Üstte "Türkçe" klasörü simgesi, aşağıda "Türkçe Konu Anlatımı" yazısı, aşağısında "Ortaokul, Lise, LGS ve YKS" yazısı, onun da aşağısında "www.pratikcalisma.com" adresi, en altta "destek.pratikcalisma@gmail.com" adresi var.

Türkçe Konu Anlatımı

İşte; öğrenme yolculuğunuzda yardımcı olacak Türkçe konu anlatımı, pratik özetler ve ipuçları:

Türkçe Öğrenmenin Temelleri

Okuduğunu anlamak, yorumlamak ve dil bilgisi kurallarına hakim olmak Türkçe dersinde başarılı olmanın önemli adımlarıdır.

Pratik Özetler ve Kolay Anlatımlı Rehberler

Konuların detaylı anlatımlarla ele alındığı, net ve anlaşılır pratik özetler sunmak öğrenmenin en verimli yollarından biridir. Bu özetler sayesinde, karmaşık görünen Türkçe dilbilgisi kuralları ve yapıları daha kolay kavranabilir hale gelir.

Türkçe Öğrenmede Püf Noktaları ve İpuçları

Türkçe dersine çalışırken karşılaşabileceğiniz zorlukları aşmak ve hızla ilerleme kaydetmek için bazı püf noktaları ve ipuçlarını dikkate almak gerekir. Örneğin, yapım ve çekim eki arasındaki farkı bilmek ya da fiilimsi eklerini kodlamak çalışmalarınızı daha kolay ve kalıcı hale getirebilir.

En Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Türkçe dersini tamamen ezbere indirgemek hatalı olduğu kadar sadece kitap okuyarak sınavlara hazırlandığını düşünmek de o kadar hatalıdır. Evet, okuduğunu anlamak önemli ancak bilgi olmadığı zaman okuma yeteneği sizi çok öteye götüremez. “Bilgi”, “kavrama” ve “yorumlama” süreçlerine önem vermek gerekir. O yüzden sitemizde bu üç kavramın ağırlığını yeteri kadar dengelemeye çalıştık.

Türkçe Öğrenirken Motivasyonunuzu Kaybetmeyin

Dil öğrenme sürecinde motivasyonunu kaybetmemek de önemli bir faktördür. Hedefler belirlemek, küçük başarıları kutlamak ve öğrendiklerinizi günlük hayatınıza uygulamak ayrıca düzenli çalışma yaparak sınav başarılarınızın artması Türkçe öğrenmenizi daha keyifli ve sürdürülebilir hale getirecektir.

Türkçe Konu Anlatımı

İster PDF biçiminde indirip çıktısını alabilir isterseniz sayfayı açıp ekran üzerinden çalışabilirsiniz.

Açıklamalı anlatım ve bol örnek.

Sözcükte Anlam

Türkçe dersinin ilk konusu ve yıllardır işlenir. Oldukça basit olmasına rağmen yorum soruları bazen zorlayıcı olur.

Üstte "Sözcükte Anlam" başlığı, aşağısında sözcükte anlamın bazı alt başlıkları var. Geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Detaylı anlatım, önemli not ve bol örnek.

Cümlede Anlam

Okullarda sürekli anlatılan hatta günlük yaşamda bile sıklıkla kullandığımız bu konuya yeteri kadar hakim miyiz?

Üstte "Pratik Çalışma Alanı" başlığı, solunda "Pratik Çalışma" logosu, aşağısında "www.pratikcalisma.com" adresi, aşağısında "Cümlede Anlam Konusu ve Alt Başlıkları" yazısı ve onun da aşağısında bazı cümlede anlam başlıkları var.

Önemli taktikler ve çözümlü metin soruları.

Paragrafta Anlam

Ortaokuldan lise hatta üniversite sınavlarında bile önemli oranda paragrafta anlam soruları çıkmaktadır. İşte, paragrafta anlam konu anlatımı:

Paragrafta Anlam konusu ve alt başlıklarını gösteren tablo. Geride de "Pratik Çalışma" logosu var.

Soru çözüm taktikleri ve örnek sorular.

Sözel Mantık

LGS sınavlarında mutlaka çıkan yeni nesil soru tiplerinden biri de sözel mantık. Bu soruları çözebilmek için pratiğinizi geliştirmeniz gerekir. İşte, çözümlü örnek soru ve önemli taktikler:

Üstte "Sözel Mantık" başlığı, aşağısında yapbozla uğraşan insanlar, altındaki kutucukta grafik, küp ve kitap görseli ile "Pratik Çalışma" logosu var.

Ders notları şeklinde hazırlanmış anlatım.

Metin Türleri

6, 7 ve 8. sınıf Türkçe dersi konularından biri de metin türleri. Bilgiye dayalı bir konu olduğu için sadece önemli kısımlarına yer verdim. İşte, madde madde hazırlanmış metin türleri konu anlatımı:

Üstte "Metin Türleri" başlığı, aşağısında soldan sağa doğru sırayla "Hikâye, Masal, Roman ve Anı" yazıları ile bunlara ait görseller var. Geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Örnekler üzerinden kısa anlatım.

Söz Sanatları

En basit ve eğlenceli konulardan biri de söz sanatlarıdır. Her bir söz sanatı ayırt edici özelliği ve önemli örnekler üzerinden anlatılmıştır.

Sık kullanılan söz sanatlarından 6 tanesinin (benzetme, abartma, kişileştirme, konuşturma, tezat, mecazlı ifade) görselleri kutucuk içinde verilmiş. Ortasında "www.pratikcalisma.com" adresi var.

Detaylı anlatım, bol örnek ve önemli taktikler.

Ses Olayları

Bilgiye dayalı konulardan biri de ses olaylarıdır. Konuyu daha kolay hale getirmek için önemli taktiklerle anlattık.

Ses olayları ve alt başlıklarını gösteren şema.

İşte, arama motorlarında en üst sıralarda yer alan konumuz:

Yazım Kuralları

Google aramalarında birçok kişinin ihtiyaç duyduğu, detaylı anlatım, önemli taktik ve bol örnekler içeren yazım kuralları konusu:

Renkli peteklerin bulunduğu görselde her birinin içinde yazım kuralları alt başlıkları yazılı.

Madde madde anlatım, bol örnek ve önemli açıklamalar.

Noktalama İşaretleri

Sadece sınavlar için değil, yazılı iletişimimizde önemli bir yere sahip olduğu için de konuya gereken önemi vermeliyiz. İşte, detaylı anlatımıyla noktalama işaretleri:

Üstte "Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı" başlığı, aşağısında çeşitli noktalama işaretleri simgesi var.

Detaylı anlatım ve önemli notlar.

Kök, Ek ve Yapı Bilgisi

Günlük yaşamda doğrudan kullanmasak da kelimeleri doğru anlamak ve değerlendirmek için ihtiyaç duyacağımız konulardan biridir.

Yukarıdan aşağıya doğru sıralanmış renkli kutucuklarda "Kökler, Yapım Ekleri, Çekim Ekleri, Gövde, Sözcükte Yapı" yazıyor. Geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Basitleştirilmiş kısa ve sade anlatım.

İsim (Ad)

Oldukça basit bir konu olduğu için kısa ve sade bir anlatımı tercih ettik.

Üstte "İsimler (Adlar)" başlığı, aşağısında isimlerin alt başlıklarını gösteren şema, onun da sol altında "İsimlerin Kazandığı Bazı Anlamlar" yazısı ile solunda "İsim Tamlamaları" yazısı var. Geride de fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Tablolu anlatım, adımlar üzerinden ayırt etme yöntemi.

İsim Tamlaması

Tamlama türlerini bulma ve ayırt etme konusunda bazen sorun yaşandığı için nasıl bulacağınızı ve ayırt edeceğinizi adım adım anlattık. İşte, önemli taktik ve bol örnekleriyle isim tamlaması:

İsim Tamlaması konusunun nasıl bulunduğunu önemli taktiklerle anlatan görsel.

Önemli notlar, karşılaştırmalı anlatım ve bol örnekler.

Zamir (Adıl)

Basit bir konu ancak diğer konularla birlikte sorulduğu için bazen yanlışa düşülüyor. İşte, detaylı anlatım ve bol örnekleriyle zamirler:

Üstte "Zamir (Adıl)" başlığı, aşağısında "Sözcük Durumundaki Zamirler" ile "Ek Durumundaki Zamirler" kategorisi ve onlarında alt başlıklarını gösteren şema. Geride de fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Şema üzerinden anlatım ve önemli notlar.

Sıfat (Ön Ad)

Dil bilgisinin önemli konularından biri de sıfatlardır. Çünkü bu konu konu; fiilimsi, cümlenin ögeleri ve söz öbeği gibi konularda da karşınıza çıkmakta. Bazen de zarflarla karıştırılmakta. İşte, karşılaştırmalı anlatım ve bol örnekleriyle sıfat konusu:

Sıfat ve alt başlıklarını gösteren şema, ortada "Pratik Çalışma" logosu var.

Açıklamalı ve karşılaştırmalı örnekler, önemli notlar ve çalışma kâğıdı.

Zarf (Belirteç)

Zarflarla ilgili aradığınız detaylı anlatım burada. İşte, konu anlatımının dışında önemli taktikleriyle zarf konusu:

Üstte "Zarf (Belirteç) Pratik Şema" başlığı, aşağısında "Durum Zarfı, "Zaman Zarfı", "Miktar Zarfı", "Yer-Yön Zarfı" ve "Soru Zarfı" hakkında kısa açıklamalar yapan görsel. Geride de fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Madde madde anlatım.

Edat (İlgeç)

İşte, bol örnekleriyle sıkça kullanılan edatlar ve cümlede kazandığı anlamlar.

Beyaz fon üzerinde karışık sıralanmış kutucuklarda sırayla şu edat sözcükleri yer almaktadır: "ile, için, kadar, diye, üzere, gibi, göre, sadece, yalnız" bunların gerisinde de "Pratik Çalışma" logosu var.

Madde madde anlatım.

Bağlaç

İşte, bol örnekleriyle sıkça kullanılan bağlaçlar ve cümlede kazandığı anlamlar.

Soldan sağa doğru sırayla şu bağlaç örnekleri yazılı: "ve, veya, yahut, ya da, ama, fakat, lakin, yalnız, ancak" Bu sözcüklerin gerisinde fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Önemli not ve taktikler.

Ünlem

İşte; basitleştirilmiş sade anlatım, önemli açıklama ve bol örnekleriyle ünlem konusu:

Üstte "Ünlem" başlığı, aşağısında çeşitli duygu içinde olan çocuklar ve bulunduğu duygu durumuna göre söylediği ünlem sözcükleri, görselin gerisinde "Pratik Çalışma" logosu var.

Tablolu anlatım, önemli açıklama ve bol örnekler.

Fiil (Eylem)

7. sınıftan liseye kadar karşınıza çıkan önemli dil bilgisi konularından biri de fiildir. Ayrıca fiilimsi, cümle türleri (yüklemin türü)… gibi konularda da görüldüğü için bu önem daha da artmaktadır. İşte, detaylı anlatımıyla fiil (eylem) konusu:

Üstte "Fiil (Eylem)" başlığı, aşağısında sırayla "Anlamına Göre Fiiller", "Çekimli Fiiller", "Fiilde Anlam (Zaman, Kip) Kayması", "Ek Fiil (Ek Eylem)", "Fiilde Yapı" yazıları var. Geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu ile aşağısında sınıf sırası ve solda kalem görselleri var.

Karşılaştırmalı anlatım, pratik özet, önemli not ve taktikler.

Fiilimsi (Eylemsi)

8. sınıftan liseye kadar karşınıza çıkan önemli konulardan biri de filimsidir. Çok basit bir konu olmasına rağmen yeteri kadar önem verilmediği için sınavlarda fiilimsiyle ilgili yanlışlar ne yazık ki görülüyor. İşte, önemli taktik ve bol örnekleriyle fiilimsi konusu:

Üstte "Fiilimsi Konu Anlatımı" başlığı, aşağısında "İsim Fiil", "Sıfat Fiil" ve "Zarf Fiil" konuları ile bu konular hakkında kısa özetler sunan tablo. Geride de "Pratik Çalışma" logosu var.

Önemli not, çözümlü soru ve pratik özet.

Cümlenin Ögeleri

İşte, detaylı anlatım ve bol örnekleriyle cümlenin ögeleri konusu:

Ortada "Cümlenin Ögeleri" başlığı, aşağısında temel ve yardımcı ögelerin alt başlıkları, ortada fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Karşılaştırma tablosu, önemli not ve açıklamalı örnek.

Fiilde Çatı

Taktikleriyle anlatıldığında oldukça basit bir konu. İşte, karşılaştırmalı anlatım ve bol örnekleriyle fiilde çatı konusu:

Özet, ayırt etme yöntemleri, açıklamalı örnekler.

Cümle Türleri

İşte, detaylı anlatım ve pratik özet seçenekleri olmak üzere iki ayrı anlatımıyla cümle türleri konu anlatımı:

Üstte "Cümle Türleri (Cümle Çeşitleri)" başlığı, aşağısında cümle türleri konusunun alt başlıklarını gösteren şema ve geride "Pratik Çalışma" logosu var.

Menüler üzerinden anlatım

Anlatım Bozukluğu

Anlatım bozukluğu alt başlıkları üzerinden istediğiniz konuya tıklayarak açıklamalarına ulaşabiliyorsunuz. İşte, detaylı anlatım:

Üstte "Anlatım Bozukluğu" başlığı, aşağısında anlatım bozukluğu konusu ve alt başlıklarını gösteren tablo, geride "Pratik Çalışma" logosu var.

Türkçe Konu Anlatımı – İlginizi Çekebilecek Yazılar

Üstte "Öğretici Metin Nedir, Özellikleri Nelerdir?" başlığı, sol altta sunum yapan insan, onun da sağında sırayla not defterleri ile gazete görseli ve "Pratik Çalışma" logosu var.


Öğretici Metin

Amaç okura bilgi vermek, okuru aydınlatmak ve ikna etmektir. Makale, biyografi, otobiyografi, haber yazısı, gezi yazısı, nutuk gibi türler öğretici metinlerin başında gelir…

Üstte "Somutlama ve Soyutlama" başlığı, aşağısında "Yeni düşünceler yeşerdi." ile "Sert konuştu." yazıları ve bunları canlandıran görseller var. Görsellerin ortasında fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Somutlama ve Soyutlama

Somutlama ve Soyutlama Somutlama Soyut anlama gelen bir sözcüğün cümlede somut bir anlam bildirmesidir. Bu tür sözcükler genellikle başka sözcüklerle eşleştirilerek, benzetme yoluyla bu anlam özelliğini kazanır…

Üstte "Atasözü ve Deyimler" başlığı, aşağısında "Atasözü ve deyimler sözlüğü, komik atasözleri..." yazısı, aşağıda konuşan insan, saat ve defter görselleri ile geride fon olarak "Pratik Çalışma" logosu var.

Zıt Anlamlı Atasözleri

Atasözleri ve deyimler sözlüğü, ilginç ve az bilinen atasözleri, tekerlemeye benzeyen atasözleri, komik atasözleri ve deyimler, ilginç deyimler ve anlamları… atasözü ve deyimler hakkındaki tüm içeriklere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.


Türkçe Konu Anlatımı – Sıkça Sorulan Sorular

TYT Türkçe konu anlatımı hangi konuyla başlanır?

Buna tek cevap vermek yerine çalışma planı ve taktiğinize göre size birkaç konu sıralayabilirim:
1. Sözcükte anlam,
2. Ses olayları,
3. Kök, ek ve yapı bilgisi,
4. İsimler
Dikkat: Bu başlıklardan sözcükte anlam ve ses olayları, başlangıç için daha uygunudur.

Anlam bilgisinin içinde hangi konular var?

Sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam, metin türleri, söz sanatları ve anlama dayalı anlatım bozukluğu.

Dil bilgisinin içinde hangi konular var?

Kök, ek ve yapı bilgisi, isim, zamir, sıfat, zarf, edat, bağlaç, ünlem, fiil, fiilimsi, cümlenin ögeleri, fiilde çatı, cümle türleri ve yapıya dayalı anlatım bozukluğu.

Yazım bilgisi içinde hangi konular var?

Ses olayları, yazım kuralları ve noktalama işaretleri.

Yeni nesil sorular içinde hangi konular var?

Başta paragrafta anlam ve sözel mantık var ancak diğer konular da yeni nesil soru tipleri içinde yer alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir