Anlatım Bozukluğu Konuları

A) Anlama Dayalı Anlatım Bozukluğu

Gereksiz sözcük kullanımına örnek vermek için kullandığım karikatürde aralarında konuşan kuşlardan biri "Herkese gizli sırlarını anlatma." derken diğeri şaşkın bir ifadeyle "Gizli sır mı?" diye soru soruyor ve karikatürün ortasında da "Pratik Çalışma" logosu var.

Gereksiz Sözcük Kullanımı

Çelişen sözcükler konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde yanındaki çocuğa "Mutlaka bulabilirsin." diyen kadın görseli ve geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Çelişen Sözcüklerin Kullanımı

Sözcüğün yanlış yerde kullanılması konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde soldaki kişi "Çok başım ağrıyor." diyor, sağdaki de şaşkın bir ifadeyle bakıyor. Geride de "Pratik Çalışma" logosu var.

Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması

Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde soldaki kişi "Yeni gelen çocuk kendini tanıştırdı." derken sağdaki kişi de "Evet ama çekimser biri." diyor. Bunların arasında fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması

Üstte "Deyim ve Atasözü Yanlışlığı" başlığı, aşağısındaki defterde başa örülen çorap ile karşısında "Arkadaşını çok sever, onun başına çorap örerdi." yazısı, aşağısında koltuk üzerinde oturan iki aslan ile "İki aslan bir koltuğa sığmaz." yazısı, en altta çevresinde zil bulunan etek ile "Korkudan etekleri zil çaldı." yazısı var. Görselin ortasında fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Deyim ve Atasözü Yanlışlığı

Sıralama ve mantık hatası cümlesine örnek vermek için kullandığım yarışma görselinde spiker "Ahmet, yarışmada Hasan ve Can’ın ardından ikinci oldu." diyor, onu dinleyen biri de kafası karışmış ifadeyle bakıyor. Geride de "Pratik Çalışma" logosu var.

Sıralama ve Mantık Hatası

Anlam (Kişi) Belirsizliği

B) Yapıya Dayalı Bozukluklar

Defterin sol tarafında "Pratik Çalışma" logosu var; sağ tarafında "Özne Yüklem Uyumsuzluğu" başlığı, aşağısında sırayla "Tekillik Çoğulluk Uyumu", "Olumluluk Olumsuzluk Bakımından Uyum", "Kişi Bakımından Uyum" yazıları var.

Özne – Yüklem Uyumsuzluğu

Defterin sağ üstünde "Öge Eksikliği" başlığı, aşağısında "Yüklem, Özne, Nesne, Dolaylı Tümleç, Zarf Tümleci, Edatlı Tümleç, Sıkça Sorulan Sorular" yazıları, bu yazıların gerisinde fon olarak "Pratik Çalışma" logosu ve sayfanın altında "www.pratikcalisma.com" adresi var.

Öge Eksikliği

Üstte "Ek Yanlışlığı" başlığı, aşağısındaki sınıf tahtasında bu konuya ait örnekler var. Sınıf tahtasının en altında da "www.pratikcalisma.com" adresi var.

Ek Yanlışlığı

Tamlama hatası konusuna örnek vermek için kullandığım görselde yolda konuşan iki gençten biri "Gezide birçok olaylara şahit oldum." derken diğeri şaşkın bir ifadeyle "Birçok olaylar mı?" diyor ve bu görselin ortasında fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Tamlama Hatası

Çatı uyuşmazlığı konusu için hazırladığım tabloda fiil ve fiilimsinin hangi çatı özelliğinde olması gerektiğini anlatıyor. Geri planda da "Pratik Çalışma" logosu var.

Çatı Uyuşmazlığı

Üstte "Bağlaç Hatası" başlığı, aşağısındaki tabloda örnek bağlaç hatalarının olduğu 4 cümle ve geride "Pratik Çalışma" logosu var.

Bağlaç Hatası

Sınıf tahtası üzerinde "Ek Eylem Hatası" başlığı, aşağısında "Ek Eylem Eksikliği" ve "Ek Eylemin Gereksiz Kullanımı" yazıları ile "www.pratikcalisma.com" adresi var.

Ek Eylem Eksikliği

Üstte "Fiilimsi Hatası" başlığı, aşağısında bazı fiilimsi hatası örnekleri ve düzeltme şekilleri, geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Fiilimsi Hatası


Anlatım Bozukluğu Testleri

Dizüstü bilgisayar ekranında "8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi Çöz" başlığı, aşağısında birkaç anlatım bozukluğu testi ve geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi

8. sınıf yazılı ve LGS sınavlarına hazırlık anlatım bozukluğu testi.

Bilgisayar ekranında görünen online testte "TYT Anlatım Bozukluğu Testi" başlığı, aşağısında bazı anlatım bozukluğu testi görüntüsü, geride "Pratik Çalışma" logosu var.

TYT Anlatım Bozukluğu Testi

10. sınıf yazılı ve YKS sınavlarına hazırlık anlatım bozukluğu testi.


Sıkça Sorulan Sorular

TYT’de anlatım bozukluğu var mı?

TYT sınavına giren öğrenciler anlatım bozukluğu konusundan sorumludur.

LGS’de anlatım bozukluğu var mı?

Evet, anlatım bozukluğundan soru çıkmaktadır.

Anlatım bozukluğu hangi sınıflarda anlatılıyor?

Bu konu 7, 8 ve 11. sınıflarda anlatılıyor.

Hepsini tek dosya halinde indir.

Yorum yapın

Pratik Çalışma
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.