Üstte "Atasözü ve Deyimler" başlığı, aşağısında "Atasözü ve deyimler sözlüğü, komik atasözleri..." yazısı, aşağıda konuşan insan, saat ve defter görselleri ile geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Atasözü ve Deyimler

Atasözleri ve deyimler sözlüğü, ilginç ve az bilinen atasözleri, tekerlemeye benzeyen atasözleri, komik atasözleri ve deyimler, zıt anlamlı atasözleri, ilginç deyimler ve anlamları, deyim ve atasözü yanlışlığı… atasözü ve deyimler hakkındaki tüm içeriklere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Atasözü ve Deyimler

Atasözleri ve Anlamları

Atasözlerinin genel özellikleri ve dilimizde sık kullanılan bazı atasözlerinin anlamları:

Başta sözlük görseli, aşağısında "Atasözleri ve Anlamları" başlığı, aşağısında "A’dan Z’ye Sık Kullanılan Atasözleri ve Genel Özellikleri" yazısı, en altta da "www.pratikcalisma.com" adresi var.

Deyimler ve Anlamları

Anlam derinliğini sağlamak ve konuşmamızın etkisini artırmak için yararlandığımız deyimlerden bazılarını bu sayfada açıkladım. İşte, sık kullanılan deyimler ve anlamları:

Üstte "Deyimler ve Anlamları" başlığı, aşağısında "Kedi ciğere bakar gibi..." yazısı, altta ciğere bakan kedi görseli, solunda "Pratik Çalışma" logosu ve en altta "www.pratikcalisma.com" adresi var.

İlginç Atasözleri Neler?

İşte; okurken dikkatinizi çekebilecek, az duyulmuş ilginç atasözleri ve anlamları:

İlginç atasözleri konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde arkadaşının kulağına fısıldayarak "Arık etten yağlı tirit olmaz." diyen insan ve bunların arasında "Pratik Çalışma" logosu var.

Az Bilinen Atasözleri

Dilimizde az bilinen atasözleri hangileri, bunlar hangilerinden oluşuyor? İşte, az bilinen atasözleri, az duyulmuş atasözleri ve anlamları:

"Az Bilinen Atasözleri" konusuna örnek vermek için kullandığım karikatürde eski kitaplara bakarak düşünen insan ve üstünde "Çekişilmeyince pekişilmez." ile "Miyancının kesesi bol olur." atasözleri yazılı, ortada da "Pratik Çalışma" logosu var.

Tekerlemeye Benzeyen Atasözleri

Dilimizde tekerlemeye benzeyen atasözlerine rastlamak mümkün. Onlar da tekerlemeler gibi uyumlu söyleyişi özelliğine sahiptir. Uzun yapıda olduğu için söylemesi biraz zor ancak akılda kalıcılığı fazladır. İşte, tekerlemeye benzeyen atasözleri ve anlamları:

Tekerlemeye benzeyen atasözleri konusuna örnek vermek için kullandığım görselde çimlerin üstüne oturup kitap okuyan bir çocuk "Dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim." atasözünü söylüyor. Görselin ortasında da "Pratik Çalışma" logosu var.

Komik Atasözleri ve Deyimler

Genellikle eleştirel, iğneleyici ve nükteli (esprili) söyleyişe sahip bu atasözleri, kişiyi bazen düşünme sürecine iter; bunu yaparken de insana tebessüm ettirir. Birinin davranışı, huyu ya da içinde bulunduğu durumdan memnun olunmadığında söylenir. İşte, komik atasözleri ve deyimler: 

Komik Atasözleri ve Deyimler konusuna örnek vermek için kullandığım görselde kaynayan kazan, yanında oynayan maymunlar, gülerek şunu söyleyen çocuk: "Kazan kaynamayan yerde maymun oynamaz." ve görselin ortasında "Pratik Çalışma" logosu var.

Zıt Anlamlı Atasözleri Neler?

Dilimiz; sözcük, cümle hatta metinler arasında anlam bakımından birbirinin zıddı olan örneklerle doludur. Bunu deyim ya da atasözlerinde de görmek mümkün. İşte, zıt anlamlı atasözleri ve anlamları:

Zıt Anlamlı Atasözleri konusuna örnek vermek için kullandığım görselde solu gösteren okun içinde "Gün ola harman ola." atasözü, sağı gösteren okun içinde "Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir." atasözü var. Ayrıca görselin sağ üstünde de "Pratik Çalışma" logosu var.

Az Bilinen Deyimler ve Anlamları

Az bilinen deyimler nelerdir? Sizler için bazılarını bu sayfada açıkladım. İşte, dilimizde az bilinen deyimler ve anlamları:

Az bilinen deyimler konusuna örnek vermek için kullandığım görselde soldaki kişi "Abacı kebeci, sen neci?" derken sağdaki de "Boşuna uğraşma, mukabelede bulunmak istemiyorum." diyor. Bu iki kişinin de ortasında "Pratik Çalışma" logosu var.

İlginç Deyimler ve Anlamları

İlginç deyimler ve anlamları nelerdir? Bu sayfada bazılarına yer verdim. İşte; kimi komik, kimi ilginç deyimler ve anlamları:

İlginç Deyimler konusuna örnek vermek için kullandığım görselde üstte "Cambul cumbul" yazısı ve sağında çorba, ortada "Falso vermek" yazısı ve solunda dönen ok görseli, en altta "Ağzını poyraza açmak" yazısı ve sağında rüzgâra karşı ağzını açan insan görseli, bu görsellerin ortasında ise "Pratik Çalışma" logosu var.

Deyim ve Atasözü Yanlışlığı

Deyim ve atasözü yanlışlığı nedir, nasıl bulunur ve düzeltilir? İşte, açıklamalı örnekleriyle deyim ve atasözü yanlışlığı konu anlatımı:

Deyim ve atasözü yanlışlığı konusuna örnek vermek için kullandığım görselde sol tarafta "Korkudan etekleri zil çaldı." yazısı ve görseli, sağ tarafta "Arkadaşını çok sever, onun başına çorap örerdi." yazısı ve görseli var. Bu iki görsel arasında da "Pratik Çalışma" logosu var.

Deyimler Testi Çöz

Ortaokul sınavlarında karşınıza sıklıkla çıkabilecek deyim testi çözün. İşte, yorumlama düzeyinde deyimler testi ve cevap anahtarı:

Üstte "Deyimler Testi" yazısı, altta "www.pratikcalisma.com" adresi, onun da aşağısındaki dizüstü bilgisayarda cümlenin anlamına uygun gelen 1 adet deyim sorusu ve gerisinde fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

“Atasözü ve Deyimler” için 2 yanıt

  1. Meşgul avatarı
    Meşgul
    1. pratikcalisma.com avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir