Üstte "Anlatım Bozukluğu" başlığı, aşağısında anlatım bozukluğu konusu ve alt başlıklarını gösteren küçük tablo, geride "Pratik Çalışma" logosu var.

Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı

İşte, anlatım bozukluğu konusu ve alt başlıkları:

Anlatım Bozukluğu Konu Anlatımı

A) Anlama Dayalı Bozukluklar

1) Gereksiz Sözcük Kullanımı

Duru bir anlatımın olmasını istiyorsan cümlelerinde gereksiz sözcüklere yer vermemelisin. Eş anlamlı ya da diğerinin anlamını kapsayan sözcüklerden birini çıkarıp sağlıklı cümleler kurmak gerekir…

Gereksiz sözcük kullanımına örnek vermek için kullandığım karikatürde aralarında konuşan kuşlardan biri "Herkese gizli sırlarını anlatma." derken diğeri şaşkın bir ifadeyle "Gizli sır mı?" diye soru soruyor ve karikatürün ortasında da "Pratik Çalışma" logosu var.

2) Çelişen Sözcüklerin Kullanımı

Çelişkili ifadeler, karşı tarafa yanlış bir mesaj verme riski oluşur. Bu durum iletişimin bozulmasına ve kişinin yanlış anlaşılmasına yol açabilir. O yüzden düşüncelerimizi net bir şekilde ifade etmeye özen göstermeliyiz…

Çelişen sözcük kullanımına örnek vermek için kullandığım karikatürde yanındaki çocuğa "Mutlaka bulabilirsin." diyen kadın görseli ve geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

3) Sözcüğün Yanlış Yerde Kullanılması

Cümlemizi dile getirirken vurgulamak istediğimiz ifadeye göre cümlede yer değişikliği yapabiliriz ancak bazı sözcükler vardır ki bunların yanlış yerde bulunması anlatım bozukluğuna yol açar…

Sözcüğün yanlış yerde kullanılması konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde soldaki kişi "Çok başım ağrıyor." diyor, sağdaki de şaşkın bir ifadeyle bakıyor. Geride de "Pratik Çalışma" logosu var.

4) Sözcüğün Yanlış Anlamda Kullanılması

Her sözcük kendine özgü anlam ve mesaj bildirir. Bunları bazen eş anlamlılarıyla değiştirebiliriz ancak yakın anlamlı veya birbirini çağrıştıracak sözcükleri birbirinin yerine kullanmak anlatım bozukluğuna yol açar…

Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde soldaki kişi "Yeni gelen çocuk kendini tanıştırdı." derken sağdaki kişi de "Evet ama çekimser biri." diyor. Bunların arasında fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

5) Deyim ve Atasözü Yanlışlığı

Deyimler ve atasözleri belli bir anlam ifade eden kalıplaşmış söz gruplarıdır. Bunları anlamına uygun cümlede kullanmak veya içeriğindeki sözcükleri değiştirmemek gerekir…

Deyim ve atasözü yanlışlığı konusuna örnek vermek için kullandığım görselde sol tarafta "Korkudan etekleri zil çaldı." yazısı ve görseli, sağ tarafta "Arkadaşını çok sever, onun başına çorap örerdi." yazısı ve görseli var. Bu iki görsel arasında da "Pratik Çalışma" logosu var.

6) Sıralama ve Mantık Hatası

Duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken belli bir mantık çerçevesinde ve önem sırasına göre söyleriz. Bu sağlıklı bir iletişim için son derece önemlidir…

Sıralama ve mantık hatası cümlesine örnek vermek için kullandığım yarışma görselinde spiker "Ahmet, yarışmada Hasan ve Can’ın ardından ikinci oldu." diyor, onu dinleyen biri de kafası karışmış ifadeyle bakıyor. Geride de "Pratik Çalışma" logosu var.

7) Anlam (Kişi) Belirsizliği

Genellikle kişi belirsizliği olarak çıkar. Tamlanan durumundaki sözcük “senin / onun” zamirleriyle okunmaya uygundur. Bu da belirsizliğe sebep olur. Bu bozukluğu düzeltmek oldukça basittir…

Anlam belirsizliği konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde soldaki öğrenci "Kalemini dışarı atmış." diyor, sağdaki öğretmen de kafası karışmış bir ifadeyle "Kimin kalemi?" diye soruyor, bu görselin ortasında "Pratik Çalışma" logosu var.

B) Yapıya Dayalı Bozukluklar

1) Özne – Yüklem Uyumsuzluğu

Özne ile yüklem arasında tekillik – çoğulluk, olumluluk – olumsuzluk ve kişi bakımından uyumun olması gerekir. Bu uyuma dikkat edilmediğinde anlatım bozukluğu ortaya çıkar…

Defterin sol tarafında "Pratik Çalışma" logosu var; sağ tarafında "Özne Yüklem Uyumsuzluğu" başlığı, aşağısında sırayla "Tekillik Çoğulluk Uyumu", "Olumluluk Olumsuzluk Bakımından Uyum", "Kişi Bakımından Uyum" yazıları var.

2) Öge Eksikliği

İşte, yapıya dayalı anlatım bozukluğunun en önemli alt başlıklarından biri olan öge eksikliği…

Konuya geçmeden önce cümlenin ögelerini bilmek gerekir.

Defterin sağ üstünde "Öge Eksikliği" başlığı, aşağısında "Yüklem, Özne, Nesne, Dolaylı Tümleç, Zarf Tümleci, Edatlı Tümleç, Sıkça Sorulan Sorular" yazıları, bu yazıların gerisinde fon olarak "Pratik Çalışma" logosu ve sayfanın altında "www.pratikcalisma.com" adresi var.

3) Ek Yanlışlığı

Bazen küçük bir ek bile koca cümlenin anlamını bozabiliyor. Kimi zaman anlamda belirsizliğe sebep olurken kimi zaman da duruluğa aykırı olmaktadır…

Anlatım bozukluğu konusundan biri olan "Ek Yanlışlığı" başlığı, aşağısındaki sınıf tahtasında bu konuya ait örnekler var. Sınıf tahtasının en altında da "www.pratikcalisma.com" adresi var.

4) Tamlama Hatası

İsim ve sıfat tamlaması birbirinden farklı iki ayrı söz öbekleridir. Anlam ve yapı yönünden aradaki farka dikkat etmeden bunları birlikte kullanmak anlatım bozukluğuna sebep olmaktadır…

Tamlama hatası konusuna örnek vermek için kullandığım görselde yolda konuşan iki gençten biri "Gezide birçok olaylara şahit oldum." derken diğeri şaşkın bir ifadeyle "Birçok olaylar mı?" diyor ve bu görselin ortasında fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

5) Çatı Uyuşmazlığı

Fiil ve fiilimsiler birlikte aynı cümlede kullanılacaksa öznesine göre aynı çatıya sahip olmalı. İkisi ya etken ya da edilgen olur. Bu uyum dikkat edilmediğinde anlatım bozukluğuna denen olur.

Konuya geçmeden önce fiilde çatı konusunu iyi bilmek gerekir.

Çatı uyuşmazlığı konusu için hazırladığım tabloda fiil ve fiilimsinin hangi çatı özelliğinde olması gerektiğini anlatıyor. Geri planda da "Pratik Çalışma" logosu var.

6) Bağlaç Hatası

Bağlaçların anlamına uygun cümlede kullanılmaması anlatım bozukluğuna yol açar. İşte, açıklamalı bol örnekleriyle bağlaç hatası…

Bağlaçların anlam özelliği için tıklayınız.

Anlatım bozukluğu konusundan biri olan "Bağlaç Hatası" başlığı, aşağısındaki tabloda örnek bağlaç hatalarının olduğu 4 cümle ve geride "Pratik Çalışma" logosu var.

7) Ek Eylem Eksikliği

İsimler yüklem olmak için ek eyleme ihtiyaç duyar. Olumluluk olumsuzluk bakımından farklı anlamdaki isimlerin aynı ek eyleme bağlanması anlatım bozukluğuna yol açar…

Sınıf tahtası üzerinde anlatım bozukluğu konusundan biri olan "Ek Eylem Hatası" başlığı, aşağısında "Ek Eylem Eksikliği" ve "Ek Eylemin Gereksiz Kullanımı" yazıları ile "www.pratikcalisma.com" adresi var.

8) Fiilimsi Hatası

Fiillerin dışında yargı bildiren diğer sözcük türü fiilimsidir. Bunların eksik, gereksiz ya da hatalı kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar…

Anlatım bozukluğu konusundan biri olan "Fiilimsi Hatası" başlığı, aşağısında bazı fiilimsi hatası örnekleri ve düzeltme şekilleri, geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Anlatım Bozukluğu Testleri

Dizüstü bilgisayar ekranında "8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi Çöz" başlığı, aşağısında birkaç anlatım bozukluğu testi ve geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

8. Sınıf Anlatım Bozukluğu Testi

8. sınıf yazılı ve LGS sınavlarına hazırlık anlatım bozukluğu testi.

Bilgisayar ekranında görünen online testte "TYT Anlatım Bozukluğu Testi" başlığı, aşağısında bazı anlatım bozukluğu testi görüntüsü, geride "Pratik Çalışma" logosu var.

TYT Anlatım Bozukluğu Testi

10. sınıf yazılı ve YKS sınavlarına hazırlık anlatım bozukluğu testi.


Sıkça Sorulan Sorular

TYT’de anlatım bozukluğu var mı?

TYT sınavına giren öğrenciler anlatım bozukluğu konusundan sorumludur.

LGS’de anlatım bozukluğu var mı?

Evet, anlatım bozukluğundan soru çıkmaktadır.

Anlatım bozukluğu hangi sınıflarda anlatılıyor?

Bu konu 7, 8 ve 11. sınıflarda anlatılıyor.

Bu sayfayı indir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir