8. Sınıf Fiilimsi Testi Çöz

Fiilimsi Testi

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil (mastar) vardır?

A) Marketin karşısında duran mavi dolmuş iki yolcusunu indirdikten sonra tekrar hareketlendi.

B) Düğünde coşkuyla oynayan adam, dışarıda son derece durgun görünüyordu.

C) Otobüs durduğunda yolcuların çoğu pencereden dışarıya şaşkınlık içinde bakmaya başladı.

D) Çeşitli renklerle boyanmış araba lastiklerinin içine toprak doldurup çiçek ektik.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil (ortaç) yoktur?

A) Yol kenarındaki çerezciden birer kilo leblebi ve yer fıstığı aldı.

B) İçten anlatımı sayesinde sizi hemen sarıveriyor yazdıkları.

C) Kim demiş onunla aynı yaşta olduğumu?

D) Paçası yırtılmış pantolonu terziye götürdü.

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf fiil (bağ fiil, ulaç) kullanılmamıştır?

A) Okuldan çıkınca halamlara yemek yemeğe gideceğim.

B) Mutfaktaki işleri tek başıma yaparken neden yardım etmedin?

C) Arkadaşları maça çağırınca o kadar mutlu oldu ki güle oynaya gitti.

D) Başkasının önerilerine karşı umursamaz tavırları insanı çileden çıkarıyor.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil ve zarf fiil bir arada kullanılmıştır?

A) Duvardaki resme uzun uzun bakınca ev sahibinin dikkatini çekti.

B) Öğle molası gelince dinlenmek için ağaç gölgesine giderlerdik.

C) Akşam 8’den önce evde olmamız gerekir, aksi takdirde yemeğe yetişemeyiz.

D) Gerginleşen ortamı sakinleştirmek için orta yolu bulmaya çalışıyordu.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç fiilimsi türüne de yer verilmiştir?

A) Alay ederek konuşanların arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar yaşaması kaçınılmazdır.

B) Sabahın erken saatlerinde göle gider sessizliğin verdiği huzurla zihnini boşaltırdı.

C) Duvara iplerle sarkıttığı rengârenk plastik şişelerin içinde çeşit çeşit çiçekler vardı.

D) Yüksek sesten rahatsız olunca düğünü uzaktan izlemeye karar verdi.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı türden fiilimsi bir arada kullanılmamıştır?

A) Kavak ağaçlarının rüzgârda çıkardığı hışırtı bankta oturanları dinlendiriyordu.

B) Rusya’da sabah saatlerinde görülen gök taşı insanları oldukça heyecanlandırdı.

C) Edebiyatın karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında soru çıkınca durmaksızın konuştu.

D) Torunlarının babası olduğu için ses çıkarmıyor, ama onunla candan da konuşmuyordu.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde adlaşmış sıfat fiile yer verilmiştir?

A) Bir hedefe ulaşmak önce başaracağına inanmakla mümkündür.

B) Kutu gibi evinde kedisiyle sıkı sıkıya tutunurdu hayata Buse Hanım.

C) Kelimelerin yetmediği yerde bakışlar en iyi anlatma aracıdır.

D) Arkadaşlarına kısa sürede alışan çocuk okulunu çok sevmişti.

Zarf fiiller cümlede durum veya zaman görevinde kullanılır.

8) Buna göre aşağıdaki cümlelerde yer alan zarf fiillerden hangisi diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) Lafı gereksiz yere uzatınca dinleyenleri sıktı.

B) Kargalar eğitildiğinde basit düzeyde bulmaca çözebilir.

C) Ev ararken market ve pazara yakın olmasını tercih ederim.

D) Ders çalıştığı için odasına çekinerek girdim.

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı fiilimsiye yer verilmiştir?

A) Deniz dalgalı olduğu için yüzmedik.

B) Kurs hakkında bilgi aldıktan sonra dışarı çıktı.

C) Kimse duymasın diye sessizce gitmiş.

D) Yaş sınırı olduğu için filmi izleyemedi.

“Görevimin başındayken aklıma hiçbir şey getirmediğimi bilmelisin.”

10) Bu cümlede yer alan fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakilerin hangisinde var?

A) Evdeyken haberi duymuş, hemen telefona sarılmış.

B) Sabah erken saatlerde evi temizleyeceğini söyledi.

C) İletişimin temelinde samimi ve etkili konuşma yatar.

D) Dedesinin kapıyı açmasını heyecanla bekledi.

“Kitap okumanın boş zamanı değerlendirecek bir uğraş olarak görülmemesi, ruhsal doyuma ulaşma amacını taşıması gerekir.”

11) Bu cümle için aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) İsim tamlaması içinde fiilimsi örneği var.

B) En az beş tane isim fiil kullanılmış.

C) Tamlama görevinde sıfat fiil var.

D) Zarf fiil durum anlamında kullanılmış.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir fiilimsiye yer verilmemiştir?

A) İşletim sistemi, bilgisayar aygıtlarının kullanılmasına olanak sağlayan ana programdır.

B) Tartışma esnasında sesimi yükseltmeyişim, karşımdaki kişiden korktuğumu göstermez.

C) Karıncalar havaların ısınmasıyla yuvalarından çıkıp besin aramaya başlar.

D) Üniversite yıllarında arkadaşlarıyla her akşam satranç turnuvası düzenlerdi.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-C, 2-A, 3-D, 4-B, 5-A, 6-B, 7-A, 8-D, 9-C, 10-B, 11-B, 12-D

Testi online çözmek için tıklayınız.

“8. Sınıf Fiilimsi Testi Çöz” üzerine bir yorum

Yorum yapın