8. Sınıf Cümle Türleri Testi PDF İndir

Konuyu kavrama ve yazılıya hazırlık düzeyinde 8. sınıf cümle türleri testi sorularını çözebilir veya sayfanın altındaki linke tıklayarak sayfayı PDF biçiminde indirebilirsiniz. İşte, 8. sınıf cümle türleri testi:

8. Sınıf Cümle Türleri Testi

1) Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur?

A) Çukura düşmemek için çok uğraştıysa da düşmekten kurtulamadı.

B) Temelim iyi olmadığı için matematik dersinde iyi bir puan alamadım.

C) Kimseyi rahatsız etmesin diye onu partiye davet etmedim.

D) Anneme seslenerek halamların bize gelmeyeceğini söyledim.

2) Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur?

A) Şu sıralar romanım üzerinde çalışıyorum fakat yavaş ilerliyorum.

B) İlham perisinin beni yalnızca çalışma odamda ziyaret etmesi beni odama hapsediyor.

C) Yazar, kitaplarından hak ettiğini alamadığını söylüyor.

D) Evimiz çok uzak olduğundan okula zamanında ulaşamadım.

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapıca olumlu olduğu halde anlamca olumsuzdur?

A) Bana yaptığın saygısızlıktan sonra, benden özür dilemedikçe seni asla affetmeyeceğim.

B) Sen ne kadar özlemediğini söylesen de gözlerin aksini iddia ediyor.

C) Ne bizimle geleceksin ne de televizyon izleyeceksin.

D) Onun yaptıklarının kolay olmadığını düşünüyorum.

Bazı sözde soru cümlesi, karşıdaki kişiden cevap beklemekten çok bilinen bir durumu vurgulamak için kullanılır. Aslında bu tür sorularda cevap bellidir ancak karşıdaki kişiye bu yolla anlatmak anlatılmak istenmiştir.

4) Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde sözde soru cümlesi bulunur?

A) Onun yanındaki kişiyi tanıdın mı?

B) Masada duran kâğıtta ne yazıyor?

C) Bu kitapları kimin için aldın?

D) Senin daha iyi olmanı istemem mi?

5) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin yerine göre devrik cümledir?

A) Keşke seninle gitseydim Ankara’ya.

B) Bana karşı daha kibar olmasını beklerdim.

C) Otobüsün hemen geleceğini ummuştum.

D) Kilo olarak aralarında bir fark yok.

6) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin yerine göre kurallı, türüne göre fiil cümlesidir?

A) Bir an için büyük ikramiyeyi senin kazandığını hayal et.

B) Uygun bir davranış sergiledin bu olayı bize anlatmakla.

C) Şehir yaşamının sıkıcılığı anlatılır onun romanlarında.

D) Çok düşündürücü sorulardı dün akşamki çözdüklerimiz.

7) Aşağıdaki cümlelerden hangisi isim cümlesidir?

A) Duvarı boydan boya boyamış.

B) Kolundaki oldukça büyük bir şişmiş.

C) Dolaptaki yoğurtla ekşimişti.

D) Sorulara cevap veremeyince sustu.

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamına göre diğerlerinden farklıdır?

A) Kış aylarında bizim yaylada kar eksik olmaz.

B) Yaşlı adamın kimi kimsesi yoktu.

C) Bana anlattıklarını anlamıyor değilim.

D) Beklenen haber henüz gelmedi.

9) Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre diğerlerinden farklıdır?

A) Konu seçiminde titiz olmasa da içeriği çeşitli görsel öğelerle desteklemeliydi.

B) LGS’ye hazırlık için okulumuzun bize sunduğu imkânlar yeterliydi.

C) Olaylar yaşanmışlıklar üzerine kurulursa, yapıt kurgusal dünyadan gerçek dünyaya adım atmış olur.

D) Tüm sorulara cevap verince sözlü notumun iyi olacağını ummuştum.

10) Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik bir isim cümlesidir?

A) Sevgidir, insanı insana karşılıksız bağlayan duygu.

B) Bu mahalledeki insanların çoğunun yaşamı renklidir.

C) Aydın insan, bir konuda bilgisi ve birikimi yoksa susmayı bilen insandır.

D) Güneşin altında çalıştım, susuzluktan ağzım dilim kurudu.

11) Aşağıdaki cümlelerden hangisi basit yapılıdır?

A) Aferin ona, bu evi sıkı bir pazarlık yaparak uygun fiyata aldı.

B) Tercih zamanı geldiğinde okuldan yardım almaya gittim.

C) Kalan soruların hepsine doğru cevap vermelisin, çünkü yeterince yanlış yaptın.

D) Şiirlerinde sürekli eski İstanbul sokaklarından bahsediyor.

12) Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümledir?

A) Kardeşim İzmir’e varmıştır, istersen telefonla arayalım.

B) Arkadaşlarımın hangi okulları yazdığını öğrenmek için formlara baktım.

C) Bir arkadaşımın benimle aynı okulları yazdığını gördüm.

D) Evde çalışma imkânı olmadığı için kütüphanede çalışmaya karar verdim.

13) Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre bağlı cümledir?

A) Okul tercihi sırasında rehber öğretmenim sorduğum okulların olumlu ve olumsuz yanlarını söyleyerek bana yardımcı oluyordu.

B) Önemli olan kimsenin ele almadığı konuyu bulmak ve yapıtında işlemek değil, dili kullanmadaki mahareti göstermektir.

C) Geçmişimizden ders alacağız ama sürekli geçmişe saplanmak anı yaşamamızı engeller.

D) Gerekli altyapıların tamamlanması ile Mersin’e gelecek turistlerin sayısında artış olacağı umuluyor.

14) Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?

A) Akşam yemeği için hem domates hem de soğan ve bibere ihtiyacımız var.

B) Düzenli çalışmamasının bedelini daha çok çalışarak ödüyor.

C) Çalışma odamdaki sürgülü camları hava güzel olduğu zamanlarda açarım.

D) Senin o gün tanıştırdığın arkadaşın güvenilecek biri değil, onunla fazla samimi olma.

15) Gıda ürünlerinin markası, son kullanım tarihinin geçmemiş olması ve varsa ambalajının sağlam, kapağının açılmamış olması çok önemlidir.

Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Birleşik cümledir.

B) Sıralı cümledir.

C) Bağlı (bağlacı olan) cümledir.

D) Tek yargılı bir cümledir.

16) Asfaltlama çalışması yapıldığı için yolumuzu değiştirdik.

Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Olumlu cümledir.

B) Sıralı cümledir.

C) Fiil cümlesidir.

D) Kurallı cümledir.

17) Deniz suyu soğuk olduğu için arkadaşlarımı izlemekle yetindim.

Bu cümle için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Fiil cümlesidir.

B) Olumlu cümledir.

C) Devrik cümledir.

D) Birleşik yapılıdır.

18) Aşağıdakilerden hangisi bağımsız sıralı cümledir?

A) Keşke kardeşimin hasta olduğu akşam arkadaşlarımın yanına gitmeseydim.

B) Uğradığım haksızlıkları ne olursa olsun herkese anlatacağım.

C) Odaya girip rehber öğretmenime LGS puanımı öğrenmek istediğimi söyledim.

D) Sen yemekleri hazırla, misafirler biraz sonra gelecek.

19) Aşağıdakilerden hangisi bağımlı bağlı cümledir?

A) Çok zor durumdaydı ama kimseden bir şey istemedi.

B) Gitmemi istemiyorsun fakat yapacağım çok iş var.

C) Geçmişten ders alacağız ama geçmişi sürekli düşünmek bugünü yaşamamızı engeller.

D) Burada birçok kişiyle görüştüm fakat bana yardım eden olmadı.

Bir cümledeki yüklem, temel cümleyi oluştururken yüklemin haricindeki fiilimsiler ise yan cümleciği oluşturur. Temel cümle ile yan cümleciğin toplam sayısı da o cümledeki yargı sayısını verir.

20) Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde yargı sayısı en fazladır?

A) Püsküllü kuyruğu olan uçurtmamız uçmaya başladığı andan itibaren herkesin dikkatini çekmeye başlamıştı.

B) Trafik kazasından sakatlanan yazar, yaşamının bundan sonraki döneminde kitaplarla çevrili bir dünyada yaşamaya başlamış.

C) Gerek bu şiirinde gerekse kitabın tamamında, yoğun bir anlatımın olması beni oldukça şaşırttı.

D) Yazarın en kapsamlı ve karışık konuları bile özlü anlatışı kitabı kolay okunur hale getirebiliyor.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-D, 2-D, 3-C, 4-D, 5-A, 6-A, 7-B, 8-C, 9-B, 10-A, 11-D, 12-A, 13-C, 14-D, 15-A, 16-B, 17-C, 18-D, 19-A, 20-A

Soruları indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın