TYT Anlatım Bozukluğu Testi Çöz

TYT Anlatım Bozukluğu Testi

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcüklerin kullanımdan kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Biraz daha bekleyelim belki bize yetişebilir.

B) Kimileri tabloya yüzeysel bakar, kimileri de detaylı inceler.

C) Arabayı temizledikten sonra bakım yaptılar.

D) Yarın şirkete gidip işlerimizi halledeceğiz.

E) Kursiyerlerimize iki ay ders vererek bu sınava hazırlıyoruz.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çelişen sözcüklerin kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Onun tek amacı kararlarına karşı gelip engellemeye çalışmaktır.

B) Lütfen oturduğunuz sıraya özen gösterelim, temiz tutalım.

C) Koltuğa tozu çıksın diye birkaç kez vurdu, sonra bezle sildi.

D) Vitrindeki elbiseye uzun uzun baktı, sonra almaya karar verdi.

E) Planlı çalıştıktan sonra mutlaka emeklerinin karşılığını alabilirsin.

Kulakları delen korna sesiyle zavallı kadının korkudan eli ayağına dolaştı.

3) Bu cümledeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Kış gelip çattı ama yakacak odunumuz yoktu.

B) Taşkınlık yapan müşteri görevlilerce lokantadan atıldı.

C) Kardeşini sınava çalıştırmak için elinden geleni ardına koymuyordu.

D) Yol kapanmasın diye arabayı sağdaki uygun bir yere çekti.

E) Bahçedeki çocukları çağırarak onlara bir şeyler söyledi.

4) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Artık bu fıkranın komik yanı kalmadı, hatta beni sıkmaya başladı.

B) Programdaki hataları en kısa sürede düzeltmek için gündüzünü gecesine katarak çalıştı.

C) Kardeşimin doktora tezini tamamlamak için bu kadar çaba vereceğine ihtimal vermezdim.

D) Tek insanın yapacağı iş başka, birden fazla insanın yapacağı iş bambaşkadır.

E) Uzay hakkında yazılmış bazı kitaplara göz gezdirdikten sonra satın almaya karar verdim.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlama hatası vardır?

A) Keşke filmin sonunu bana anlatmasaydın.

B) Saatlerce aç gezdiği için başı dönmüş.

C) Odaya yeni eşya almak yerine havasını değiştirelim.

D) Bizden yemek isteyen bir garipti.

E) İsteği yerine getirilmeyince kaşlarını çattı.

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış yerde kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Yunus balıkları yüzlerce metre derinliğe kadar inebilir.

B) İri meyvelerin ağırlığına dayanamayan dallar kırılmış.

C) Kartallar yaklaşık 5 kilometre yüksekliğe kadar uçabilir.

D) Kömür karası saçlarını özenle tarayıp dışarı çıktı.

E) Aramıza yeni gelen arkadaşımıza kısaca bildiklerimi anlattım.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Bakma yüzümün güldüğüne, içim yanıyor benim.

B) Bu kampanyayla birçok müşterinin dikkatini çekeceklerini savunuyorlar.

C) Gençlik, anne ve babaya bağımlılıkla kendi ayaklarının üzerinde durma arasında bir yerdedir.

D) Arkadaşımız yeri geldiğinde bizi eleştirmeli, hatalarımızı yüzümüze vurmalı.

E) Köşeye sıkışınca hemen köpürür, karşısındakilere bağırırdı.

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Ersin’e selam verdikten sonra markete gönderdi.

B) Öğretmen aceleyle tahtayı sildi ve bir şeyler yazmaya başladı.

C) Düşünmeden konuşursan arkadaşlarını kırabilirsin.

D) Başarılarıyla kardeşini hem sevindiriyor hem de cesaret veriyordu.

E) Takımdaki oyunculara moral veren ve motive eden şarkılar söylendi.

9) Sıralı ya da bağlı cümlelerde ortak kullanılan bir öge her iki cümlenin anlamını karşılamalı, yoksa anlatım bozukluğuna neden olur. Aşağıdakilerden hangisinde bundan dolayı bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Evdeki işler bitti de dışarıdaki işlerle ilgileniyormuş.

B) Elindeki son topu atıysa da karşıdaki küpü deviremedi.

C) Havuzda birkaç kez yüzdüm ama denizde hiç yüzmedim.

D) Camın bazı kısımları çatlaktı, bu nedenle değiştirildi.

E) Orada sabahları çorba içer, akşamları ise köfte yerdik.

Çekimser biri olduğu için duygu ve düşüncelerini toplum içinde ifade edemiyor.

10) Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Dağıtacağım testleri çözmeniz için konuyu iyi bilmeniz gerekir.

B) Şirketteki her türlü çalışmadan kaçmayan aktif bir personelimizdi.

C) Karşıdan gelen kadına yol vermek için kenara çekildi.

D) Başından geçen her olayı bize söyler, onayımızı alırdı.

E) Onun söylediklerine göre yazılanlarda tutarsızlık varmış.

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Umutlar insanı hayata bağlarlar.

B) Seyahate çıkacağım diye çok mutluydu.

C) Bu iş seni aşar çünkü sabır ve kararlılık yok.

D) Perona vardığımda kimseyi göremedim.

E) Odaya girmesiyle çıkması bir oldu.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yanlışlığından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Soruyu cevaplayanlara tam puan verildi, ikinci tura çıkarıldı.

B) Çocuk eve geldiğinde yüzünden dökülen bin parçaydı, bir şey demeden odasına girdi.

C) İnsanoğlu çevrenin şartlarına çabucak uyum sağlayan canlılardan biridir.

D) Dünya üzerinde sayıca en fazla kuş türünün tavuk olduğunu söyledi.

E) Tecrübenin ustalık gerektirmeyen işlerle anlaşılmayacağını iğneleyici bir dille ima etti.

13) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Faaliyetleri değerlendirmek için form dolduracağım.

B) Saatlerdir bir şey yemediğim için çok karnım acıktı.

C) Görmeyeli saçın epey büyümüş.

D) Evin anahtarını nerede bıraktığımı bulamadım.

E) Fazla sırada kaldığı için ayakları ağrıyordu.

14) Birden çok yüklemli cümlelerde ortak kullanılan bir öge her iki cümle için de geçerli olmalı. Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala uyulmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Onun bulunduğu ortama gitmemeliydim.

B) Karşına çıkan sorunları çözmek yerine kaçıyorsun.

C) Boğazım ağrıdı, keşke dondurma yemeseydim.

D) Şimdiki aklım olsaydı memleketten ayrılmazdım.

E) İyi bir dinleyici olmak için iyi bir arkadaş olmak gerekir.

15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Yoğun çabalar sayesinde nihayet yangın söndürüldü.

B) Zavallı açlıktan olacak acı acı miyavlıyordu.

C) Son yaptığı konuşma nedeniyle ona olan sevgim kalmadı.

D) Arkadaşlığın kıymeti ihtiyaç duyulduğunda anlaşılır.

E) Başı çok ağrıyor, bu nedenle keyifli değildi.

16) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne – yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Beni yanlış anlayacağından çekiniyorum.

B) İki yumurta kırdın diye kendini aşçı mı sandın?

C) Kuş cıvıltıları ormanlık alanı kaplamışlardı.

D) Pikniğe gidiyoruz ama ya yağmur yağarsa?

E) Önceki evimizin mobilya kokusunu arıyorum.

17) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Veli toplantısında sınav sonuçlarına değindi, sonra velilere dağıttı.

B) Ben ne yaparsam yapayım çalışmalarımı anlamaktan uzaksın.

C) Babam son derece mantıklı bir insandır, o yüzden kararsız kaldığım zamanlar dinlerim.

D) Bu olaydan sonra ona hak veriyor, her ortamda destekliyorum.

E) Dünkü filmi saçma buldum, ayrıca pek çok sıkıcı sahne de vardı.

Yıllardır yaşadığı sıkıntıları unutmak, acısını çıkarmak için tatile gitti.

18) Bu cümledeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Arabanın motoru ses çıkarıyordu, bu nedenle servise gönderildi.

B) Bana gülümseyerek baktıktan sonra döndü.

C) Ağlayınca yüzü kırışıyor ve içimize dokunacak bir ses çıkarıyordu.

D) Başarılı olmak için önüne çıkan badireleri atlatman gerekir.

E) Orada iki gün kaldıktan sonra döneceğim.

19) Özne insan dışı varlık olup çoğul ekini alsa bile yüklem tekil olmalıdır. Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala uyulmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Odanın her yanını duvar kâğıdıyla kaplattırdı.

B) Geziyi organize edemediği için kızgındı.

C) Evin tüm odaları yağmurdan etkilenmişlerdi.

D) Yılmaz’ı görür görmez göz ucuyla baktı.

E) Yanlış fikrinden bir an önce dönmelisin.

20) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Yanıma gelip kısık sesle bir şeyler fısıldadı.

B) Sınıfımızın boyu en uzun öğrencisi voleybola da başlamış.

C) Tatilimiz başlamıştı ancak ne var ki benim aklım hâlâ işlerdeydi.

D) Havalar ısındıkça insanların sabrı gittikçe tükeniyordu.

E) Yazarın macera dolu kitabı özellikle gençlere hitap ediyor.

21) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Mantıklı konuşmalarıyla herkesin ilgisini çekmişti.

B) Tarafsız davrandığına bakmayın o koyu bir Galatasaraylıdır.

C) Salondaki ağır koltukları çekmek kolay olmadı.

D) Uzaklarda göğe doğru koyu bir duman yükseliyordu.

E) Ustanın işine müdahale ediyor, bazen düzeltiyordu.

22) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç eksikliğinden kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

A) Dağ keçileri için yeni bir belgesel çekilecek.

B) Bugün sahaya gitmek ve oynamak istemiyorum.

C) Düğün masrafları için paranın tamamını çekti.

D) Uzaktan gelen keman sesiyle koyu bir sohbete daldık.

E) Hazırladığı koyu pudingi kekin üzerine ilave etti.

23) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir anlatım bozukluğu yoktur?

A) Şarkıyı başlarda yadırgadım ancak sonra alıştım.

B) Onu da grubumuza alalım, yeni bir görev verelim.

C) Sesi insanı dinlendiriyor ve huzur veriyordu.

D) Bu sınavdan iyi bir puan alabilir miyim acaba?

E) Konuşmalarıyla bizi motive ediyor, umut veriyordu.

24) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Akrabalarımızın bir bölümü Hollanda’da yaşıyor.

B) Kitaptaki karakterler çok net çizilmiş olmalı.

C) Kalabalık caddelerde dikkatli araba kullanmalıyız.

D) Dolap çalışmadığı için yemekler bozulmuş.

E) İçi fındık dolu çuvalları ahırın üstüne çektik.

25) Aynı ya da benzer anlamdaki sözcüklerin birlikte kullanılması duruluk ilkesine aykırıdır. Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisi duruluk ilkesine uymaz?

A) Yazılıdaki soruların basit olduğunu söyledi.

B) Satılık ev ilanlarına bakmak için telefonu aldı.

C) Çiçekleri iki günde bir günaşırı suluyordu.

D) Etkili bir iletişimin temelinde samimiyet aranır.

E) Antalya’da turizm açısından önemli bir şehirdir.

Doludan zarar gören arabaya örtü çekilerek korundu.

26) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna benzer bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Değişen dünyada aynı kalan insanlar yenilgiye bir adım daha yakındır.

B) Sıkı bir çalışmayla satışa hazır pek çok gömlek çıkardık.

C) Şampiyon olan takımın taraftarları meydana döküldü.

D) Bilgisayarın bozuk parçaları onarıldı, kullanıma hazır hale getirildi.

E) Giydiği geniş bir tişörtle herkesin dikkatini çekti. 

27) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?

A) Fırsat buldukça dedemi görmeye gider, sevdiği yemekler götürürdüm.

B) Pandeminin olduğu yıllarda internetten alışveriş alışkanlığı ortaya çıktı.

C) Lokantada kavga çıkarmak isteyen müşteriye engel olunduktan sonra sakinleştirildi.

D) Hırçın dalgalar gemiyi bir o yana bir de bu yana sallıyorlardı.

E) Genellikle sanat tarihi hakkında araştırma yapıyor, dergimizde detaylı olarak anlatıyoruz.

Cevap anahtarı için tıklayınız.

1-A, 2-E, 3-C, 4-D, 5-C, 6-E, 7-B, 8-C, 9-D, 10-B, 11-B, 12-B, 13-A, 14-B, 15-E, 16-C, 17-B, 18-D, 19-C, 20-E, 21-E, 22-B, 23-D, 24-C, 25-C, 26-D, 27-B

Yorum yapın