir.

D) Bahçe kenarına belli aralıklarla ağaç dikiyordu.

3) “Bilgisayardaki arızalı parçalar değiştirilerek kullanıma hazır hale getirildi.”

Bu cümlede anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Yaşanan tartışma konukların huzurunu bozdu, evden ayrılmaya başladı.

B) Hatanın kimde olduğunu deminden beri konuşuyoruz.

C) Bir yıllık azimle çalışmanın ardından İspanyolcayı ana dili gibi konuşabiliyordu.

D) Uzun süre küs kaldığı kuzeniyle bayramda nihayet konuştu.

4) “Yarınki gezinin neden iptal edildiğini duyuru yapacağım.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu nasıl düzeltilir?

A) “Yarınki” sözcüğü çıkarılmalı.

B) Yüklem “duyuracağım” olmalı.

C) “Neden” sözcüğü çıkarılmalı.

D) “ki” eki çıkarılmalı.

5) “Eleştirilerini dinlemek istemeyince toplantıdan ayrıldı.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Raporu vermek üzere müdürün odasına gitti.

B) Kapıyı açtığını duyunca hemen ayağa kalktı.

C) Kardeşimin yaramazlığı yüzünden evde sürekli tartışırdık.

D) Kendimi kanıtlayayım diye bu işlerle uğraşıyorum.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Yeteneklerini kullanamadığı için sınavın sonraki aşamasına giremedi.

B) Apartman merdiveninden paldır küldür inen adamı komşuları nazik bir dille uyardı.

C) İnsanlar tarafından anlaşılmayan bir romanın kalıcılığından bahsedilemez.

D) Otoparkta arabaların birbirine yaklaşık olarak park edilmesi geçişleri zorlaştırıyor.

7) Aşağıdakilerin hangisinde fiilimsi eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Deniz ve kara arasındaki günlük sıcaklık farkı meltem rüzgârlarını oluşturur.

B) Roman kahramanları günlük yaşamda karşımıza çıkabilecek kişilerden oluşuyor.

C) Konuyu anlatmak üzere tahtaya çıkan Ceylin, derin bir sessizlikten sonra konuştu.

D) Bazı spor hareketlerini yeterli güce sahip ve acemi olmayan kişiler yapabilir.

8) Aynı anlamdaki sözcüklerden birinin çıkarılması cümlenin anlamında daralmaya neden olmaz hatta işlem duruluk ilkesine uygundur.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu ilkeye uyulmadığı için anlatım bozukluğu olmuştur?

A) Bu mahalledeki birçok evin tadilattan geçmesi gerekiyor.

B) Koyunları ahıra aldıktan sonra traktöre binip ekine gitti.

C) Hava rüzgârlı olduğu için denizde dalga vardı.

D) Kardeşi özür dileyince ona olan kızgınlığı sanki azalmış gibiydi.

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Sana bu kitapları vereceğim ama bir ay içinde getireceksin.

B) Düğün için sade bir gömlek ve desenli bir kravat takmış.

C) Anlatmak istediklerimin hiçbir önemi yokmuş.

D) Güneş doğar doğmaz yola çıktı, köyün çıkışındaki inşaata gitti.

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğunun nedeni diğerlerinden farklıdır?

A) Blog sayfasında anlık güncel olaylara da yer veriyormuş.

B) Bu projede görev alan arkadaşlarla birlikte toplantı yapacağız.

C) Dizinin bu haftaki bölümü hem çok kısa hem de sürükleyici değildi.

D) Gösteri sırasında dengesini kaybettiği için sahneden aşağı düştü.

11) “Buğra ölçü alıyor, ben de ölçüye göre kesim yapıyordum.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu nasıl düzeltilir?

A) “ölçüye göre” sözcüğü çıkarılmalı.

B) Virgül yerine nokta gelmeli.

C) “de” bağlacı çıkarılmalı.

D) 1. yükleme kendi ek eylemi gelmeli.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Mutfağa girdiğimde çay suyunun kaynadığını gördüm.

B) Dudağından çıkanı kulağın işitmiyor ki bunları söyleyebiliyorsun.

C) Ankara’ya en son 11 Ekim 2000 yılında gitmiştim.

D) Her araba süren insanın bazı sorumlulukları vardır.

13) “Hiç şüphen olmasın ki sınavın iyi geçeceğine inanıyorum. ”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna benzer bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Davet edilmediğim yere kesinlikle katılacağımı düşünmüyorum.

B) Depodaki benzinle yaklaşık beş yüz kilometre kadar gideriz.

C) Koyu bir sohbete dalınca zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık.

D) Romanını yaşadığı anılardan ilham alarak hazırlamış.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çelişen sözcüklerin bir arada kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Annemin sarması oldukça lezzetliydi.

B) Sen gelene kadar köpeği ben tutarım.

C) İlçe genelinde yol yapım çalışması var.

D) Sıcak havalarda kesinlikle dışarı çıkmayabilirim.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla anlatım bozukluğu vardır?

A) Fuarda kitap ücretlerinin düşük olması katılımı artırdı.

B) Tüm işi oturduğumuz yerden usul usul hemen bitiriverdik.

C) Adı çıksın, bundan sonra benim öyle bir arkadaşım yok.

D) Yolun karşısına geçmek için yeşil ışığın yanmasını bekliyordu.

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu olayda kimin samimi, kimin samimi olmadığı anlaşılacak.

B) Yaşlı, görevlinin yanına gidip ona bir şeyler sordu.

C) Babamın ateşi gittikçe yükseliyordu, bu yüzden hastaneye götürüldü.

D) Mehmet, Yusuf’un bu kadar ağır konuştuğunu duyunca şaşırdı.

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Cevizler kuru, ayrıca lezzetli değildi.

B) Bunlar yarın toplanıp depolara götürülecek.

C) Ağustosun ilk haftası on günlük izne ayrılacak.

D) Bahçedeki ağaçların dalları birkaç saatte budandı.

18) “Başarısızlığımızın nedeni eş güdümlü çalışma yapmayışımızdandır.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu nasıl düzeltilir?

A) Çelişkili ifade kaldırılmalı.

B) Cümleye uygun bir özne getirilmeli.

C) Yüklemdeki hâl eki kaldırılmalı.

D) Tamlama hatası düzeltilmeli.

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Bizim komşuda çok tatlı bir süs köpeği var.

B) Arkadaşlarına değer veren biri neden üzsün?

C) Bu kıyafetin oldukça sade ve güzeldi.

D) Okulumuz gün boyu çok güzel süslendi.

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Görevliler masa ve sıraları müdürün belirttiği yerlere bıraktı.

B) Bu yöntemle hedeflerimize yaklaşamayız, aksine son sürat uzaklaşırız.

C) Halk şairleri herhangi bir ön hazırlık olmadan sanatını icra ederdi.

D) Yeni romanında Toroslarda yaşayan Yörükleri anlatmış.

21) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Bu olaydan sonra kimin haklı, kimin haklı olmadığı anlaşılacak.

B) Vereceğim komutla kulaç atmaya başlayacaklar.

C) Sandalyeye oturduktan sonra elindeki dosyayı memura verdi.

D) Onların oturduğu yer geniş bahçeli büyük bir evdi.

22) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlama hatasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Programda okunan şiirler adamcağızı oldukça duygulandırmıştı.

B) Küçük çocuk, babasına üzgün bir ifadeyle baktı.

C) Güvenlik ve kat sorumlusu, müdürün yanına gitti.

D) Arif Bey, yemekleri hazırlamak için kamp alanına gitti.

23) “Şiddetli rüzgâr feribot seferlerinin aksamasını sağladı.”

Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisinden kaynaklanmaktadır?

A) Gereksiz sözcük kullanımı

B) Sözcüğün yanlış yerde kullanımı

C) Sıralama hatası

D) Sözcüğün yanlış anlamda kullanımı

24) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Arkadaşlık bağını bu roman kadar etkili işleyen yoktur.

B) Öyküsünde sıradan insanların yaşamını anlatmış.

C) Denemelerdeki başarısı sürekli gittikçe artıyordu.

D) Tekrarlamalar kitabın sıkıcılığına neden olmuştur.

25) Aşağıdakilerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Karneyi alır almaz köye, dedesinin yanına, gitti.

B) Susuzluğunu gidermek için evden su istedi.

C) Akşam erken yatarsan ertesi gün zinde olursun.

D) Gayretli biri olmasına karşılık, istediği başarıya ulaşamıyordu.

8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi Cevap Anahtarı: 1-A, 2-C, 3-A, 4-B, 5-B, 6-D, 7-D, 8-D, 9-B, 10-C, 11-D, 12-A, 13-A, 14-D, 15-B, 16-C, 17-A, 18-C, 19-B, 20-B, 21-A, 22-C, 23-D, 24-C, 25-D

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top