8. Sınıf Fiilde Çatı Testi

Sınıf Fiilde Çatı Testi

1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi edilgen çatılıdır?

A) Bahçe kamelyasındaki çocukları görünce derin bir nefes aldı.

B) Öğrencilerin yanlarında sözlük bulundurmaları gerekir.

C) Kitabını tamamlasa da sonradan içeriğinde değişikliğe gitmiştir.

D) Roma döneminden kalan buluntularla ilgili araştırmalar yapılıyor.

2) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken çatılıdır?

A) Dondurmacıya giden çocuklar mutluluktan havaya uçuyordu.

B) Bu yolda asfaltlama çalışmaları yeni yapılmıştı.

C) İş yerine sürekli geç kaldığı için işten atıldı.

D) Evin önündeki ağaçtan iri bir elma koparılmış.

3) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli çatılıdır?

A) İzmir’e gece vardıktan sonra karnımızı doyurmak için çarşıda açık bir yer aradık.

B) Gideceğimiz yolu haritadan belirledikten sonra arabaya bindik.

C) Dönemeçleri çok olan Mersin – Antalya yolu yakın bir zamanda daha iyi olacakmış.

D) Onunla birçok konuda anlaşabilirim ama iş düzeni konusunda fikirlerimiz çatışıyor.

4) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişsiz çatılıdır?

A) Seneye bu zamanlar geleceğini umuyoruz.

B) Elektriklerin kesilmesiyle odaya bir karanlık çöktü.

C) Ödev yapma alışkanlığını bir türlü kazanamadı.

D) Yanlarında sözlük olması gerektiğini söyledi.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi yapan, yaptığı işten etkilenmiştir?

A) Bulaşıklar makineye dizildi.

B) Şiirlerimi derlemek için bir yayıneviyle anlaştım.

C) Şartları beğenmediği için işinden ayrılmış.

D) İçeriye girdiğimde boş masa arıyordum.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin bildirdiği iş özneye geri dönmektedir?

A) Hava soğuyunca kamp ateşi yakıldı.

B) Doğu Karadeniz turu için bir firmadan bilgi aldım.

C) Emeğinin karşılığını alamayınca üzüldü.

D) Yaşlı adam eğilmiş çocukla bir şeyler konuşuyordu.

7) Aşağıdaki yüklemlerin hangisinde işin, birileri tarafından yapıldığı anlaşılır?

A) Çocuğunun üniversiteyi kazanmasına duygulandı.

B) Çok eskiden bu köyde kimse kalmazmış.

C) Gitmeyeceksen odanı hazırlıyorum.

D) Yolun bir kısmında irili ufaklı çukurlar açılmış.

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi etken çatılıdır?

A) Salonda konuşmaya başlayınca heyecandan elleri titredi.

B) Konserden sonra alandaki tüm çöpler toplandı.

C) Deneme sınavından iyi bir sonuç elde eden öğrenciye hediye verildi.

D) Daha önceden çözülmüş testler mavi kalemle işaretlendi.

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde çatı özelliği aranmaz?

A) Otobüs yokuş çıkarken motordan hırıltılı ses geliyordu.

B) Bahçe ne kadar bakımsız olsa da çalışarak bahçeci cennet gibi yapmak mümkündü.

C) Çoğu eleştirmen bu kitap hakkında değerlendirme bile yapmadı.

D) Ödevini yapan, derslerini tekrar eden öğrenci başarıyı yakalar.

10) Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatısı yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Okul arkadaşlarım yarın bize gelecek.

B) Oturma odasının halısını yıkadılar.

C) Elbise dolabımı güzelce düzelttim.

D) Ağacın resmini çizdim güzelce.

11) Aşağıdaki fiillerden hangisinin çatısı özne – yüklem ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Çamaşırları serip çarşıya gitti.

B) O hiç bu kadar geç kalmazdı.

C) Ona da konuyla ilgili sorular soruldu.

D) Alışverişe gitmesi gerekiyor.

12) Aşağıdaki fiillerden hangisinin çatısı nesne – yüklem ilişkisi yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Üniversitede yaz okuluna gitmiş.

B) Paslı çivilerden uzak durmalıyız.

C) Özlediğim şehir, Mersin, burnumda tütüyordu.

D) Işığı açınca salonun dağınık olduğunu gördü.

“Anlatacağı konunun basit olduğunu söyledi.”

13) Bu cümlenin çatısı ile aşağıdakilerden hangisi özdeştir?

A) Çalışmaktan yorulan işçiler, gölgelik alana çağrıldı.

B) Çocuk, eline aldığı maket arabayı dikkatlice inceledi.

C) Kırmızı kart alan oyuncu maçtan çıkarıldı.

D) Çok soğuk havalarda hayvanlar ahıra alınırdı.

14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişli olduğu halde nesne kullanılmamıştır?

A) Sürekli bahaneler üreterek engelliyorsun.

B) İki genç bir süre sonra dövüştü.

C) Ortalığın yatışmasını bekliyorum.

D) İşler beklediğimiz gibi gelişmiyor.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde etken çatılı fiil yoktur?

A) Öğretmenliğimin ilk yedi yılı Hatay’ın bir köy okulunda geçti.

B) Öğretmen yazılı kâğıtlarını dikkatlice inceledi.

C) Yıkanan halılar kuruması için duvarlara asıldı.

D) Bana yapılan haksızlığı unutmayacağım.

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edilgen çatı yoktur?

A) Turistlere sordukları adresin yeri tarif edildi.

B) Temizlik sebebiyle havuz suyu boşaltıldı.

C) Uzaklardan bağırma sesini duyan adam meraklandı.

D) Yanlışlıkla çamura basan çocuk azarlandı.

17) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin çatısı diğerlerinden farklıdır?

A) Sinemanın girişinde bekleyeceğim.

B) Ona hediye olarak güzel bir saat aldık.

C) Halıları bir temizlik şirketinde yıkattık.

D) Şiddetli yağmurdan her yer sel oldu.

18) Aşağıdakilerden hangisi öznesine göre etken çatılıdır?

A) Raflardaki kitaplar alındı.

B) Bardağı yere atarak kırdı.

C) Sınavın haftaya olacağı söylendi.

D) Salon badana için boşaltıldı.

19) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli çatılıdır?

A) Hiç görmesem de sanki kendi memleketim gibi seviyorum orayı.

B) Yazarın taşra edebiyatına yönelmesi sanatseverlerin ilgisinden kaynaklanıyor.

C) Yere düşen küçük çocuk dengesini toplayarak tekrar ayağa kalktı.

D) Soğukta ciğerlerini üşüttüğü için öksürüyordu sürekli.

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde çatı özelliği aranmaz?

A) Bir öğrencinin ödevini yapmış olması onun akıllı olduğu anlamına gelmez.

B) Yazar olmak istesem de ülkemizde kitap okuma oranı çok düşüktü.

C) Fantastik bilimkurgu türünden kitaplara özellikle gençler büyük ilgi gösteriyordu.

D) Konuyu işledikten sonra tekrar amaçlı sorular soran öğretmen öğrenmenin kalıcılığını sağlıyordu.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-D, 2-A, 3-A, 4-B, 5-C, 6-C, 7-D, 8-A, 9-B, 10-A, 11-C, 12-D, 13-B, 14-A, 15-C, 16-C, 17-D, 18-B, 19-A, 20-B

Testi indirmek için tıklayınız.

Yorum yapın